Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.01.31.-02.01. István-lápai-barlang kutatás

2015.11.10

   BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Istán-lápai-barlang kutatása                                            

Helyszín, időpont: Bükk fennsík, Létrástető 2015 01. 31. – 02. 01.                                

Esemény jellege: barlangkutatás

Az esemény célja: A kutatási ponton a későbbi akciók érdekében kötelek beépítése, kikötési pontok létrehozása a palackoknak, a Keleti ág köteleinek felmérése, fotózás.                 

Résztvevő PFBKE tagok: Egri László, Gordos Erik, Marton Ádám, Maucha Gerggely, Matuszka Fanni, Pataki Róbert, Tarczi Zsófia, Wágner Borbála                                           

Résztvevő külsős személyek:

Összefoglaló:

Voltunk néhányan Lápán a hétvégén. Végre volt hó, sokunknak az első ebben az évben :)

8 ember igyekezett három feladatnak megfelelni, ebből az egyik program gyakorlatilag teljesen meghiúsult.

A bontási helyre érkezve a háromfős csapat konstatálta, hogy az egész terület víz alatt van. Bejáratostul - mindenestül. A tervezett szifonleszívás és a palackok felakasztására a pontok beépítése, a kötél cseréje így elmaradt. Ezt a három ember szépen kiment a barlangból, hazasétált és élvezte az életet... a többiek is, csak máshogy. 

Marton Wágner Pataki

Merthogy a nagyobb rész elment a keleti felsőbe, lemérte a köteleket és megvizsgálta mit kellhet kicserélni, hol kellhet esetleg átalakítani valamit, mindezek mellett fotóztak is. A felmérések tisztázása még Fanni kezében van, a képek meg a Gergő gépén, de én már láttam néhányat és szépek lettek... vagy lettek szépek :)

ők hajnal háromra érkeztek meg a létrási házhoz.... 

Maucha Tarczi Egri Matuszka Gordos

  img_4050.jpg        img_4049.jpg 

víz volt a fekete teramben, a 0-ás es az 1-es szifonban... a néger trombiban is. A keleti ágban is jelentős vizek közlekedtek. Ötlet, hogy az aknarendszerben is meg kéne nézni, hova megyen a víz, meg a keletiben is elmennénk meg oda, ahol most eltűnt.

Vasárnap fetrengés volt délelőtt, és akkor mar volt, hogy mosolyogtunk is. Hazafelé megnéztük azt a felszíni pontot, amit találtunk szilveszterkor, (most nem tűnt olyan bíztatónak), ettünk lángost, egyesek elmentek Szent István barlangozni, mi addig lángosba és kürtős kalácsba fojtottuk magunkat.

Kedves volt... és hasznos is. Talán legközelebb még többet tudunk tenni.

CO2 -t mindenkinek :)

Lehetne az is, hogy hosszadalmasan írok a fák oldalara ragadt hóról, és arról, hogy este elindultunk a többiek elé, meg hogy sütött a Hold es tiszta volt a világ, és új fűrésszel hadakoztunk, meg sült csirke volt és kakaós csiga, és kávé, és nevettünk, meg hóban gázoltunk, és szalamandrát mentettünk...

de semmi kedvem hozzá.

Pataki Róbert

Fotók:

Maucha Gergely fotói: https://plus.google.com/u/0/photos/113020392804307258067/albums/6111679778026343137

A képgalériánkban több kép is megtekinthető Lápa 2015.01.30.-02.01. néven, ill. az alábbi képek bármelyikére kattintva a többi képhez fog kerülni szintén.

                     img_4106-edit.jpg             img_4161-edit.jpg img_4132-edit.jpg  img_4133-edit.jpg