Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.19-21. - Alsó-hegyi zsomboly, Szögliget

2014.09.22

 

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény:                Alsó-hegyi zsombolygás  

Helyszín, időpont: Szögliget, 2014. szeptember 19-21.

Esemény jellege:   Felszíni túra + barlangtúra.

Az esemény célja: Rég nem látott nagyzsombolyaink felkeresése és bejárása.

Résztvevő PFBKE tagok:

Dr. Bogsch Mihály, Dizseri Barnabás, Dárdai Balázs, Gergely-Farnos Lilla, Matuszka Fanni.

Résztvevő külsős személyek:

Bajóta, Csordás Edina, Kálmán Domokos, Laura.

dsc08991.jpg

Összefoglaló: 2014. szeptember 19-én Alsó-hegyi zsombolygásra indultunk a Papp Ferenc Barlangkutató Egyesület klubhelységétől (azaz függőleges aknarendszerekkel tagolt, vertikális kiterjedésű barlangszakaszok francia SRT módszerrel történő bejárására oh yeah). Ha egy száraz összefoglalót kellene jegyeznem az eseményről, akkor itt gyakorlatilag egyből szögligeti érkezésünkre terelném a szót, majd a szállásfoglalás és esti beszélgetés izgalmairól tartanék rövid beszámolót. Csakhogy így elsikkadnánk a fölött a közel két órás kataklizma fölött, melyet az elindulás bonyodalma hozott. Ám mivel untatni sem akarom olvasóimat, röviden maradjunk annyiban, hogy nem feltétlenül nyerő ötlet a váciútiteszkóba tervezni az első megállást, mert onnan még vissza lehet fordulni... És ahonnan vissza lehet fordulni, az alapos ember vissza is fordul, így érkeztünk meg Szögligetre. Szögligeten szállásfoglalás, majd egy izgalmas esti beszélgetés után takarodót fújtunk: mindenkinek kell az energia másnapra, hogy felkapaszkodjunk a Szabó-pallag mellett található Balatonalmádi-dombolyig, és felkeressük Magyarország legmélyebb zsombolyait.

Szombaton terv szerint nyolc óra körül ébredtünk, hiszen „Reggeeel vaaan, felkelt a naaap!”, és vár ránk az esztramosi pénztár, ahol a következő beszélgetés hangzott el:

  • Jó napot kívánok hét személy barlanglátogatási hozzáárulását szeretném fizetni az Almási-, a Vecsembükki- és az Iskola-zsombolyokra.

  • (VÁLASZ) De hát ezekhez nálam nincsen kulcs!!!

Talán itt a legtöbben az „Akkor tárgytalan, viszontlátásra.” - verziót választották volna, ám mi ragaszkodtunk az eredeti elképzelésünkhöz, és annak rendje és módja szerint fizettünk, majd elindultunk fel a hegyre. A Szabó-pallagi erdészház után már csak pár lépésnyire volt az Almási-zsomboly, addig viszont egy laza két órás gyaloglásba került az agyonhajszolt pesti polgároknak felérni a hegyre: Di immortales!, azok a régi szép, jó fizikumú polacsekes idők, amikor mindez körülbelül 45-50 percig tartott, mert a Ba Juli vitte az összes cuccát... Ám ami késik, nem múlik: elértünk az Almáig, ami már beszerelve várt ránk Tényi Guszti bácsiék jóvoltából, amiért is ez úton szeretnék köszönetet mondani: virtuális kockacukker minden jó szándékú barlangásznak! Fannoiddal és Bajótával elkezdtem beszereltetni a November 7.-zsombolyt, Domót addig hagytam hagy küzdjön Székivel, itt van a vizsga, itt van újra, hagy szerezzen egy kis önbizalmat a beszerelés során... Kivéve, ha a bejárati szakasz egy órán keresztül tart. Esőben. Így válik az agyonhajszolt pesti polgár agyonázottá, az önbizalom kínkeserves elkeseredéssé, evezzünk hát mi is kellemesebb vizekre. Almási-zsomboly. „Az első pillanatban azt hittem, hogy valami mesebeli tündérpalotába jutottam. Amennyire takarékoskodott a természet a barlang felső temeiben, olyan bőséggel pazarolta a szépséget erre a legalsó hatalmas csarnokra. A falak tele voltak hófehér cseppkőképződményekkel és csillogó mészkristályokkal. A legmegkapóbb látványt egy, a csarnokban szabadon álló fehér cseppkőfüggöny nyújtotta, mely beláthatatlan magasságokba emelkedett... Tovább kutatva egy lefelé haladó repedés végén jéghideg, tiszta vizet találtam.” (Kessler Bubert bácsi, 1927, A Vecsembükki és Almási zsombolyok első bemászása). Hát ilyen az Alma, éljen az Alma!

„A nap már hanyatlóban az égen” mire leindultunk a hegyről: Bajóta kifényképezte magát, Domó elázott, Lilu várt, Fanni beszerelt, mi kellhet még egy jó estéhez – merülhetne fel bennetek a kérdés. Erre pedig Domó adott választ másfél órával később a Vass Imre házban,  amikor is két üveg bor megbontása után énekelt nekünk és gitározott egy baromi jót, in memoriam Cseh Tamás, így telt el az este és lett reggel: 2014. szeptember 21., vasárnap.

A vasárnapi nap folyamán Polacsek Zsolték segítették a csapatunkat az iramdiktálásban: sikerült is másfél órára lefaragnunk az időt a Szabó-pallagi erdészházig, ezzel üzemi hőmérsékletet ért el társaságunk pacemaker állománya, és egy kicsit még fel is frissült a bagázs... mármint a Balázs. A sárga csík jelzést követve eljutottunk a Vecsembükki-zsomboly bejáratáig, „oh, ti szűkkeblű emberek, kik szabályokat kerestek s állíttok folyton. Jertek ide és boruljatok le a szabálytalanságnak e remeke előtt”. Ha megengeditek itt is felidézném a ma már említett Kessler Hubertet. Míg mi kilencven méter, két és fél tonnás teherbírású kötéllel a vállunkon érkeztünk a barlang bejáratához, addig ők: „Felejthetetlen benyomást gyakoroltak reám ezek az eddig emberi szem nemlátta csodák. Ellenben volt egy kellemetlen oldala is a lejjebb való jutásnak. Minél mélyebbre másztam, annál jobban volt érezhető a kötél és a rajta függő kötéllétra rugalmas megnyúlása. Minden lépésnél majdnem félméteres kilengést végzett a hágcsó, ami elég hátrányosan befolyásolta a biztonság érzetét.” (Kessler Hubert, A Vecsembükki és Almási zsombolyok első bemászása, Turistaság és Alpinizmus, Budapest, 1927. XVII/123.) Egy szónak is száz a vége, a Vecsembükki-zsombolyt mindenkinek látnia kell. „Kicsiknek, nagyoknak, telteknek és karcsúaknak, optimistáknak és pesszimistáknak, a biztonság megszállotjainak... nekünk, nektek, mindenkinek!” S a beszámolóm végén álljon most itt pár kép Magyarország legmélyebb zsombolyának leírása helyett. Este otthonába biztonságosan megérkezett mindenki, köszönöm a résztvevőknek a jelenlétét, köszönöm Mihwk, Juhász Peti, hogy vállaltátok a kirándulást velünk, várunk mindenkit a legközelebbi túránkra is!

Dizseri Barnabás

 

  • Jó napot kívánok hét személy barlanglátogatási hozzáárulását szeretném fizetni az Almási-, a Vecsembükki- és az Iskola-zsombolyokra.

  • Ötven deka lett maradhat?

 

  • Jó napot kívánok hét személy barlanglátogatási hozzáárulását szeretném fizetni az Almási-, a Vecsembükki- és az Iskola-zsombolyokra.

  • Velem te ne szórakozzál Tibike, gyere igyál egyet!

 

  • Jó napot kívánok hét személy barlanglátogatási hozzáárulását szeretném fizetni az Almási-, a Vecsembükki- és az Iskola-zsombolyokra.

  • Köszönjük! Hívását rögzítettük, cégünk számára fontos az Ön visszajelzése, munkatársunk hamarosan felkeresi Önt!

 

dsc09019.jpg

dsc09021.jpg

vecsem_07.jpg