Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.03.-06. Húsvéti túrák a Mecsekben

2015.11.11

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Húsvéti túrák a Mecsekben                                

Helyszín, időpont: 2015. Április 3-6.                     

Esemény jellege: barlangi túrák, felszíni kirándulás

Az esemény célja: A Mecsek és jelentősebb barlangjainak megismerése.              

Résztvevő PFBKE tagok:    Balogh Orsolya, Egri László, Holl Balázs, Kovács András, Mersdorf Anna, Rosales Mária, Sári Attila, Váczi Ábel, Wágner Borbála

Résztvevő külsős személyek: Kiss Borbála Mária, Eső-Kovács Gergely, Németh Kornél, Sári Vince, Sári Etelka, Tegzes András,  Zsoldos Ábel, Zsoldos Imola, Zsoldos Márton, Domján Nikolett, Varga Réka

 

Összefoglaló:

Az idei Húsvétot a Mecsek sokszor szűk, általában vizes és szinte mindig sáros barlangjainak megismerésével és rengeteg medvehagyma evéssel/gyűjtéssel töltöttük.

Ahogy az lenni szokott péntek délutáni csúcsforgalomban indultunk útnak, majd egy hosszú és fárasztó utazással érkeztünk Pécsre, közbe iktatva egy gtüzifa vásárlással egybekötött “battai” kanyart is, majd próbáltuk a szokásos nagypénteki tömeget kikerülve, (nem sikerült) még pár dolgot megvenni illetve a kulcsokat is megszerezni a házhoz.

Szerencsére az előzetes jóslásnak ellentmondva egy csepp eső sem esett és az esték sem voltak túl zordak. Bár a tűzifa nagy segítség volt a csumpékosra ázott overallok és csöpögő csellók szárításához.

Szombaton a ház bezárása után - talán amely így még atom támadást is kibírt volna, de mindenképp meghaladta egy átlagos középkori vár védelmi szintjét - Orfű melletti barlangok voltak tervezve, így először a Vízfő barlangot néztük meg majdnem teljes létszámmal, és itt még a többség száraz zoknival megúszta. Ezután kétfelé váltunk és a csoport nagyobbik része átsétált a Mészégető források barlangjához. Itt már nem sok esély volt szárazon végigmenni előbb utóbb mindenki elázott, azonban a barlang mosott formái igazán mutatósak voltak, csak a sárszifon ne lett volna. A kint maradók eközben a turistáknak kiépített részét nézhették meg az Abaligeti barlangnak. Ezután a csoport létszám eléggé megcsappant és az Abaligeti oldalágba már csak 5 fős csoport indult. Ez a barlang a kezdeti fél órás négykézlábas, végül hason kúszós - az így nyakig érő pocsolyában végződő -girbegurba járat után egész kellemesen vált tágassá és sárossá is persze. Az Akácos nyelőt elérve még béka alakú lufik is úsztak a vízben.

Vasárnap a gyerekek csokikeresésre indultak, miközben páran még az este fáradalmait heverték ki többen a Spirál barlanghoz indultunk. Ahol megtudhattam milyen a “c” verziós slósz, illetve egy overalnyúzós ígéretes bontási pont. Majd az Achilles barlanghoz már többen érkeztünk Sári Ati gyakorló túravezetésével. Persze volt felszíni kirándulás is.

Végül hétfőn a Szuadó-völgyi barlangokat céloztuk meg. Itt a három barlangból egy sosem járható annak függvényében, hogy éppen melyikbe terelik a patakot így a másik kettő viszont viszonylag szárazon megközelíthető. Most épp a Szuadó a soros, vagy inkább vízeséses. Sajnos valamilyen csere történt és a Gilisztás kulcsa nem volt jó, így csak a Trióba jutottunk le. Persze ez is elég volt ahhoz, hogy ismét bőrig ázzunk és az lelkesebbek még sárpakolást is kaptak.

Zárásképp még hogy a kör bezáruljon mosást is tartottunk a Vízfő barlangnál. 

 

Képek:

img_4750.jpg     img_4823.jpg

kirandulas.jpg     vacsora.jpg