Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.03.15-18. Bükk-hegység

2012.12.10

  

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

Esemény:                                          Bükki barlangász-hétvége

Helyszín, időpont:                             Bükk-hegység, 2012. március 15-18.

Esemény jellege: barlangi túra, felszíni túra, kutatás, oktatás, szakmai konferencia

( megfelelő rész aláhúzandó )

Az esemény célja:                             Rekreáció, barlangi túrázás, honismeret, természetjárás

Résztvevő PFBKE tagok:                8 fő (ebből 4 fő túravezető)

Résztvevő külsős személyek:           10 fő

 

Összefoglaló:

A PFBKE rendszeresen szervez többnapos barlangi túra-programokat hazánk karsztvidékeire. A 2012. március 15-e körüli négy napos hosszú hétvégén a barlangokban bővelkedő Bükk-hegység volt az úti cél.

Szálláshelyünk a Bükk-fennsíkon volt, egy a Nagy-mezőhöz közeli hatalmas töbör peremén található Síházban, ahonnan csillagtúraszerűen kerestük fel a Bükk különböző szegleteiben megbúvó barlangokat.

A hétvége során meglátogattuk a Bükkzsérc közelében található Odor-várat, ahol megismerkedtünk az ott folyó barlangkutatási munkával (melyen egyesületünk egyik tagja is rendszeresen részt vesz), illetve túráztunk az Odor-vár oldalából nyíló Hajnóczy-barlangban, melynek legmélyét régi, tönkrement ácsolat nagy mennyiségű korhadó faanyagától tisztítottuk meg a Nemzeti Parkkal együttműködésben.

A következő napokon a Bükk-fennsík és környékének kisebb barlangjait jártuk több csoportban. Eljutottunk az igen nehezen fellelhető bejárattal büszkélkedő Szirén-barlangba, melynek Jeges-termében csodálatos jégcsapvilág tárult elénk, látogatást tettünk a Borókás-tebri 2. sz. víznyelőbarlang kedves aknarendszerében, valamint szomszédságában, a szűkületeiről méltán hírhedt Borókás-tebri 4. sz. víznyelőben (a Fejes fantázianevű szűkület minket is visszafordulásra késztetett), kísérletet tettünk a Pénz-pataki víznyelőbarlang bejárására (a bejáratban kialakult masszív jégdugó ezt nem tette lehetővé), szűkületi kötéltechnikánkat finomítottuk a Lillafüred fölött nyíló Szeleta-zsomolyban, valamint eljutottunk a Bányász-zsombolyba, miskolci barlangász barátaink kutatási területére, ahol segédkeztünk a feltáráshoz szükséges villanyvezeték forrasztási munkálataiban.

A Bükk-hegység több száz barlangjával kimeríthetetlen túrterepet biztosít a barlangászoknak, így a PFBKE a jövőben is tervezi barlangász programok szervezését e tájegységre.

Fotók: (Nagy Gergely Domonkos)

 

bukk_1.jpg

 

 

A Hajnóczy-barlang bejáratánál a kihozott faanyaggal

 

 

bukk_2.jpg

 

Borókás-tebri 2. sz. víznyelőbarlang, Óriás-akna