Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.01-02 - Kopaszgally-oldali 2. sz. víznyelőbarlang takarítása, Aggtelek

2014.11.18

 

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Kopaszgally-oldali 2. sz. víznyelőbarlang takarítása            

Helyszín, időpont: Aggtekeki karszt, Alsóhegy, 2014. november 1-2.         

Esemény jellege és célja: A Kopaszgally-oldali 2. sz. (közismertebb nevén 404-es) víznyelőbarlang évtizedekkel ezelőtti kutatásakor bent hagyott, mára már részben tönkre ment eszközök kiszállítása, a barlang megtisztítása    

Résztvevő PFBKE tagok: Egri László, Gazda Attila, Izápy Viktor, Mersdorf Anna, Szabó Etelka, Tarczi Zsófia            

Résztvevő külsős személyek: Andy Edwards, Gólya Barbara, Kiss Borbála Mária, Marosvári Róbert

Összefoglaló:

Az Egyesület korábbiakban felajánlotta – ellenszolgáltatás igénye nélkül – a segítségét az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság részére a Kopaszgally-oldali 2. sz. víznyelő-barlangban évtizedekkel ezelőtt bent hagyott és mára már részben tönkre ment, a barlang kutatásához használt eszközök kiszállításához. A feladatot a Nemzeti Park logisztikai támogatásával társadalmi munkában, nagyjából 90 %-os eredménnyel végeztük el. Erőforrások (idő, elegendő oxigén tartalom) hiányában a barlang legalsó, agyagos bontott szakaszán maradt bent körülbelül 4 bag-re való eszköz, de ezek a barlang összképét elenyésző mértékben befolyásolják.

Élményszerű beszámoló:

Érezted már magad úgy mínusz 100-on, mintha 5000-en lennél? Vettél már be szűkületben kanyart vaslétrával? És csöveztél már eleget életedben?

Nos ezekre nyílott lehetőség az elmúlt hétvégén.

Három platónyi gégecső, 150 méter kábel, rozsdás létratagok és vagy 12 bagnyi hulladéklerakóra való lom került a felszínre két napos megaláztató tevékenységünk nyomán.

A siker sajnos nem teljes, kvázi 90 %-os csupán, de nincs ok a szomorúságra. Így is igen látványos az eredmény! Egy fényét vesztett dolognak visszaadtuk régi csillogását.

Erőforrások (idő, és megfelelő mennyiségű oxigén) hiányában az utolsó akna alatti agyagos, gusztustalanhoz hajló szakaszban még kb. 4 bagre való kiszállítandó tárgy (ponyvák, nejlon, bontóeszközök, slag) maradt. A 4 %-os széndioxidban kissé nehézkessé vált ugyan a mozgásunk és agyműködésünk, de úgy látszik a humorérzékre nincs hatással.

 

Fotók:

takaritas_7.jpg