Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.10-17. - Barlangtúra, Mátyás-hegyi-barlang, Budapest

2014.11.20

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ


 

Esemény: Tanulmányi kirándulás diákcsoporttal

Helyszín, időpont: Mátyás-hegyi-barlang, 2014. november 10, 17.

Események jellege: barlangi túra

 

Az esemény célja: Gimnazista diákok megismertetése Magyarország védett természeti értékével, illetve a barlangászattal, mint tevékenységgel.

Résztvevő PFBKE tagok: Egri László, Gergely-Farmos Lilla

Résztvevő külsős személyek: Pataki Nikoletta, Szabadföldi Anna, Vadas Barbara, Éles Petra, Szépvölgyi Dóra, Kalocsai Péter, Szabó Dániel, Szász Dóra, Nagy Dorottya Anna, Zalaváriné Muk Ágota, Oláh Eszter, Fülöp Zsanett


 

Összefoglaló:

A 17-18 éves diákok többsége most járt először barlangban, a barlangvédelmi szabályok megismerése után izgatottan vágtak neki a nem mindennapi túrának. A barlangban az úgynevezett „nagy kört” tettük meg velük, közben felhívtuk a figyelmüket a barlangban található képződményekre, kagyló és tengerisün maradványokra. Nagyon ügyesen mozogtak a barlangban, és kezdő létükre technikásabb mászások sem okoztak nekik gondot. A túravezető (Egri László) megismertette velük a budai karsztosodás folyamatát, a Mátyás-hegyi-barlang kialakulását és szóba kerültek más barlangképződési folyamatok is. Tulajdonképpen egy kihelyezett földrajzórában is részük volt. A túra elsődleges célján túl a barlangász és barlangkutató utánpótlás gyarapításának lehetősége is szempont, hiszen minél több lelkes fiatal ismeri meg a földalatti világot, annál többen szereznek tudomást a barlangászat nyújtotta lehetőségekről, vesznek majd részt alapfokú tanfolyamokon.

A barlangi kirándulás jó hangulatban és problémamentesen zajlott le. A résztvevők közül többen is érdeklődtek esetleges későbbi hasonló lehetőségekről.

p1030826.jpg

p1030816.jpg

p1030806.jpg