Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.28.-29. István-Lápai-barlang kutatás

2015.11.11

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény:       István lápa kutatás                            

Helyszín, időpont:     István lápai barlang, 2015 március 28-29                

Esemény jellege: kutatás

Az esemény célja: A trombitás szifon kitisztítása a lehetőségekhez képest. Iszap és levegőmintavétel.             

Résztvevő PFBKE tagok: Borzsák Kamilla, Egri László, Marton Ádám, Matuszka Fanni, Pataki Róbert, Wágner Borbála            

                                 

Összefoglaló: Ugye, akkor volt most is egy lápás hétvége, ami egészen kedvesre sikeredet. Ehhez jelentős részben járult hozzá a finom napsütés, hogy kint aludtunk, hogy égett a tűz este, hogy nagyon egyszerűek voltak a feladatok... mindennek volt értelme... haladtunk a munkánkkal... hogy egészen jól működő pszicho-munka-tábor volt, ahol a műveszettől kezdve a kapcsolatok dinamikájáig bármi szóba került. Mindezt kávézamatosan, sarasan, ütött-kopottan, de bizalommal a másikban és mosolyogva hajtottuk végre.

Cél ugye a szifon leszívása és a benne levő üledék kitermelése volt. Mögöttes cél volt még, hogy legyen üledék- és levegőmintánk. Valamint egy hosszabb kötél is bekerült a kürtőbe, amitől nem könnyebb kimászni onnét, de olyan, mint ha az lenne.

Beépítettünk néhány nittfület, hogy a leszívócső jobb helyen menjen. Hogy a légzőpalackokat fel lehessen akasztani. És gyakorlatilag minden pont jól sikerült.

Leszívtuk, amit le kellett. Es mint utóbb megbeszéltük, az a leszívócső egy olyan dolog, aminek csak a rossz oldala van, mindenkeppen szívni fogsz valamivel.

Vettünk levegőt búvárpalackokból, ami miatt azért már korántsem olyan embert próbáló a munka, mint nélkülük lehetett. Bár Kamilla szerint még mindig nem cicáknak való hely.

Kitermeltünk kb. 30 vödör agyagot a szifon aljáról. Nyertünk agyag es levegőmintát is.

Az eredmény az lett, hogy sokkal kényelmesebb a hely most bontani, és szépen szintben kell lefelé menni, egészen egyszerűen most belátható munkának látszik az egész. Át nem jutottunk, de közel annak megtapasztalása, hogy lehetetlen tényleg, vagy meg kevés munkával megoldható.

Megettünk majdnem mindent, amit levittünk... mármint a kaját. Bár ez nem olyan nagy hír, de nekem jól esett.

Felhoztunk egy törött vödröt... ami jó ötlet volt, mert a leszívócső dugóját, amit nem kellett volna, tehát rossz ötlet volt.

Vasárnap visszamentünk kihozni a mintavevőt és a maradék cuccokat. Ez egy nagyon kellemes aknászos túra volt, a szifonbontásos nehezítést kihagytuk.

Pont jól voltunk ehhez a hétvégéhez, se sokan, se kevesen... pont jól.

De az igazság az, hogy azért több levegővel még lenne erő kétszer ennyit bontani, bár kijönni akkor nekem már biztosan nagyon nehezen menne.

Ötlet lehet még, hogy a szifonba berakunk 10 15 de leginkabb 20 kilo paxitot :) és kirobbantjuk a hordalékot belőle.

 

Fotók:

     1.png             2.png                                                  3.png

4.png           5.png