Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.03.28-30. István-lápa kutatás, Bükk

2014.05.01

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

Esemény: István-lápa kutatás

Helyszín, időpont: Bükk, létrási ház, István-lápa, 2014. Március 28-30.

Esemény jellege és célja: feltáró kutatás

Résztvevők: Pataki Róbert, Wágner Borbála, Matuszka Fanni, Egri László

Összefoglaló:

Pénteken délben találkoztunk négyen a klubban, beültünk az autóba és mentünk is. A létrási ház előtti réten gyönyörű napsütéses délutánt eltöltve viszonylag hamar lefeküdtünk aludni, hogy rápihenjünk a szombati akcióra. Másnap 10-kor már zártuk is magunkra a barlang ajtaját. A létszám szűkössége miatt le is föl is gyorsan haladtunk. Vittünk magunkkal egy neoprént, és a szifon leszívásához szükséges csőhöz tartozó 5m -es toldást.

A szifon leszívását sokadik próbálkozásra sikerült csak elindítani, a cső most már túl hosszú ahhoz, hogy kényelmesen végig lejtésbe lehessen fektetni. A nyerő taktika az, hogyha mindkét végét fönt egymás mellé rakva közlekedőedényként -nyitva megtöltjük, majd az egyik végét ledugózva le, a másik végét befogva tartva fönt a vízbe tesszük. Előbb kell a lenti dugót nyitni mint a föntit. A legfontosabb, hogy az U alakú elrendezés mellett véletlenül se legyen benne több hurok. A leszívás kb. nettó 2 óra alatt fejeződik be, ehhez adódott a kezdeti bénázás, és egy dugulás miatti leállás ideje.

A leszívás nem lett teljes, légrés a szifonon túlra nem keletkezett. Ahhoz, hogy a lejtősen távolodó vízfelületet a csővel követni lehessen, az agyagos és sóderes kitöltést ki kell termelni. Érkezéskor a szifonnál 2.5% CO2 -t mértünk, ez a leszívás végére 3.5% -ra emelkedett. Ekkor kezdtünk neki a kitöltés bontásának. Elég gyorsan lehet haladni, egyetlen probléma a gyorsan növekvő CO2 szint. Emiatt fél óra munka után ki kellett jönnünk onnan.

A barlangot egy kb. 12 órás műszak után, 22 órakor hagytuk el, visszasétáltunk a szállásra.

Következő alkalommal a kitöltés keményebb részeinek bontásához érdemes vinni kőműveskalapácsot. Vödör és fangli jelenleg van lent. Továbbá mindenképpen oxigénpótlásról kell gondoskodni, különben az érdemi bontó munka esélytelen. Ideális esetben tiszta oxigénes palack kéne, de egy 40% O2 nitrox keverék is megtenné. Mivel a helyszín nem szellőzik, a kilélegzett oxigén sem vész kárba. A leszíváshoz 3 fő az ideális, a bontáshoz szintén.

Vasárnap egy elhúzódó napfürdős reggelizés után a Garadnában kimostuk a cuccainkat, majd tettünk egy lezser ráérős heverészős kirándulást a Köpüskő kilátásos szirtjeire. Az egész hétvégén elviselhetetlenül szép volt az idő.

Lac

 

20140329_101316.jpg

 

20140330_141627.jpg