Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.20.-30. Canin, Abisso Prez (Modor)

2015.11.12

Zoli: „Hú de régen nem voltam ilyen alacsonyan!”

2015 Canin-i nyári tábor

 

Aug. 20.

Indulás napja. Két csapat, Suzuki vs. Opel. Nehéz a pálya, és a rakomány is. Az út során a viccek sokasága egyszerűen zseniális /pmr rádió/. Előjön itt Jan, Hitler, Rendőr, és recsegnek a Fa-viccek is.… Mindenféle terítékre kerül. Ahogy az idő múlik, úgy a megtételre váró út is fogy. Aztán egyszer csak megérkezünk a tóhoz. Még nincs késő, így tüzet gyújtunk, majd letesszük fejünket.

Aug. 21.

Reggel a felvonónál találkozunk Szilárddal, és Jocival, így már teljes a csapat. Bori, Fanni, Lacc, Erik, Zoli, Dénes, Szilárd, Joci, Én /Modor/. Bepakolás-kipakolás a felvonóba. Közben már szinte csak a környék barlangjairól beszélünk. Mutatjuk a Roló bejáratát… Iréne a szokott módon mosolygósan fogad minket. Pár szó, korsó sör, kv, pakolás, és indul a csapat neki a „kellemes” hágónak. Fent bevárjuk egymást, Lacc beszél kicsit a tájról, amit mindenki lelkesen hallgat. Aztán mindenki hátára felkerülnek a zsákok, keretek. A súlyukat még csak meg sem merem saccolni, de egy biztos mindenkié sokkal nehezebb, mint szeretné. Lépést lépés követ, és elérünk a táborba végre! Süt a nap, szélcsend, jó társaság, mi kellhet még? Talán csak nem egy kis BARLANGÁSZÁS? Majd holnap.

Aug. 22.

Csapat jelentős része hoz még felszerelést a Gilbertiből Bori, Dini, Lacc, Erik, Zoli. Itt kell megköszönni a cuccoló csapat munkáját, mert e-nélkül csúszott volna még egy napot az egész. Szilárd és Joci a Caninra indulnak a ferrátára. Eközben az Abisso Prez bejárat jégtelenítése /1m3/, és a kiszerelt első kötél visszakattogása folyik Fanni, Én.

Aug. 23.

-Bivak-csapat lemegy a barlangba, lemeneti idő 5h. Riobiba életet lehel Dénes, majd kezdődhet a szűkület tágítás. Eközben Erik, Zoli elugranak ivóvízért, közel van 1,5h. Átcsúszás a hiper sztrádának nem mondható szűkületen, és kezdődhet is a tábor építése. 23h-ra áll a bivaksátor -415m. Erik, Zoli, Dini, Modor.

-Eközben megindul a térképész csapat Fanni, Lacc -266-ig jutnak, majd irány a tábor visszaérkezés 20h.

-Felszíni csapat pungát épít a bejárathoz, hogy a kiérkezők ne azonnal ázzanak meg. Szilárd és Joci a DVP felé veszik az irányt, majd a Nyári-táborhelyen megemlékeznek a kopjafánál. Ők is 20h-ra érnek a táborhelyre. Este megérkezik Csabesz, és vele együtt valami más is jön. Estére megjön a lehűlés, és az eső is. Bori, Lacc, Szilárd, Joci.

                                          utolso-percek-egyutt-a-bivak-elott--lacc-kepe-.jpg

Csapatok az Abisso Prez bejáratánál.

Aug. 24. Hétfő

Munkálkodik a csapat a mélyben: Két fő: Tavacska akna beszerelésének megkezdése, a -540-550 körüli vélhetően ablakok megkeresése céljából. Sajnos arra nincsenek ablakok, csak gigászi beszorult kőtömbök.. Szintén két fő utat keres a bivak mögött a tavaly megtalált omladékon át. De ez a lehetőség nem túlkecsegtető. Kicsit veszélyes, így inkább egy új vízvétel megközelíthetőségén megy a munka. Aztán diskurzus a beszerelő csapattal a mélyben, majd irány a majomhíd felé, fel. Olasz bivak irányában levő kötélpálya átszerelése. Este vissza a bivakba, és a fejünk felett a víz hangjára felfigyelvén Dénes megtalálja az utat! Tíz méter fel, és tíz méter be. Megindult végre a barlang! 40-45m magas terem, a közepén gigászi kőtömbök emelkednek. Az egyik falon egy 40m-es kis vízesés, a másik irányba pedig megyen a hasadék! De azt majd holnap. Vidáman eszünk iszunk, hiszen kitört a barlang, és megfelelő irányba!

Felszíni Keringő: A beígért 3mm csapadék bejött egy kis plusszal, minimum 20mm hullott a nap folyamán! Szél, Köd, Víz. Szilárdék sátor rúdja reccs, és felmennek a Marusics-házba, majd másnap haza indulnak. „Zizó, és Erik sátrát is összeszedtük. Dinié, Fannié is nagyon hajlik. Lacát lenyűgözte a mini-csikorgó, Csabesznek cselekvés kényszere volt” este még mindig esik.

Aug. 25. Kedd.

Felszín és a Barlang összefolyik:

-Az éjjel csak 15mm esett. Fanni, Csabesz, Lacc úgy döntenek, hogy lejönnek a barlangba. Leszállás előtt a bejárati punga 2,5h-ra vendégül látja a csapatot, mivel ismét esik az esőL. De a nap is kisüt, így elindulnak lefelé 14-30kor.

-Tavacska akna alatti rész kiszerelése, kötél felbabázása az akna aljában vízmentesnek vélhető helyen. /Na ez majd jövőre kiderül mennyire sikerült./ 100m kötél át transzportálása a bivakba. Dénes bement a terembe, de annyira ömlik az „eső” hogy csak futva lehetne átjutni, és akkor is garantált a megázás. KÉNYSZERPIHENŐ! Dübörög a vízesés mögöttünk, tolja a szelet! Beszorultunk a sátorba pár órára.

                                            dini-a-bivak-satorban--modor-kepe-.jpg

Otthon, édes Otthon. Dini.

-Felszínen Bori sms-t kap a Kamilla-Dis párostól, hogy ma jönnek. Kimegy eléjük az elágazáshoz, és bekíséri őket a táborba. Mire sátrat állítanak, ismét esik az esőL. Térképész triumvirátust fincsi főtt étellel várják! Így lehet élni kérem szépenJ

-Lacc leugrik megbeszélni a dolgokat, és vendégeskedik fél órát a sátorban! Híreket cserélünk. A sátor összedőlésének híre nem deríti jó kedvre az ifjakat. Aztán visszatér a térképészekhez.

-A csapat meglátogat minket a bivakban,/a becsúszásnál tart a térképezés/. Megbeszéljük, hogy holnap Fanni, Csabesz lejönnek, Erik és Zoli helyére, egy éjszakára. Majd kimennek a felszínre. Este 22h kor érnek ki, és még mindig esik!

-A víz-hang alább hagy kicsit, és úgy döntünk, bemegyünk az ekkor elkeresztelt Tihany terembe, és túl. „Mi lenne, ha az új teremnek Tihany lenne a neve? Ott is mindig volt Víz-hang!? HE-HE. Megvettük.” Készülődés, és irány a járat. Most éppen eléggé megállt a víz, így simán keresztül lehet menni. Egy két fotó, és megyünk tovább.

 A teremből több irányba is lehet menni:

-felfelé a víz befolyása felé, de oda kell majd mászó állvány.

-lefelé Nyugatnak egy hasadékban,

-vagy Keletnek a hasadékban.

Az említett hasadékok tulajdonképpen ugyanazok, csak egy összecseppkövesedett omladék választja ketté. Irány Kelet. Keskeny hasadék minek az aljába még nem látunk le, szélessége cc. 40cm. Úgy 20m után kitágul hírtelen, és itt lehet leereszkedni. 25-30m ereszkedés egy kis esőben, és már a hasadék alján vagyunk. Mire én leérek, addigra Erik már egy oldalágból néz ki ránk. Bebújunk mindnyájan, és 60-80m kúszás-négykézlábazás következik. A talajt több helyen fehér puha réteg borítja, talán valami Montmilch féle lehet. Pár helyen nagy 1-1,5cm-es 1mm vastag lapocskák, talán Kalcitréteg, ami az egykori pocsolya felszínén alakult ki. Furcsa hogy miért torlódhatott fel néhol. Ezen a járaton látszik, hogy nem szokta elönteni a víz. De sajnos huzat sincs benne, a vége pedig összeszűkül öklömnyire. Bontási helynek semmiképpen sem látszik jónak. Elindulunk a hasadékban inkább Kelet felé. A hasadék szélessége 1,5-2m a magassága a távolba vész /majd a Fanniék fellőnek distoval/. Pár tíz méter után úgy döntünk, visszamegyünk a bivakba. Nekem a derekam eléggé megsínylette, valószínűleg megfázott..   Ma este is megvan az öröm az ünneplésre, egy kis Tátra-teával és Pálinkával ünneplünk, na és az elengedhetetlen: Helló Gagarin dalocskával a zenedobozból. Közben ismét felhangzik Tihany-szava…

Aug. 26. Szerda.

-Felszínen szikrázó napsütés. Lacc és Bori túráznak egyet a Monte Sart-on, és élvezik a szép időt. Fanni, Kamilla, Csabesz, Dis elindulnak lefelé.

-Bivakban ébredéskor rájövök, hogy nem tudok rendesen mozogni, így sajnos a kimenetel mellett döntök, ez ilyen. Kora délután elindulunk kifelé, Erik, Zoli, és Én. A Dénes lent marad, és addig rendbe teszi a köveket a bivak körül. Felemás érzés a távozás. Részben az ember már várja a napfényt, de ugyanakkor a bivak olyan príma lett a sátorral, hogy csak naJ majdnem 8-9c° bent amikor valamit molyolunk. Elindulás előtt meg beszéljük, hogy a Hal, és a Ló közötti távolságot fogjuk tartani. Fent a kötélhágcsónál, amit összetekerve hagytak elődeink, egy kis csapat gyűlt össze/Galéria/. Mi hárman, és a fentről jövő négyes: Fanni, Kamilla, Csabesz, Dis. Megbeszéltük ügyes-bajos dolgainkat, és mély /-270m/ búcsút vettünk egymástól. Ki felfelé, ki felfelé indul. Egy idő után a karabinerek csattanásai, mászó-gépek suhogásai, emberek szavai elvállnak egymástól. Lépek, húzom, beakad, szentségelek, tovább lépek ismétlődik egy ideig. A 100-as aknának a kiszállása felébreszt zuhany formájában egy időre, aztán ujjra kezdődik: lépek, húzom, beakad, szentségelek, továbblépek. Ezt hallom lentről is. Néha összekiáltunk, néha csak azt hallom, hogy beszélgetnek alattam, de minden rendben van. Lép, húz, akad, és már kint is vagyunk. Napsütés. Az ifjak is kiérnek, és irány a tábor.

Fanni, és Csabesz lent is maradnak egy éjszakát a bivakban. De még lefekvés előtt bemérnek egészen a sátorig.

Kamilla és Dis kijönnek a barlangból. Szerencsére a tavalyi prizmákat nem vitte el a hó, így a karrmezőn is viszonylag jól tudnak tájékozódni. Este érnek vissza a táborba.

Aug. 27. Csütörtök.

-Felszínen Kamilla, Dis, Zoli, Erik felmennek a Canin ferrátán. Bori, Lacc, Én, elmegyünk 3D fotózni. Azaz a Lacc nyomja a képeket, mi pedig szorgalmasan pózolunkJ közben lebontjuk a Prez bejáratánál épített pungát. /jövő hét szerdáig egy csepp esőt sem mondanak!/ Délután 17h körül minden csapat visszaér a táborba. A ferráta príma! A Karr gyönyörű! Már csak a barlangos csapat van távol a tábortól. Estére mindenki szép lassan arccal a Lengyel /bivak/tábor felé fordul, hisz ott kell, hogy feltűnjenek a fények. Ki izolációs fóliában gubbaszt a karron, ki pehely kabátban, sínadrágban. Szép tiszta az éjszaka! Közeleg a megbeszélt időpont, és még sehol sincsenek.

-Barlangban a csapat felméri az új részt. A hasadék a járószinten elszűkül, de feljebb még be lehetne férni. Látszik a falon, hogy van két ablak! És persze a Tihany teremben a bejövő víz felé is lehet majd menni. Leltároznak, tábort bontanak, és elindulnak kifelé a barlangból. Lent maradtak: polifoamok, kaja, bivaksátor, palackok, és sok felszerelés, ami jövőre kell majd. Este 23h után érnek a táborba.

-Együtt. Mostmár előkerülhetnek a pálinkás üvegek, hisz mindenki a felszínen van! Egy óra beszélgetés és irány a sátor. Jól alszik mindenki. Senkinek sem kell altató.

Aug. 28. Péntek.

A mai nap az utolsó, amit a táborban töltünk. Van aki a felszerelés egy részét elviszi a Gilbertibe, van aki pihen, és vannak akik túrázással töltik a napot. Szép az idő, egy-egy arc szépen leég ma. /egyik én  vagyokJ/ Tárgyaljuk a holnapot, hogy legyen-e átmenő túra a Gortani-ban? Magyar-barlang Roló kijövet. Arra jutunk, hogy nagy lenne a csúszás vele, és így szép csendben elvetjük a lehetőséget. Este, a már oly régóta gyűjtögetett fából tüzet rakunk. Előkerülnek: doromb, tilinkó, orrtyű/ vagy hogy a rákba hívják/. Trallala-trallala. Fogy az ital, fő az Aranka, borul az ital, ismét fő… Lassan mindenki eldől a sátorban. Ki-ki már előtte elkezd levetkőzni, ki-ki csak a sátorban. Utolsó éjszaka a táborban. De hamar eltelt. Még csak most jöttünk, és máris megyünk…

Aug. 29. Szombat.

Verőfényes reggelre ébredünk. Reggeli, pakolás, és déltájt indulás a hágó irányába. Lassan halad a csapat, mert mindenki rendesen fel van pakolva. Egy kérdés motoszkál mindenkiben: Hogy lehet nehezebb a zsákom, mint idefelé? Hiszen minden kaja elfogyott? Aztán csak odaér mindenki szép lassan a házhoz. Még egy fellángolás keretén belül ismét az Abisso Funivia keresésére indulunk, de még mindig nincs meg. Aztán lesiklás a felvonóval. Zoli:„Hú de régen nem voltam ilyen alacsonyan” ez mosolyt csal az arcokra! Patolás, és irány a tópart. Fürdés, palacsinta sütés, maradék pálinka elfogyasztása, egy 6-os földrengés Szicíliában, amit itt is érzünk, de már csak 3-as körüli itt. Alvás!

Aug. 30. Vasárnap.

A csapat szétválik. Opelos reggel azonnal indul haza, hiszen otthon már várnak minket, és mi is vágyunk a találkozásra. A másik fele a csapatnak, nem siet. Piknik a bolt előtt úgy magyarosan, aztán ők is elindulnak.

Szép lassan mindenki hazatért.

                                         zoli--lacc--bori--fanni--erik--kamilla--dis--csabesz--modor-es-dini.jpg 

Csoportkép:

Zoli, Lacc, Bori, Fanni, Kamilla, Dis, Csabesz, Modor, Dini, és elől Erik.

 Akik lemaradtak: Szilárd, Joci Ők ekkor már nem voltak a hegyen.

Köszönöm mindenkinek, akik a tábor életében így-úgy részt vettek! Az otthoni csapatnak, akik az engedélyben segítettek, időjárás jelentéseket küldték, a vásárlásba beszálltak, akik felszerelést adtak kölcsön… És azoknak, akik eljöttek, elviselték agymást, segítettek a cipekedésben…

Megtiszteltetés volt veletek lenni!

Üdv:

Modor 

(A képekre kattintva a képgaléria automatikusan megnyílik. ;)

diagram.png