Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.01.25-26. Jósvafői túra, Aggteleki-karszt

2014.01.28


 

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

Esemény: Jósvafői túra

Helyszín, időpont: Aggteleki-karszt, 2014. január 25-26.

Esemény jellege: barlangi túra

Az esemény célja: A tavalyi tanfolyam során kimaradt jelentősebb barlangok meglátogatása az Aggteleki-karszt területén.

Résztvevő PFBKE tagok: Egri Lacc, Gergely-Farnos Lilla, Holl Balázs, Izápy Viktor, Marton Ádám, Szabó Etelka, Tarczi Zsófi

Résztvevő külsős személyek: Bogsch Misi, Füzy Zoli, Kiss Bori, Matuszka Fanni, Váczi Ábel, Robi

 

Összefoglaló:

Családias létszámúra sikeredett gyönyörű, havas-napsütéses hétvégét töltöttünk a csípősen hideg Jósvafőn.

Egy pénteki előőrs fél napot töltött a Baradlában, Holl Balázs vezetésével méricskéltek különböző régészeti elméleteket igazolandó. Este csatlakoztunk hozzájuk 5-en.

Szombaton megcsodáltuk a Rákóczi-barlangot, majd miután elértük a maximális létszámot, egy fárasztó és nem várt módon hosszú túrát tettünk a Szabadság-barlangban. A csapatból csak ketten jártunk valaha itt és mi is csak az Óriás-teremig. Mindenki számára meglepő volt, hogy milyen szép képződményeket rejt ez a barlang. Egy kis kavarodás után -a Pokol nevezetű részben- eljutottunk a „régi végponthoz”, ahol a társaság nagy része visszafordult és csak öten küzdöttük át magunkat az újabb kuszodákon és agyagdágványokon a „végpont” felé. Az „új részek” különleges kincseket és izgalmakat rejtettek: pelecsontváz, a falon szegényke menekülő karomnyomaival; különleges, érintetlen agyagképződmények; hatalmas (kis túlzással már-már baradlai) méreteket öltő hófehér cseppkőoszlop, zászlók, heliktitek. Mindenki farkas éhes volt, mire kiértünk, rövidebb túrára készültünk (a végponti csapat 6 órát volt lent). A felszínen újabb 5 centi friss hó és egy elfolyt hűtővíz várt minket, de végül kisebb-nagyobb szerencsével mindenki épségben visszaért Jósvafőre.
A faluban az Izápy szülők temérdek mennyiségű palacsintával, forralt borral és pálinkával vártak minket vacsorára. Beszélgettünk (egyesek horkoltak), tablókat nézegettünk és csak éjfél után sikerült haza indulnunk, annyira kellemes volt a hangulat.

Vasárnap -miután kiszórakoztuk magunkat kedves lakótársainkkal, az egerekkel- túráztunk egy jót a csontszáraz Vass Imrében (Gyémánt-tavi-ágat is bejárva), majd lesétáltunk a szikrázó napsütésben a Kossuthhoz. Itt a nagy kanyarban lévő dagonyában mellig érő víz volt, így kénytelenek voltunk mindannyian megmártózni. Ennek megfelelően a barlangból kijőve ki-ki futva vagy sietős léptekkel igyekezett vissza a szállásra.
Összességében egy jó kis hétvégét töltöttünk együtt és megismert a csapat egy szuper barlangot, amit innentől kezdve érdemes lesz észben tartani, ha épp tanfolyamot szervezünk, vagy csak erre járunk.

tzs

Fotók:

 

img_3264.jpg

 

img_3255.jpg

 

img_3249.jpg

 

img_3239.jpg

 

img_3214.jpg