Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.30.-2016.01.04 Bükki szilveszter

2016.01.19

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény:   Bükki szilveszter                            

Helyszín, időpont:  Létrás-tető, Bükk. 2015.12.30.-2016.01.04             

Esemény jellege: barlangi túra, felszíni túra, kutatás

 

Az esemény célja:  Bányász-barlang kutatása és kisebb-kevésbé ismert barlangok megismerése a környékén                          

Résztvevő PFBKE tagok:  Egri Lacc László, Pataki Róbert, Wágner Borbála, Matuszka Fanni, Gordos Erik, Borzsák Kamilla, Gazda Atty Attila és Petró Ildikó                                    

Résztvevő külsős személyek: Kiss Boribon Borbála, Rántó Dis András, Szifon, Kun Boti Botond és Szabó Szeszi Eszter

 

Összefoglaló: 

Csütörtök (12.30): 

Robi, Bori, Kamilla, Fanni, Erik, Lacc és Boribon érkezése. Dis, Boti és Szifon már előző naptól kint volt. Délutáni könnyű túra az István-lápai-barlanghoz a felszínen. A bejárata elkészült végre fél év óta. Kulcs volt nálunk, de nem mentünk bele.

Péntek (12.31.): 

Atyuka és Ildikó érkezése reggel. A Bányászban kutatott: Fanni, Szeszi, Botond, Szifon, Dis és Kamilla. Marci érkezése este.A Balekina-barlangban túrázott: Lacc, Boribon, Erik, Atyuka, Ildikó, Robi és Bori.

A Balekinában új beszerelési vázlat készült. A hágcsók régiek, helyettük köteleket használtunk. Lacc első köteles barlangja volt nagyon régen, úgyhogy a szerelést ráhárítottuk. Gyakorlott barlangászok az első kb. 15m szűk aknán le tudnak mászni, azonban fokozottan figyelni kell az alsó kitettebb 2m-én. Helyenként 10-es alapcsavarok vannak a barlangban, megnehezítve a beszerelést. A térképek elavultak kissé, mert pl. a központi szifon már át van bontva és átkúszható szűken-szárazon. Igyekeztük minél jobban bejárni a barlangot. Látványos a Pálma ház nevű terme.

balekina-01.jpg       balekina-02.jpg 

"A közel 90 m mély, 600 m hosszú víznyelőbarlang szürke, rétegzett, kalciteres mészkőben, mészkő-dolomit breccsában és sötétszürke néhol ősmaradványt tartalmazó mészkőben alakult ki. A járatok falát a változatos formájú cseppkövek mellett heliktitek és bokorszerű kalcitkristályok díszítik." http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5372-95

Szombat (01.01):

Terepbejáráson: Marci, Robi és Bori.  Lacc és Boribon a felszínen túrázott. Bányászban kutatott: Dis és Kamilla (?). Az Ikertebri- és Kis-mogyorós-víznyelőbarlangban túrázott: Atyuka, Ildikó, Erik és Fanni.

Az Ikertebribe levittünk 60m kötelet és vasakat... Szűkös, az időszakosan áramló víz miatt élesre csiszolt meredek járattal. Kb. a félútnál egy 10m-es ereszkedés után visszafordultunk a sok alvó denevér miatt. Visszafelé a fölösleges duci bag jó edzés volt.

A Kis-mogyorósban a bejárati kb. 8m-es ereszkedés után szűk, saras kuszoda következik, amelyből pár tíz m után kihátráltunk.

ikertebri.jpg

Fanni

Vasárnap (01.02):

Hajnalban hazament a Marci. Bányászban kutatott: Szifon, Boti, Robi és WBori (?). Atyuka és Ildikó este hazamentek. A Szirén-barlangban túrázott: Lacc, KBori. Erik, Fanni, Dis, Kamilla és Atyuka. Ildikó a házban maradt napközben, este Atyukával hazamentek.

A felszínen aznap kb. -5-10 fok lehetett... A Szirén felső szűkös harmadában ez süvített a körhuzat miatt. Jól hideg volt a barlang. Az alsóbb részeken is fagypontok voltak. A Vizeséses- és Aktív-ágak nagyon hasonlóak az Ikertebrihez (élesre csiszolt járatok az áramló víz miatt). Több ponton a felszerelés hiánya miatt visszafordultunk. (Célok és lehetőségek összhangja)

sziren-01.jpg             sziren-02.jpg

                            Eriki                                                               Fanni 

Hétfő (01.03):

Reggel hazamentek: Robi, Bori és Fanni. A Bányászban kutattak: Lacc, Boribon, Erik, Dis és Boti. Kamilla a házban maradt. Lacc, Bori és Erik 2 órát segítettek a végpont kidepózásában, majd egy kötél kiszerelése után hamarabb, már este 8 fele a házban voltak. Dis és Boti éjfél körül ért a házhoz. Nagyon hideg volt aznap ismét.

Kedd (01.04):

Hajnalban jött Szifon a társával, mert Dis és Boti nem szólt a felszíni ügyeletnek a kiérkezésről. Mi hibáztunk. Pakolás, takarítás és haza...

ÖSSZEGZÉS:

Nincs térerő, áram. A vízért sétálni kell. Fávval tüzelünk. Nagy hidegek.. Elvonulva a világtól. Este beszélgetve, jókat enni és gitározni. Nagyokat túrázni. Így telt a szilveszterünk.

Rövid videós ízelítő a Szinva Csoport barlangjáról:

https://www.facebook.com/banyaszbarlang/videos/311068119054801/?pnref=story

Eriki