Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.03.15. Kötéltechnikai gyakorlat, Kecskehegy, Budapest

2014.04.30

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ


Esemény: Kecske-hegyi kötéltechnikai gyakorlat

Helyszín, időpont: Budapest, Kecske-hegyi kőfejtő. 2014. március 15.

Esemény jellege: Oktatás.

Az esemény célja: A sikeres alapfokú vizsgát tett tanfolyamosaink kötéltechnikai ismeretének felelevenítése, régi tagok kötéltechnikai tudásának felelevenítése, irgalmatlan mennyiségű sütemény elfogyasztása.

Résztvevő PFBKE tagok: Balogh Orsolya (Mókus), Borzsák Kamilla, Dizseri Barni, Egri László, Marton Ádám és Mersdorf Panni.

Résztvevő külsős személyek: Bogsch Mihály (Mihwk), Gergely-Farnos Lilu, Kiss Bori, Őry Erzsébet :D (Böbe), Szabó Etelka (Böb) és Wágner Bori.

Összefoglaló:

2014. március 15-én, Kristófok és Petőfik napján a Kecske-hegyi sziklafal alatt voltunk kötéltechnikai gyakorlaton. Az együttlét célja: a megfakult kötéltechnikai ismeretek felelevenítése, a hírhedt ’B’ verziók gyakorlása, valamint húzórendszerek kiépítése, társmentés és egyéb. (Itt az egyéb definíciója megtalálható a Magyar Értelmező Kéziszótár ’egyéb’ szócikkeje alatt a tizenharmadik jelentésnél, úgymint: társunk halálba küldése kötéltechnikai gyakorlás alkalmával oly módon, hogy könyörtelenül belegabbalyintjuk n+1 számú ereszkedő és mászóeszközünket az övébe, ellehetetlenítve így a főbb érpályák, valamint a szív, máj, epe, vese, és hasnyálmirigy szervek működését).

A résztvevők száma tizenkét fő, és mivel így túl unalmas lenne e beszámoló, ezért egy rövid összefoglalást olvashattok itt, alább pedig az egész nap eseményét matematikai feladványok formájában.

A Kecske-hegyre nem lehet úgy felmenni, hogy ne legyen legalább 13 darab hegy- és sziklamászó egyesület előtted a sorban várakozva a falra: ki, mikor fárad ki annyira, hogy legalább fél perc erejéig ne nézzen oda, mialatt valaki más magáévá teheti a falat, berakva a saját kötelét… Tulajdonképpen ez afféle idegesítő hancúr, etye-petye, katy-maty extrém sportolók számára.

De bezzeg nem így a Papp Ferenc Barlangkutató Egyesület! Mi már reggel fél 8-kor kocsiban ültünk azért, hogy mindenkit megelőzve (még a felkelő nap sugarait is akár) elkerüljük a sorban állást. (Ez az éppen aktuális hétvége szervezőinek természetesen plusz három ősz hajszálába kerül, mire kiveri a tagokból a pirkadatkor ébredést, de az emlékezés az öröm jelenléte a lélekben, úgyhogy Te pedig, lantomnak húrja, pihenj!, most csak a felhőtlen pillanatokról essék szó a jelenben.) A két órán keresztül tartó beszerelő tortúra következményei: 1 körpálya majomhíddal és laza kötélhíddal (!), 1 kötél társmentésnek, 1 kötél a ’B’ verziók számára és még egy, a húzórendszerek kiépítésére. Ezeken gyakorolhattak délelőtt 10 órától alapfokúsaink és visszatérő régebbi lelkeseink egészen este 5 óráig, amikor is a feltámadt viharos erejű szél és leginkább az egyre nagyobb cseppekben hulló csapadék kedvét vette a társaságnak, így lebontva a pályát odébbálltunk. A megjelentek nagy része azért folytatta a délutánt egy Pál-kocsmázás és egy estébe nyúló palacsintázás erejéig, de a program hivatalos része délután így lezárult. Erről olvashatjátok lejjebb rövidebb matematikai feladványunkat:


Első kérdés:

Mennyi ideig gondolkodik 1 barlangi túravezető 2 gyakorlott segéd túravezető társaságában, ha 1 falra, 2 kötélpályán, 10 nittet kell kiépíteniük. (Segítség a négyjegyű függvénytáblából: 1 túravezető, 1 nittet 4,5 perc alatt épít ki átlagban [ha a halál bonyi majompályát és a felettébb strukturált anarcho-szindikalista gondolkodásmódot igénylő laza kötélhidat is beleszámoljuk]. Ez 10 nittel számolva, 45 perc 1 túravezetőnek.)

Megoldási egyenlet:

Ha 1 túravezető 45 perc alatt épít ki 10 nittet, akkor 1 túravezető és 2 gyakorlott segédoktató számára ez körülbelül 15 perc…

Hinnéd Barátocskám!

Helyes megfejtés:

Nagyjából ez egy pontosan két órás munka.

Mert: ha beleveszed, hogy Józsika előző este még a Brasil című filmet nézi a Papp Ferenc Egyesületben, az már minimum egy többismeretlenes egyenlet (tekintve, hogy innentől kezdve fogalmad sem lehet az est kimeneteléről), illetve, ha ehhez hozzáadom még, hogy Marika tuti, hogy aznap reggel betegszik meg és Klára pedig késik, akkor ha x=szükséges órák száma, akkor x=2.

Következő kérdés:

Mennyi idő kell ahhoz, hogy annyi barlangász jelenjen meg az eseményen, ahányan visszajelezték részvételi szándékukat?

Válasz:

Ha y=az eltelt idő, akkor y=végtelen.

Bravó! Sei Bravo per te! Pontosan: a helyes válasz a végtelen! Azaz: fogalmunk sincs, és nincs az a politikai párt, amelyik ezt előre meg tudná jósolni, ezekben az amúgy is zivataros időkben!

Utolsó két feladványunk:

Hányszor képes felmenni egy hat éves gyerek a kötélre úgy, hogy te közben annak ellenére, hogy közvetlenül ott állsz mellette (hogy még véletlenül se csináljon semmit), észre sem veszed.
Válasz:

Ha z=a mászások száma, akkor z=y. (És mint tudjuk y=végtelen.)

 

Végül mentőkérdésünk, egy tesztfeladat:

Hány ujjadról szedheted le a bőrt, ha nem társmentést csinálsz, nem ’B’ verziózol, nem kötélhidazol, hanem (még a majompályától is egy igen távol eső helyen) haladsz simán lefele a kötélen?

a)      1

b)      2

c)      3

d)      4

e)      5

f)       6

A helyes választ beküldők között természetesen sebtapaszt és bőrre ragasztható, leégés elleni chilis naptejet sorsolunk ki.

Szeretettel:
a Szervezők