Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.04.-12. Kačna jama

2015.12.01

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Kačna jama nyári akció                                      

Helyszín, időpont: Kačna Jama, Divaca, Szlovénia, 2015. július 4-12                             

Esemény jellege és célja: kutatótábor, fotóstúra, bivakolás                                   

Résztvevő PFBKE tagok: Egri Csaba, Matuszka Fanni, Borzsák Kamilla, Markó Gábor, Egri László, Váczy Ábel                                              

Résztvevő külsős személyek: Tomás Roth vezetésével egy csomó cseh barlangász

 

Összefoglaló:

Idény nyáron Tomás Roth vezetésével ismét összeállt a jól megszokott régi csapat, egy nagyobb cseh gárda, és mi magunk a magyar fél többnyire a PF Csoportból. Az egy hetes tábor célja néhány szifon megkutatása, kürtők kimászása, néhány felhagyott kürtő kiszerelése, hiányzó térkép szakaszok bepótolása, és a barlang észak nyugati (vizes) ágának 3D fotódokumentálása volt. Kisebb felszíni projektek is voltak, mint Podjunška jama bontása, néhány másik kisebb barlang megkutatása stb...

Ábellel szombat este érkeztünk meg a táborba, a magyar csapat többi része a fotós felszereléssel csak szerdán éjjel érkeztek. Vasárnap Ábellel le is szálltunk a barlangba, egészen következő szombatig mi lent is maradtunk. A következő napokban segítettünk a búvár merülésekkel együtt járó felszerelés transzportban, volt hogy kiszereltünk felhagyott kürtőt, kimásztunk kisebb kürtőket, előkészítettük a fotóstúrához szükséges csónakozáshoz a terepet (csónakok előkészítése, a folyó erősebb sodrású részeinek kapaszkodókötéllel való ellátása, terepakadályok kibontása stb...) Közben a szifonok merülései mind kudarcot vallottak, egy nem régi árvíz miatt zavaros volt a vizük.

Csütörtökön megérkezett a fotós csapat is a Pescena dvorana bivakhoz, onnan már mind a hatan továbbindultunk a Labirint bivakba. A következő napokban a fotózásé és térképezésé volt a  főszerep, úgy néz ki már szinte teljesnek mondható a barlang Csaba féle 3D dokumentációja.

Szombat esti kiérkezésünk után eltöltöttünk egy remek estét a kutatótábor szélesebb népével, majd vasárnap ki-ki a maga útján hazautazott, Ábellel és Fannival mentünk egy jól  megérdemelt "very exclusive" ajándéktúrát a Skociane -barlangban, ezért külön köszönet Borut Lozej -nek a divacai Gergor Ziberna klub oszlopos tagjának.

Lac

 

Fotók: Egri Csaba képe

csonakazas--egri-csaba-fenykepe-.jpg lac--egri-csaba-fenykepe-.jpg

 

0. nap Szombat este érkezés, Jó volt újra látni a cseheket, meleg fogadtatásban volt részünk az egyik szlovén barlangász Borut meleg élettel várt minket.

1. nap Vasárnap, az első tennivaló a barlangba való leszállás volt, ami azért izgalmas, mert 200 m es a bejárati akna. Az első napon Artvize fölötti galéria kiszerelése volt a feladat amit Lacc hajtott végre. Szinte a Reka folyó medrétől indult a kötél. Nem volt könny dolga lefelé jövet fel is akadt a kötél az egyik kiálló sziklában így vissza kellet másznia az ereszkedéskor. Én addig a barlang állatvilágát vizsgáltam. A kiszerelés után vissza kellet vinni a kötelet, ami elég nehéz volt a víztől és sártól, ami rátapadt. A bivakhoz érve jól esett megpihenni és a meleg finom falatok felhúzva egy kis szalonnával meg hasonló jókkal.

2. nap Hétfő, az első éjszakánk a barlangi bivakban. Reggel az a furcsa érzése van az embernek, hogy mi a francért nem világosodik már, de itt nem a felkelő nap háza vár.   Az aznapi feladat a Horkejeva dvoranában kürtőcske mászás volt kézi nittelővel, alig tálaltuk meg. A bontásunkat is megnéztük, még mindig tó van a végén.

3. nap Kedd, csónakázás előkészítése, Brzce és Penasto Jezero beszerelése, arra az esetre, ha a visszaúton túl nagy lenne a Reka sodrása, akkor tudjuk magunkat húzni a kötélpálya segítségével. Ez után még átvezető csatorna kitisztítása a fáktól,hogy át lehessen kelni a megszokott úton a csónakokkal is. Hatalmas retyóbánya volt az egész. A nap végén örömcsónakázás a skocianske kanal-ban. Láttunk egy nagy fehér halat. Lacc este rosszul volt, de másnap reggelre felépült.

4. nap Szerda elvileg pihenőnap, gyakorlatilag azért elmászkáltunk a  logaski rov-ban egy kis fölmászást es fölfedező összeköttetést megcsinálni. De a nap nagy részét így is a hálózsákunkban töltöttük.

5. nap Csütörtök jöttek a többiek, már vártuk őket nagyon, egyrészt mert a szellemi központ lángját is táplálni kell másrészt meg kezdtünk kifogyni a finomabb kajákból. Szóval bevártuk a többieket (Markó, Egri Csaba, Kamilla, Fanni) a cseh bivaknál amit addigra felszámoltunk és irány a labirint bivak fotózással egybekötve a 10-tó ágon keresztül. A bivakot elvitte a víz, így nekünk újat kellett kialakítani. Sikerült olyan helyet találni a kacnában ahol úgy aludtunk, hogy nem lehetett felállni.

6. nap Péntekre egész napos fotózás volt a program. (A képek magukért beszélnek, amiket 2015-ös jósvafői szakmai napokon meg is tekinthettünk.) Markó és Fanni egy idő után elmentek térképezni. Este fotózás után Fanni Kamilla és Lacc folytatták a térképezést ez alatt a többiekkel előkészítettük a bivakban a vacsorát. Vacsora után/ közben volt egy kis iszogatás, Laca mohó volt és berúgott eléggé aztán fejjel lefelé feküdt a bivak közelében lévő tótól 10 centire és agonizált.

7. nap Szombat, a kivonulás a történt, ami nem volt egyszerű hiszen vinnünk kellet a saját bageinken kívül a fotós cuccokat és a csónakokat is. Így minden kire három jobb estben két bag jutott, de a csehek voltak olyan kedvesek és küldtek egy kis emberi erőforrást a depózáshoz. Az a kivezető út első szakaszában még fotózkodtunk is kicsit és a Saturn aknánál vártak minket a csehek. Végül kiszerelés. A bagek felcsörlőzésénél történt egy kis baleset, leesett a pda. Kmailla és Lac kiszerelt. A táborban tűz várt minket, boldog csehek nagyon sok alkohol várt minket.

8. nap Vasárnap, hazautazás következett, de Fanni Laca és én csináltunk még egy maratoni skocianske jame túrát,ami igazán megdöbbentő látvány világgal gazdagított, ráadásul ingyen Borut segítségével.

Váczi Ábel