Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.02.8-9. István-lápai kutatás, Bükk

2014.02.21

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: István-lápai kutatás

Helyszín, időpont: Bükk, létrási ház, István-lápa, 2014 február 8-9.

Esemény jellege: kutatás

 

Az esemény célja: szifonleszívás és továbbjutás, térképezés, kötélcsere

Résztvevő PFBKE tagok:  Maucha Gergely, Maucha Levente, Gazda Attila, Gál István, Wágner Borbála, Matuszka Fanni, Tarczy Zsófia, Pataki Róbert

Összefoglaló: A nyolcfős csapat alapvetően három céllal ment le a barlangba. A korábban megvizsgált szifon leszívása, üledékkitöltésének tovább bontása, a Zeg-zug-ág végében kötélcsere, valamint ennek a két helynek a lehetséges felmérése.

Indulás a barlangba 10:30.

Mivel a kutatási pontok távol voltak, a leszállás után két csapatra váltunk. Atyuka, Törzs, Fanni nekiálltak a szifon vízszint-süllyesztésének. Ezt megelőzően beszereltek egy kapaszkodókötelet és kitakarították azt a kis vizes dágványt, amin a szifonhoz befelé menet át kell haladni.

Mauchák, Bori, Zsófi, Pataki bementek a Zeg-zug-ágba, és amíg Zsófi - Bori életet lehelt a felmérő eszközbe, addig a többiek megpróbálkoztak a kötélcserével. A közel 20 méteres kürtő kimászása után derült ki, hogy seklivel vannak szerelve a megosztások, melyek kicsavarását fogó híján kalapáccsal kellett megoldani … .A nittfülek kicserélése nem volt szükséges lévén, hogy azok jó állapotban voltak. A sekliket 10 mm-es, horganyzott O-mailonok váltották fel (3 db). A régi kötél helyett egy 33 méteres lett beszerelve. A kürtő beszállásáig a kiszerelt kötél kapaszkodó kötélnek lett berakva. Meg lehet oldani nélküle a felmászást, de így sokkal biztonságosabb.

Gergő és Levente ezután visszamentek az elülső helyszínre (a szifonhoz), míg a maradék három ember felmérte a felmászást, a kürtőt, amiben a kötél ki lett cserélve, valamint az ezen túli néhány méteres járatot. A jelenlegi végpont is egy kürtő, ami bezáródni látszik. További kötelek is vannak a járatban, amit mindenképpen meg kellene nézni, és amennyiben nincsen esély a továbbhaladásra, akkor érdemes lenne kivenni.

10 óra múlva érkezett vissza a felmérők csapata a szifonhoz. A többiek ekkor már fotózással ütötték el az időt. A szifonból nagyvonalú mérés szerint 15 köbméter vizet eresztettek le egy tömlőn keresztül, de nem sikerült szárazra „szívni”, mert a cső rövidnek bizonyult. A továbbhaladás érdekében vízben fekve kellett volna a sódert és a maradék zagyot kivödrözni… Ráadásul e kevésbé szellőző részben már 3,3%-ra emelkedett fel a CO2 tartalom. E helyszín bontásának a jövőben neoprénnel és egy 5 méteres cső toldalékkal kell neki készülni.

Atyuka még segített felmérni ezt a részt. Közben a többiek elindultak kifelé. Köszönet nekik. Mert gyakorlatilag kivittek a barlangból mindent, amire nem volt szükségünk. Így az első csapat elég nagy begekkel érkezett a felszínre.

A második csapat a felmérést befejezve konstatálta, hogy négy emberre csak két beg maradt (ami jó)… és fáradtan követte a többieket.

Négykor a felszínen volt mindenki, majd öt körül már le is feküdtünk a létrási házban.

Amennyiben szeretnénk még kötelet cserélni vagy megnézni őket, mindenképpen készülni kell arra, hogy 10-es nittfülek is legyenek a beszerelőnél, mert ha van ilyen alapcsavar és jó állapotú, akkor felesleges fúrni további lyukakat.

Fotók: Maucha gergő galériája

lapa1.jpg

      lapa2.jpg  

 

lapa3.jpg