Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.06-09. Szilicei-fennsík, Szlovákia

2014.06.10

  BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 Esemény: Túra, kutatás a Szilicei-fennsíkon                                               

Helyszín, időpont: Szlovákia, Várhosszúrét (Krásnahorská Dlhá Lúka), 2014.06.06-2014.06.09 (Pünkösdi hétvége)

Esemény jellege: Kutatás, kirándulás, oktatás(vizsga)

Az esemény célja:  Közös kutatás és kirándulások szlovák barlangkutató barátainkkal, a környék barlangjaiban bemutatása és bejárása tavaly végzett alapfokúsainnkal, T2 tanfolyam vizsga barlangi részének lebonyolítása. A bejárt barlangok: Gombaszügi-barlang, Baradla-barlang Domicai, Szilicei-jégbarlang megtekintése, Kis-zsomboly, Nagy-bikkfa zsomboly, Barázdálás-zsomboly. A barlangok beszerelésével, illetve kutatási anyagok felszínre transzportálásával segítettük szlovák kutatótársain munkáját.

Résztvevő PFBKE tagok: 5 fő tag, 6 fő próbaidős tag                            

Résztvevő külsős személyek: 6  fő (ebből 1 egy napra csatlakozott)

Összefoglaló:

A túránk célja többféle barlang meglátogatása volt. A szombati nap folyamán sétálós barlangokat látogattunk meg. Sajnos a magas vízállás miatt a Gombaszögi-barlangnak csak az idegenforgalmi részeit tudtuk meglátogatni, a patakos ág járhatatlannak bizonyult. A Baradla-barlang Domicai szakaszán a határkőig mentünk. Domica után a Szilicei-jégbarlanghoz kirándultunk el.

A vasárnap folyamán a társaság 3 részre bomlott. Egy csapat a Barázdálás-zsombolyt vette célba, egy csapat a Kis-zsombolyt, egy pedig a Nagy-bikkfát. A Nagy-bikkfás csapathoz később csatlakozott a Kis-zsomboly csapata. A vizsgabeszerelések a Barázdálás és Nagy-bikkfa zsombolyokban voltak.

Hétfőn felcseréltük a helyszíneket és a túrák végeztével megejtettük a barlangok kiszerelését. Sikerült viszonylag későn útnak indulnunk, így a késő esti órákban értünk haza.

Sikerült újból megerősíteni a kapcsolatot szlovák barlangász barátainkkal, illetve megismertünk tőlük új embereket is. Remélem hamarosan viszonozhatjuk vendégszeretüket.

 Izápy Viktor

2014.06.18.

Fotók:

 

sk3.jpg

sk2.jpg

 

sk1.jpg