Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.07.02.-10. Kačna jama

2016.07.15

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Kačna jama nyári akció                                      

Helyszín, időpont: Kačna Jama, Divača, Szlovénia, 2016. július 2.-10.                             

Esemény jellege és célja: kutatótábor, fotóstúra, bivakolás                                   

Résztvevő PFBKE tagok: Matuszka Fanni, Markó Gábor, Egri László, Gordos Erik, Holl Balázs és Szabó Etelka Böb                                            

Résztvevő külsős személyek: Földes Attila Pöcök, Marosvári Róbert és Tomás Roth vezetésével egy csomó cseh barlangász

 

Összefoglaló:

 

Idén már tizedik évünket tapossuk a Kacna körül, természetesen a Tomas vezette nyári explo-n újra résztvettünk. A remek hangulatú héten volt bivakolás, fotózás, kürtőmászás, bontás, térképezés, újabb jövőbeli kutatási pontok átnézése stb... Nem volt ezúttal szifon merülés.
 

Részünkről a legfontosabb projekt a barlang HB féle 3D modellezésének elkezdése volt, a bejárati aknarendszer volt a cél. A bejárati 200m -es akna elég bonyolult hely, igazából egymással párhuzamos több akna itt-ott összeoldódott együtteséből áll. Ahol ugye a normál út viszonylag egyszerűbb eset a tricsimillió fotót meg lehet kézből csinálni, de a Vertical Direct útvonal egybe 200-as aknáját egy meglepően kinéző szerzet, az ún. fotolift segítségével próbáltuk megoldani. Ez a cucc egy Krauszt megszégyenítő iparművészeti alkotás amúgy, amikor a csehek meglátták, körbeállták csodálkozva nézték és szét fotózták :)
 

Én 'bizisten kilőném a csurjumov geraszimenko üstökösre is a cuccot, olyan 3D modell lenne róla hogy sírva zokogna a NASA.

a-marmonkanna-szonda.jpg  balazs-es-erik--fotoliftezes.jpg

 

Szoval egy 30 éves 20 literes marmonkanna az alap, telerakva gopro kamerákkal, fotógéppel, reflektorokkal, coca-cola gyártmányú diffúzorokkal. HB ajtót is tett rá zsanérral zárral, hogy lehessen belül matatni... zseniális :)

Na ezt csörlőztük föl-le, és hogy ne forogjon ész nélkül, került rá egy 3m -es mogyoróág is keresztbe. Szoval volt is döbbenet amikor a szonda útnak indult.
 

Legalább ennyire abszurd helyzet volt az, amikor a 10-tó ágból visszatérve szétázva pakoltuk össze a Spodni Rov-ban a csónakokat (Szaturnusz akna aljától vezet a folyóhoz), és egyszercsak surrogás, csattanás... mellettünk 3m-re a semmiből lezuhant egy fehér tornacipő... néztünk is ostobán hogy mi a f. ez :) Nemsokkal később Erik szájából elhangzott a kérdés felém: "Hova hoztál engem?" Erik kicsit nehezményezte a 10 tó ágában számtalanszor ismételgetett mocsárban való partraszállást...
 

Na de hogy ne csak csapongjak összevissza, leírom azért nagyjából az eseményeket szárazabban is:

Péntek éjjel érkezett Böbb és Robi, szombaton délután Markó, Pöcker és én.

Amíg Böbbel beszereltük a bejárati aknát, a többiek installálták a csörlő rendszert. Még aznap este ment egy próbakört a fotólift.

Vasárnap lementünk egy 2 éjszakás bivakra, Böb Pöcker Marko és én.

csini-bob.jpg   marko-pocok-selfie.jpg

A program egy kis kürtőmászás, térképezés és bontás volt a Novi Deli -ben. Majd a kimenetel napján (kedden) a fotómodellezéshez szétfényképeztük a bejárati akna alján a harang termet. Közben megérkezett HB, Andrea és Erik. HB hozzálátott az adatok feldolgozásához, fotolift tökéletesítéséhez. Megérkezett EgriCsabi, Sári, és a 3 gyerkőc. Ők a környéken császkáltak a következő napokban, esténként a táborban voltak. Kedden Böb és Robi sajna elhúztak hazafelé.
 

Szerda pihenőnap jelleggel csörlőzéssel és fotoliftezéssel telt, közben lement egy kisebb Cseh csapat előkészíteni a csónakokat és a folyót egy Labirint és Petrovskov Rov -beli kiruccanáshoz.
 

Csütörtökön lementünk megint egy bivakos akcióra, Erik, Én, Tomá, Kocor, Pavel és Hanka. Cél a 10 tó ágán túli Lojzov Podor -ban egy kürtő mászása, egy bontás megnézése ugyanitt, továbbá a Labyrint -ban kürtők megnézése, és a Petrovskov Rov-ban szintén egy próbabontás volt. De mivel a kürtőben ember  nagyságú kövek lógtak a plafonból, úgy döntöttem, hogy nem állok neki, inkább élve hazajövök a terhes csajomhoz. Innen aztán elég későn (hajnalban) érkeztünk a bivakhoz, útközben volt az ominózus eset az egykori árvíz által kürtőbe fölúsztatott és fölakadt tornacipővel. Közben a táborba megérkezett vonattal (!) Fancy is.
 

Pénteken szombaton közös kicuccolás, csörlőzés. közben a bejárati akna normál útjának Markó általi fotó 3D modellezése ment, majd Fancy és Eriki ki is szereltek. Szombat este még hátra volt a nagy közös lealjasodás, Markó Gábor pizsamában osztotta az észt, közben vigyorgott még a holdacska szemeivel is, totál frankón elmegyógy fílingje volt :) Tomastól meg megtanultuk mi is az a "Mucsiocsi" azaz "Fly-eyes", de ezt most nem fogom részletezni :)
 

Vasárnap reggel még a Pöcök kapott egy gyors lefolyású idegrohamot az autó 5 személy cuccai +begek bepakolása végett, de hálistennek túlélte, és még a laptopja is túlélte a vizet.
 

Ott kellett hagynunk Divacaban kb. 400m kötelet és begeket, egyszerűen nem fértek be a kocsiba. HB olaszországból hazafelejövet mindenképpen hozzátok lécci el ezeket! Hát ilyen az amikor a rossz hír szerint "nem kombi az audi" :)
 

Aztán meg nagyon várjuk a 3D modellezés eredményét, ha szép és jó, nekiesünk az egész barlangnak. Hajrá HB, rajtad a világ szeme...
 

Nagyon köszönöm ezt a hetet az egész csapatnak, kiváló mulatság volt!

Lac, 2016.07.13

 

Fotók: Földes Attila Pöcök képei, a képekre kattintva a galériába jutsz

2 felvétel a fotóliftből az un. vertical direkt 200m-es aknáján le és fel: