Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.05.17-20. Tanfolyamos barlangtúra, Alsóhegy

2013.08.24

 


 

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ


 

Esemény: Alsó-hegyi „nagyzsombolyos” túra (alapfokú tanfolyam)

Helyszín, időpont: Alsó-hegy, Szabó-Pallagi-rét, 2013. május 17-20.

Esemény jellege: barlangi túra, felszíni túra, oktatás

Az esemény célja: Magyarország legmélyebb zsombolyainak bejárása a tanfolyam technikai csúcspontjaként. (Vecsem, Baglyok, Almási, Meteor)

Résztvevő PFBKE tagok: Borzsák Sári, Dizseri Barni, Egri Csaba, Egri Lacc, Gazda Attila, Gémesi Nelli, Ivanics András, Ligeti Marci, Maucha Gergő, Maucháné Ligeti Nóra, Mersdorf Anna, Pataki Róbert, Szabó Emőke, Szabó Etelka, Szabó Kálmán, Tarczi Zsófi     

Résztvevő külsős személyek: Linda, Egri Illés, Egri Matyi, Egri Vince

Kalapfogak: Bándy Kriszti, Bogsch Misi, Gergely Csaba, Geszti Dani, Kovacsics Kova Péter, Kövi Peti, Krizsán reBarbara, Matuszka Fanni, Őry Böbe, Péntek Laci, Sári Atti, Szabó Eszter, Váczi Ábel, Wágner Bori

Összefoglaló:

A tanfolyam utolsó nagy többnapos túrájára a pünkösdi hosszúhétvégén került sor. A programot több hónapos szervezés előzte meg, melynek eredményeként sikerült írásbeli engedélyt szereznünk a Szabó-Pallagi erdészház közelében történő sátrazásra. A papírral a kezünkben már semmi sem állhatott utunkban, hogy megismertessük lelkes alapfokúsainkkal a barlangászat igazi valóját: felköltöztünk a hegyre 3 napra nomadizálni, távol a civilizáció zajától.

Már csütörtökön elindult egy 5 fős előörs Szögligetre (Barbi, Misi, Kova, Lacc, Zsófi), hogy előkészítsék a helyszínt a további 29 túratárs érkezésére. Egy roppant jó hangulatú, ám kellőképp fárasztó éjszakai túrával sikerült is felküzdenünk magunkat az erdészházhoz, ahol átható vadszag terjengett és útközben is találkoztunk az erdő nagyobb lakóival (Barbival végül csendben odébbálltunk és inkább megvártuk a hős férfiakat, miután túlzott közelségbe kerültünk egy vaddisznóhoz).

Másnap megérkezett az Egri-Borzsák família, többé nem volt gondunk a vadakra, az Egri fiúk rőzsegyűjtés okán több száz méteres körzetben tudatták mindenkivel: itt vagyunk! Kova megszerezte a Meteor kulcsát, Barbi kifeszítette a pungát, tett-vett, Csaba felderítette a szlovák oldalon lévő ciszternát, 3-an pedig beszereltük a Baglyokat. Este a többiek is elkezdtek szállingózni, ki szárazon, ki csurom vizesen ért fel a 8 kilométeres hegymenet után. Az utolsó csapat csak másnap reggelre ért fel, az éjszakai vihart a Vass Imre-ház pajtájában vészelték, így ők világosban és szárazon érkeztek meg.

Szombaton 3 felé osztottuk a társaságot, a hétvége további része ebben a menetrendben zajlott, csoportok közti forgással. Egy csapat a Baglyok-szakadékát vette célba, a második társaság a beszerelők után indult a Vecsem-bükki-zsomboly mélységébe, a harmadik csoport pedig először eltúrázott a Meteor-barlanghoz (ahonnan visszafelé teljesítették az egyik legfontosabb közösségi feladatot: hoztak vizet a Barlangkutató-forrásból), majd folytatták a napot az időközben beszerelésre került Almási-zsombolyban. Mindenkin jóleső fáradtság lett úrrá, így az esti közös vacsora és zenélés után nem kellett takarodót fújni. Reggel Barni dalos ébresztője keltette a társaságot, Lacc „legnagyobb örömére”.

Vasárnap és hétfőn is ugyanez volt a menetrend. Minden nap hozott egy csapat vizet, 1-2 fő a táborban maradt ügyeletként, este közösen főztünk. Szerencsére remek időnk volt és a péntek esti zivataron kívül végig sütött a nap. A hegyen lévő barlangásztumultust is sikerült megfelelőképp koordinálni (Ariadne, MAFC, Nagy Dénesék privát alapfokúja valamint mi, a Papp Ferenc 34 fővel). Egri Csaba vezetésével a Baglyokban egy barlangi 3D fotózásra is sor került.

Az alapfokúsok ügyesen helyt álltak a barlangokban, megelégedéssel fogadták ők is, hogy jó helyre kerültek, mikor a Papp Ferenc Csoportot választották és kellőképp felkészültek. Végre belekóstolhattak a nomád tábori körülményekbe, hogy közösen kell egy nagy csapat felszerelését cipelnünk több kilométer hosszan, hogy gondoskodni kell az ivóvízről, a lámpákba akkumulátorokról, hogy nem szabad fölösleges dolgokat magukkal hurcibálni és érdemes előre környezettudatosan vásárolni, ügyelve a szemét mennyiségére. Az erdészház környékét megfelelő rendben hagytuk, tisztábban, mint találtuk. A kiszerelés és leltárazás után közösen túráztunk le Szögligetre, a hazaindulás előtt a szervezők pedig a magasba repültek a társaik keze által.

Ez volt életem egyik legjobb élménye és leghálásabb szervezői feladata!!!

tzs
 

Fotók:

 

baglyok_12.jpg

 

img_1405.jpg

 

 

img_1264.jpg

img_1413.jpg

További fotók: Ide, esetleg ide vagy ide, ne adj' Isten ide kattintva bújnak elő.