Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.09.05-09. Kacna Jama, Szlovénia

2014.01.19

 

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ


 

Esemény: Kacna Jama rendszer kutatása

Helyszín, időpont: Kacna Jama, és felszíni körzete, Divaca, Szlovénia, 2013.szeptember 5-9

Esemény jellege és célja: kutatás, feltárás

Résztvevő PFBKE tagok: Szabó Etelka, Maucha Gergely, Egri László

Résztvevő külsős személyek: Váczy Ábel, Gordos Erik, Szabó Lénárt, Kiss Borbála Mária, Polyák Ágnes, Gergely Csaba

Összefoglaló 1 (Egri László):

Az idei nyári akció elég rövidre sikeredett, gyakorlatilag egy hosszú hétvége volt. Magyarok közül 9 -en vettünk részt rajta. Mokka Gergő, Sügér (Ábel), Csabesz és Leó csütörtök estétől vasárnapig voltak, a másik autónyi ember, Erik, Böb, Cicnac, Bori M és én 1 nappal tovább, hétfőig maradtunk. Csehek sem voltak tovább, az akció nekik is nagyon rövid volt, idén egy általuk rendezett nagy nemzetközi konferencia miatt elúsztak az energiáik. 2 fő kutatási feladat volt: Az egyik, a Vitkov Diholnik (felszínen) bontása, a másik a Hojkerjeva Dvorana -ban (Kacna) lévő szifonok feltáró merülése. A Vitkov Diholnik egy kvázi felszíni bontás, jelenleg 10m mély lehet. Jellegzetessége, hogy a Kacna-ban vízszint emelkedése esetén üvölt belőle kifelé a huzat -nyílván az a levegő távozik, amit a növekvő vízszint kiszorít, csökkenő vízszint esetén befele húz a levegő. Ez a bontás a Kacna Jama "Labirint" pontja felett van, ahova barlangon belül csak a Rov Desetih Jezer (10 tó ága) ágán keresztül lehet eljutni csónakokkal árvízveszélyes útvonalon, nagy logisztikai problémákat leküzdve.

Egy új bejárat nyitása a "Labirint" -ra jelentős könnyebbséget hozhatna a barlang ezen végpontjának kutatásában. Nehézség, hogy a Vitkov Diholnikban nem egy könnyen lokalizálható helyről jön a huzat, hanem agyagos kitöltéssel hézagosan kitöltött nagy összetámaszkodott blokkokon keresztül szinte mindenhonnan. A bontás egyre körülményesebb... ami nem lenne visszatartó tényező, ha a nem 600km távolságban lenne, így viszont az alkalom szerűen évek óta végzett bontás feladását fontolgatjuk. Meglátjuk mi lesz... A másik fő feladat meg ugye a búvár merülés és annak támogatása volt a Kacna Jama Hojkerjeva Dvorana ágában lévő szifonokhoz. Ez viszont szép eredménnyel zárult, az egyik 5m hosszú szifon mögött kb. 200m nagy szelvényű jelentős új rész tárult föl, ahol több ponton is folytatható lesz a feltárás. Vannak kürtők, további szifonok stb... Azon kívül hogy a bontásban és a transzportban részt vettünk, csináltunk egyebeket is.

Egy bivakos akció keretében megnéztünk egy elég kényelmetlen bontást is odalent a Kacna -ban, ahol egy 1 méteres szifontóból köveket kellett kirángatni egy majdani merülés reményében, de annyira abszurd volt a hely, hogy hagytuk (Pescena Dvorana). Másrészt kimásztunk két ablakot is, bár mászásnak túlzás nevezni azt a megalázó keccsölést azokon a nem túl magas (10-15 méteres) agyon tagolt áthajlásos puha agyagos cseppköves falakon. Az egyik mögött semmi nem volt, a másik után viszont találtunk egy kb. 50m -es járatot, ami majd föl lesz térképezve. Sajnos továbbjutással nem kecsegtet az sem. A közös hang és a vidámság szokás szerint hibátlan volt, akik pedig még nem voltak a Kacnában, letették a hajukat a barlangtól! Elvileg idén ősszel lesz még egy nagyobb szabású búváros akció a szifonon túlra, várnak minket is ha belefér nekünk. Jövő nyáron pedig egy nagyszabású akció van tervben, ismét a Zimmermanov Rov -on túli új feltárások szifonjainak kutatása lesz a cél, nagyon durván sok cuccolással.

 

kacna_beszamoloba.jpg