Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.23-26- Bükki barlangászhétvége

2014.11.04

 

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Bükki barlangos hosszú hétvége

Helyszín, időpont: Bükk, 2014. 10. 23-26.
(Balekina, Borókás 2., Létrási-vizes, Mexikő-völgyi-víznyelő, Nagykőmázsai, Speizi, Szepesi)

Esemény jellege: barlangi túra, felszíni túra, T2 tanfolyami vizsga

Az esemény célja:  a felsorolt barlangok megismerése, túra célú bejárása     illetve T2 tanfolyam lezárását jelentő vizsgaalkalom biztosítása 2 fő számára        

Résztvevő PFBKE tagok: Izápy Viktor, Szabó Etelka, Tarczi Zsófia, Matuszka Fanni, Wágner Borbála

 

Résztvevő külsős személyek: Bauer Márton, Csépe Zoltán, Gergely Csaba, Kiss Borbála Mária , Marosvári Róbert,  Muladi Beáta, Őry Erzsébet, Sárközy Ádám, Váczi Ábel

Összefoglaló:

Október 22-én este indultunk Budapestről, Miskolcon átvettük az Ómassai szállás kulcsait, majd továbbmentünk a szállásra. Itt hamar berendezkedtünk, elhelyezkedtünk. Bár 10 fős volt a szállás, egy autónyi ember csak 23-án reggel érkezett meg, így kényelmesen elfértünk.

Október 23-án reggel felvettük a barlangkulcsokat, és megegyeztünk a többi barlangész csoportokkal az éppen foglalt kulcsok átadás-átvételéről. Két felé vált a társaság, egyik csapat a Szepesi-barlangba, másik csapat a Balekina-barlangba ment. A Balekinában egyben megkezdődött a vizsgáztatás is. mindkét túra komplikációk nélkül lezajlott.

Október 24.-én Szintén két csoportban túráztunk. Az egyik csapat a Létrási-vizesbarlangot és a Speizi-barlangot látogatta meg, míg a csapat másik fele a Nagykőmázsai-víznyelőbarlangban járt, itt vizsga is folyt. Mindkét túra sikeresen, balesetmentesen lezárult.

Október 25-én, némi szervezkedés után sikerült egy kulcsot felvennünk a Borókás-tebri II. számú viznyelőbarlanghoz, míg a csapatunk másik fele a Mexóvölgyi-víznyelőbarlangban járt. A Borókásban szinteén megint volt vizsgáztatás. mindkét túra remekül lezajlott.

A hétvégén mindkét vizsgázó sikeres vizsgát tett a köteles barlangok beszereléséből.

Október 26-án a társaság egyik fele kirándulni ment, míg a mások fele a Szepesi-Láner barlangrendszer Láner Olivér barlangjában tett egy túrát a hétvge lezárásaként.  Sajnos a barlangot a túra után nem tudtuk lezárni, mivel a barlangot lezáró lakat már eléggé megöregedett és nehézkesen járt. Többen is próbálkoztunk a bezárással körülbelül egy bő fél órát, de egy kézzel nem megoldható a probléma. A barlangkulcsot már mi is lakattal együtt kaptuk, az előttünk ott járó csoportok sem tudták bezárni a barlangot. Ezt a problémát később jeleztük a Nemzeti Park felé is. A túra végeztével még a Garadnai pisztrángtelepen elköltöttünk egy finom halvacsorát (kései ebédet) majd hazafelé vettük az irányt.

Budapest 2014.11.04.

Izápy Viktor

Fotók:

kanal.jpg