Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tevékenységünk

Barlangi és felszíni túrázás, természetjárás

tev_tura_small.jpg

Célunk a természet- és barlangjárás sport célú művelése, valamint a tagok fizikai állóképességének fenntartása, fejlesztése, rendszeres testedzésének biztosítása gyakori barlangi- és felszíni túrázással. Éppen ezért, egyesületünk rendszeresen szervez tagjai, ismerősök, barátok, lelkes amatőrök és érdeklődők részére jó hangulatú barlangi és felszíni túrákat országhatárainkon belül és kívül egyaránt. A jelentősebb hazai barlangok szinte mindegyikében jártunk már, a környező országok közül pedig Erdély, Montenegró, Szlovénia, és Olaszország tartoznak leggyakoribb úti céljaink közé.

 

Tudományos barlangkutatás 

tev_kutatas_small.jpg

A Papp Ferenc Barlangkutató Egyesület egyik kiemelt célja a barlangok és földtani környezetük megismerése és kutatása, barlangfeltárás, a kutatás feltételeinek megteremtése, az elért eredmények széleskörű elterjesztése hazánkban és külföldön. Egyesületünk tagjainak részvételével rendszeresen szervezünk kutatási célú hétvégéket, hosszabb-rövidebb túrákat, valamint nyári táborokat. Kutatómunkáinkat egyénileg, vagy más hazai és külföldi barlangász egyesületekkel közösen végezzük a hazai és nemzetközi barlangkutatással foglalkozó egyesületekkel, intézményekkel, szervezetekkel kiépített kapcsolatok további erősítése, illetve a hazai egységes barlangkutatás támogatása és az abban való aktív részvétel jegyében.

 

Természetvédelem, karsztobjektumok védelme 

tev_szemetszedes_small.jpg

A barlangok kutatása mellett fontosnak tartjuk a barlangok és karsztobjektumok védelmét. Barlangi túravezetés, kutatómunka során, minden esetben szem előtt tartjuk a barlangok hosszú távú fenntarthatóságát. Természetvédelmi programokat szervezünk és rendszeresen részt veszünk olyan akciókon, amelyeken a karsztobjektumok külső szennyeződésektől való megtisztítása történik.

 

 

 

Oktatás, természeti nevelés 

tev_oktatas_small.jpg

Egyesületünk egyik célja a barlangászat népszerűsítése, megismertetése szélesebb körben, mivel tapasztalataink szerint a magyar társadalom nagy része keveset tud hazai barlangjainkról és az azokban megtalálható természeti kincseinkről. Fontosnak tartjuk a lakosság, és főként a fiatalok nevelését, oktatását, képességfejlesztését és ismeretterjesztését természetvédelem illetve barlangvédelem terén. Célunk a társadalom szélesebb körére kiterjedő természeti nevelése, továbbá az egészséges életmód népszerűsítése. Egyesületünk tanfolyamokat és egyéb rendezvényeket szervez a természet és a barlangok megismerésének, védelmének széleskörű elterjesztése céljából és figyelmet fordít az ifjúság és utánpótlás nevelésére, táborok, túrák szervezésével is.

 

Közösségi élmény

 

tev_kozossegi_elmeny_small.jpg

A közös barlangi és felszíni túrázás során együtt megtett kilométerek, a kutató és feltáró tevékenység során átélt izgalmas és örömteli pillanatok teremtik meg számunkra a csapat- és közösségi működés élményét. Az egyesületi helyiségünk továbbá kiváló helyszínül szolgál arra, hogy a barlangjárással, barlangkutatással, természetvédelemmel összefüggő elméleti ismereteket összejövetelek, előadások, fotóvetítések, élménybeszámolók alkalmával megosszuk egymással és minden kedves érdeklődő Vendégünkkel.