Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.21.-22. Alsó-hegy

2015.12.04

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Alsó-hegyen kötéltechnika gyakorlás                 

Helyszín, időpont: Alsó-hegy, 2015.11.21.-22.

Esemény jellege: barlangi túra, oktatás

Az esemény célja: kötéltechnika gyakorlás             

Résztvevő PFBKE tagok: Szabó Etelka, Gordos Erik, Matuszka Fanni  

Résztvevő külsős személyek: Tarczi Zsófia, Katona József, Modor, Gergely Csaba, Marosvári Róbert

 

Összefoglaló:

Zsófi és Modor a Josi felügyeletében kötelező gyakorlaton vettek részt a túravezetői tanfolyam részeként. A többiek csak beszerelni és túrazni akartak novemberben az Alsó-hegyen. Mindannyian egymásnak jól ismerősei vagyunk, szóval nem volt kérdés, hogy összefogunk és együtt töltjük el a hétvégét.

A hétvégére nagyon rossz időt jósoltak, de mégse áztunk meg és kellemes időnk volt a novemberhez képest. Szögligeten a Vas Imre-házban szálltunk meg két éjszakára. Az esték itt kellemes beszélgetésbe, nevetésbe és lakmározásokba fulladtak mindig…

Szombat reggel (20.-án) a szomszédos Pelikán-ház lakói (akik az évnek ebben a részében erdészeti munkákat végeznek a hegyen) egy nagyobb Uazzal felvittek minket a Szabó-pallagig. Nagy élmény volt 15 embernek dobálózni egy mozgó óriás konzervdobozban. Sok időt így megspóroltunk, hiszen nem kellett felgyalogolnunk. Aznapra az Almási-, November 7- és Széki-zsombolyokat szemeltük ki. Csabesz és Modor beszerelte az Almásit az új útvonalon. Közben Erik, Fanni és Zsófi beszerelte a Székit. Böb, Robi és Josi pedig a November 7-et támadta. Utána zsombolyt cseréltünk és a másikét szereltük ki. A kis zsombolyok után Erik, Zsófi és Fanni az Almási régi részét szerelték. Böb közben lesietett az új kötélpályáján a lent ránk várakozókhoz. Odalent ismét váltottunk és a másik kötélpályáját szereltük kifelé. A tartalmas nap után késő délután sétáltunk le Szögligetre már sötétben. Megemlítem még, hogy találkoztunk aznap ellenőrökkel is a Nemzeti Park részéről. Pár héttel korában volt egy halálos balesettel végződött engedély nélküli túra a szlovák oldalon valakiknek.

A vasárnapra a Meteor-barlangot szemeltük ki, mivel tartottunk az esőtől és kényelmesen akartunk felkelni. Kiautóztunk Bódvaszilasra, leparkoltunk a Magtárnál és felsétáltunk a barlanghoz. Voltak más barlangászok is aznap a hegyen. Ajánlom mindenkinek a Titánok-csarnokát, aki még nem volt ott. Tovább is mentünk egészen a Lakatos-aknáig. Elég könnyedén odataláltunk. Szép hely. Legközelebb, ha lesz kötelünk leereszkedünk majd. Elvileg 2db 10-15m hosszú elég is lenne. Kiérve kezdett el esni az ígért eső Alsó-hegyen. Jó hétvége volt. Remélhetőleg tavasszal visszatérünk és megcélozzuk a rettegett Tektonik-zsombolyt is.

Gordos Erik

Fotók:

bob--szeki-zsomboly.jpg    alvo-deneverek.jpg

Böb a Széki-zsombolynál                                                        Alvó denevérek a Meteor-barlangban