Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.10.25-27. Kacna Jama, Divaca, Szlovénia

2014.01.19


 

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Kacna Jama rendszer kutatása

Helyszín, időpont: Kacna Jama, és felszíni körzete, Divaca, Szlovénia, 2013.október 25-27

Esemény jellege és célja: kutatás, feltárás

Résztvevő PFBKE tagok: Egri László

Résztvevő külsős személyek: Váczy Ábel, Gordos Erik, Füzy Zoltán

Összefoglaló 1 (Egri László):

Az elmúlt hétvégén voltunk a Kacnában egy rövid de sportos akció erejéig a PF-ből Ábel, Erik, Füzy (ők voltak a magoncok) és én.

Csütörtök reggel mentünk le a barlangba, másfél alvással vasárnap hajnalra értünk vissza ki a felszínre.

A Csehekkel közös akciót szokás szerint Tomas barátom vezette. Célok voltak a Spodnji Rov és Hojkerjeva Dvorana szifonjai mögötti részek továbbkutatása és térképezése, továbbá az Artvize fölötti 50-60m -es magaslataiban sejlő ablak elérése volt (Novi Deli, vége felé a folyóhoz levezető lejtő fölötti sötétség).

Ez utóbbi mászásra minket osztottak be kezdő csapatként. Viszont csaltam, és nem mentem neki az 50-es kürtőnek lentről, hanem egy másik, fenti úton indultam, onnan ugyanez az ablak egy kb 40-50m hosszú cseppköves lépésekkel tűzdelt traverz -el volt elérhető. Amíg a magoncok sakktáblát farigcsáltak egy kőlapra (frankon megcsinálták kis hordalékdarabokból a bábukat is, nyomtak is két meccset) én az életemért remegve kifelé lejtő párkányokon és a semmiben majomhidat fúrva csumpára izzadtam, az orromról csöpögött az izzadtság, az overálomon kivülről is láthatóan kamionsofőr pumásodás izzadtságfoltok jelentek meg. Mondjuk ott van vagy 15 fok.
Aztán kifutottam a vasakból a maradék néhány métert Lubos kollegámra hagytam, aki másnap anyázta azt végig, plusz a végén a 10m -es bonusz felmászást amit én már nem láthattam előző nap. A végén sajnos nem volt semmi különös, csak egy 30-40m hosszú kuszoda...

Másnap cipekedtünk búvármotyót, és volt időnk is még a Sponji Rov északi csücskében egy bontás műszakra is. A Magoncok új bontási technológiákat fejlesztve a hatékonyságot megtizmilliószorozva sikeresen átbontották magukat egy plussz 5m -es szakaszba, aminek szintén nekiálltak bontani a végét. Reményteli hely! A magoncok teljesen bezsongtak tőle, mint falka a tüzelő szukától :) folytatva lesz ez tuti.

Aztán további motyócipelés és kis bivak pihenés után kijöttünk a barlangból.

 

Ez volt az a túra, ahol Tomas megállapította, hogy a PF az Papp Ferenc Speleo Cooking Club, Erik megállapította hogy az ember lába vacak, és sokkal inkább pata kéne, Füzi megállapította hogy a szögletes kisbeg egy baromság, Ábel egy homo erectus testű William Blake fejű lénnyé változott, én pedig megállapítottam hogy valóban működik az a módszer, hogy az ember nem néz lefelé és akkor jobb lesz.

 

Az akciónak egyébként a szifonok mögött szép eredményei vannak, térképek leírások később, a kutatást folytatjuk!

 

kacna2_a.jpg

 

kacna2_c.jpg

 

kacna2_b.jpg

 

kacna2_d.jpg

 

kacna2_e.jpg