Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.01-03. Bükki barlangok

2014.01.19

 

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

 

 

Esemény: Bükki barlangos hétvége

Helyszín, időpont: Bükk, 2013. november 1-3

 

 Esemény jellege és célja: barlangi túrák

 

Résztvevő PFBKE tagok: Maucha Gergő, Pataki Róbert, Borzsák Kamilla, Szabó Emőke, Szabó Etelka, Egri László, Mersdorf Anna, Gazda Attila, Tarczi Zsófia, Dizseri Barnabás

Résztvevő külsős személyek: Szabó Eszter, Füzy Zoltán, Kövi Péter, Gergely Farnos Lilla, Dárdai Balázs, Gergely Csaba, Ligeti Nóra, Geszti Dániel, Őry Erzsébet, Matuszka Fanni, Sárközi Ádám, Tóth Enikő,

Összefoglaló (Maucha Gergő):

 

Szállás: Létrási ház.

2013. november 02.

István-lápai-barlang

 

Túravezetők: Maucha Gergely, Pataki Róbert, Gazda Attila

Összes túralétszám: 12 fő

Bejárt útvonal: Aknarendszer, Nagy-fekete-terem, I. szifon/drótkötélhíd, Patakos-ág, Zeg-zug-ág, IV. szifon

Tapasztaltak: Fenti útvonalon a barlangban és a bent lévő műtárgyakban rendellenességek nem voltak tapasztalhatók. A barlang ezen szakasza általánosságban száraz volt, a Zeg-zug ágban sem csordogált víz, ami szokatlan szárazságot jelent. Az I. és III. szifon nyitva volt, a II. szifon hasonlóképpen, azonban annak alján az áthaladást híg agyag és kisebb álló vízfelület tette volna kellemetlenné. A IV. szifonnál a szén-dioxid jelenlétére utaló „lihegő” érzést némelyek érezték.

Nagykőmázsa-völgyi-víznyelőbarlang

 

Túravezető: Egri László, Borzsák Kamilla

Összes túralétszám: 6 fő

Bejárt útvonal: Bejárat – aknarendszer – XII. akna (végpont)

Balekina-barlang

 

Túravezető: Mersdorf Anna

Összes túralétszám: 7 fő

Bejárt útvonal: Bejárat – aknarendszer – Pálma

Tapasztaltak: A túracsapat 7 főből állt, de a túravezető mellett még 2 fő rendelkezett technikai 2. végzettséggel. A bejárati ajtó felső reteszét, csak nagyobb erőfeszítéssel (pruszikzsinór, taposás) sikerült kinyitni. Befújtuk VD40-el, így most könnyebben jár. A Pálmaház-terem tetejétől átvezető állandó kötélhíd mellé ideiglenesen saját kötélhidat szereltünk be, a 34-es terem bejáratából azonban az instabil járattalp miatt visszafordultunk. Lefelé a csapat a Pálmafáig járta be a barlangot. A beszerelt köteleket bent hagytuk a másnapi csapat számára.

Cubákos-barlang

 

Túravezető: Mersdorf Anna

Összes túralétszám: 7 fő

Bejárt útvonal: Bejárat – Tanú-terem - Fej

Tapasztaltak: A barlangban rendellenesség nem volt észlelhető. A tanú terem omladéka miatt lefelé nem ment tovább a csapat.

2013. november 02.

István-lápai-barlang

 

Túravezetők: Egri László, Borzsák Kamilla, Mersdorf Anna

Összes túralétszám: 13 fő

Bejárt útvonal: Aknarendszer, Nagy-fekete-terem, I. szifon/drótkötélhíd, Patakos-ág, IV. szifon

Az egyik 5 fős csapat nem járta be a Nyugati-ágat, hanem a Keleti-ágban ment el a Nagy-aknáig, de oda nem ment le.

Nagykőmázsa-völgyi-víznyelőbarlang

 

Túravezető: Gazda Attila

Összes túralétszám: 3 fő

Bejárt útvonal: Bejárat – aknarendszer – XII. akna (végpont)

Tapasztaltak: Fenti útvonalon a barlangban rendellenesség nem volt észlelhető. Az aljzaton elszórtan viszonylag sok denevérguanó tapasztalható, helyenként a jellegzetes szúrós szag is érezhető, de a bejárt útvonalon csupán 1 db denevért láttunk. A barlang középső szakaszán (Nagy-hasadék alja) egy kupacban 1-2 bagnyi korrodálódott létra/hágcsó roncs található, melynek kiszállítása egy normál túra során is könnyűszerrel megoldható, csupán plussz bagggel szükséges készülni.

Viktória-barlang

 

Túravezető: Gazda Attila

Összes túralétszám: 3 fő

Bejárt útvonal: Bejárat - lezárás

Tapasztaltak: A barlang bejárása a lezárást rögzítő lakat nyithatatlansága miatt meghiúsult. A lakatban a kulcsot el tudtuk fordítani, azonban a stift nem ugrott ki. A végére hegesztett alkalmatosságra vékony pruszikot kötöttünk, s azzal próbáltuk meg kihúzni, de ez sem vezetett eredményre. A lakat kinyitásához érdemes különböző kampós végű feszítővasakkal készülni.

Balekina-barlang

 

Túravezető: Maucha Gergely

Összes túralétszám: 3 fő

Bejárt útvonal: Bejárat – aknarendszer – I. szifon

Tapasztaltak: A bejárat az előző napi VD40 kezelés után viszonylag könnyen nyitható volt. A barlangot lefelé az I.es szifonig jártuk be, visszafelé kiszereltük az előző csapat által beszerelt köteleket. A Pálmaház terem alsó szakaszában a biztonságos beszereléshez szükség lenne legalább 1 új kikötési pont létesítésére, mert csak erősen felfekvő kötéllel sikerült lejutni az UI- szifonig (igaz, a felfekvés helyén nem éles a kőzet). Természetes kikötés lehetőség a közelben nincs. A Pálmaház terem tetejéből átvezető beépített kötélhíd még éppen használható, de nem túl bizalomgerjesztő állapotban van.

Cubákos-barlang

 

Túravezető: Maucha Gergely

Összes túralétszám: 4 fő

Bejárt útvonal: Bejárat – Felső terem – Komfortos folyosó

Tapasztaltak: Az ácsolat a bejáratban jó állapotban van, biztonságosan lehetett közlekedni rajta. A Tanú-teremtől lefelé nem mentünk tovább, a kimosott omladék fal életveszélyessé teszi lefelé a közlekedést!