Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.27.-09.04 Canin, Abisso Increduli, Abisso Prez+ET5

2016.09.13

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Canin nyári tábor                         

Helyszín, időpont: Canin fennsík, Sella Nevea, 2016.08.27-09.04   

Esemény jellege: barlangi túra, felszíni túra, kutatás

Az esemény célja: Az Abisso Increduli és az Abisso Prez kutatása.            

Résztvevő PFBKE tagok: Izápy Viktor, Tarczi Zsófia és Gordos Erik

Résztvevő külsős személyek: Modor, Gorácz Ákos, Pataki Dénes, Várkonyi Andrea, Krónikás és Csaba

Összefoglaló:

A tábor eredményei:
1.Az Abisso Increduliban a bejárati aknát követő kürtő kimászásával sikerült a huzat útját követni új szakaszokban, ahol szűkület akadályozta a továbbjutást.
2. Az Abisso Prezben a tavalyi sikeres feltárás folyományaként -430m mélyen kürtőmászással sikerült összekötni egy fosszil folyosón keresztül.a barlangot az ET5 jelű -726 méter mély barlanggal a végpontja közelében. 

2016.08.27. (szombat)

Kora reggeli indulás, kora délutáni érkezés a felvonóhoz... A napsütkérezést a Gilberti-háznál, egy jól megpakolt menetelés követi a táborhelyig. Fel a hágón kitérve a hitedből, csodálkozás a látványban azon túl, a már ismerős útvonal taposása, letérés a karrmezőre, majd a már várt "betonplacc"...  Úgy érezzük Modorral mintha csak pár napja mentünk volna el innen. Estére már minden előkészítve a táborban a nyugodt pihenéshez. Éjszaka gyönyörű csillagos az ég, ezúttal nincs az égbolton a Hold... Ezt vártam egy éve, megjöttünk.

nezelodes-a-hagonal--kozel-hatterben-a-boegan-katlan.jpg         pataki-denes-az-elso-nap--a-cuccolas-elott-fent-a-haznal.jpg

2016.08.28. (vasárnap)

Andrea, Modor, Ákos, Zsófi és Viktor elmennek a Gilberti-házhoz a maradék felszerelésért aznap. Dini és én vizet keresünk és megnézük az Increduli barlangot. A tábor közvetlen közelében levő hasadékok mélyén nincs idén hó. A hó kövön való olvasztásával fogjuk nyerni az ivóvizet a héten... Az Increduli felé menet találunk egy nagy bemélyedést, amiben sok hó van és nincs is túl messze a tábortól. Benézünk a turistaúttól nem messze található Increduliba. Kényelmes bejáratú, lejtős törmeléken lesétálós a bejárati terme. Odakint jó meleg van, itt jó hűvös. Balra felfelé mászva Dini nem talál semmi érdekeset, nincs huzat. A terem alsó részén jobbra benézünk az aknába, itt megy a huzat rendesen. A akna alján a huzat ismét eltűnik úgy tudjuk... Valahol fent mehet el? Eldöntjük, aznap még visszajövünk! Nagyobb kitérővel mellőzve a Marussich-házat megkeresünk egy másik vízvételi helyet a karrmezőn, a turistaúton. Nagyon meleg van, a karr éles a talpunk alatt. Bemászva a jelzett helynél nincs víz, maradt egyedül a nagy bemélyedés a hóval... Le a karron a táborba, mászócucc + bagek a hónak, és megyünk is vissza az Incredulihoz egy jó nagy kör után. Odabent, már az akna (-10-15m) alján : szétnézünk, de nincs huzat. Nem megyünk lejjebb. Felfelé keresgélünk. Dini mászik, én biztosítom. Az aknába való beszálláshoz képest kb. 3-5m-rel magasabban egy hasadékon bemászva van egy kis terem, huzat érződik. Egy kényelmetlen átbújás után újabb kis terem, itt lehet felmászni kürtőbe ill. bontani egy erősen huzatos törmeléket. A visszaúton a havas nagy bemélyedésnél 2 hóval teli baget a táborba viszünk. Ez kb. 2 napig lesz elég hetünknek. Kora este megbeszéljük, hogy másnap mindannyian az Increduliba megyünk. A lehetőség, a csapatépítés és az igért esősebb idő miatt (még a Prez helyett).

Az időjárás előrejelzéseket Lacc és Börcsök Péter küldte rendszeresen. Egyébként egy esős előrejelzés se jött be igazán a héten, szerencsénkre :) . A barlangban levő új alapcsavarok arról árulkodtak, hogy benne nemrég járhattak... Állítólag pár héttel előttünk szerelték ki olasz barlangászok az Incredulit (Hitetlent).

hoolvasztas-a-taborban-ivoviznek.jpg        reggeli-megbeszeles2.jpg

2016.08.29. (hétfő)

Kényelmes napindítással, felköltözünk a Marussich-házba. A barlangba ütemezve megyünk le. Gyors átszerelés a kötelekkel (Dini), majd kis bontogatás a kezdő akna alján (Modor). Kicsit később mindannyian a talált első kis teremben vagyunk fent. Bontunk ferdén felfelé, benéznek valahová fel, aztán hagyjuk... A kényelmetlen átbújás utáni másik kis teremben 3-an felmászunk a kürtőbe... Ott fent 10-15m magas kürtők vannak összenyílva, élesre oldott mészkőben, látni a kidudorodó vázakat a falban.. Itt még lehetne mászogatni, de közel a felszín + nincs markáns huzat. Visszamegyünk és csatlakozunk a második kis terem huzatos/törmelékes bontásához. A két termecske falai erősen töredezettek, talán dolomit tartalmúak... Az emberek fele küzd a szűkületben a bontással, a másik fele pedig fázik. Zsófi a két termecske közötti kényelmetlen átbújást tágítja. Legyen Váróterem a neve, gondoljuk. Van, hogy egy óriásteknőc nagyságú sziklát megnittelnek és kötéllel húzzák ki. Végül, átttörés a bontásban (6-8m hosszú Lapító) és egy törmelékes/agyagos aknafal mentén lemászunk kb. 10m-t. Lent egy 3-lyukú függőleges aknabeszállásnál és egy nagyon szűk/ferde járatnál fordulunk aznap vissza. Kiérve meleg és csodás panoráma fogad minket. A házikóban heten vidáman, szűkösen elférünk a szeles/szitálós éjjel.

modor-kepe--panorama-eszak-fele.jpg

2016.08.30. (kedd)

Kicsit fárasztó az éjszaka a kevés hely miatt. Kedden Ákos egész nap túrázik, felmegy a Caninra is. Mi, a többiek az Increduliban megyünk ismét. Dini-én biztosítjuk a Lapítótól a közlekedést a 3-lyukú aknáig, Zsófi-Viktor utánunk tovább tágít, Andrea-Modor hátulról próbál becsülve méregetni a barlangban. A 3-lyukú aknába (-10m) leereszkedbve egy meander kezdetén találjuk magunkat. A meander fala élesre van oldva, pici agyagfoltokkal itt-ott. Kb. 20m után nagyon szűkké válik. Leereszkedünk még 5-7m-t és egymást bevárjuk. Ennek alján van gyenge huzat itt-ott, de az oldal-bebújások nagyon szűkek... Modor és Dini elmennek az egyikbe, amíg mi visszacuccolunk a 3-lyukú akna aljához. NAGYON szétázva jönnek vissza, több 10m-es szűk, nedves, huzatos csőjáratba kerültek, mindenféle fordulóval. Ez a D(é)N(e)S-spiráll. Modor mondja, hogy van amikor túl közel van a kőzet az archoz, ez az... Úgy gondolják ezen még bizonyos pontokon pattintással tágítani kellene. Ez a nap is eltelt. Az Increduliban napi 5-6 órát vagyunk általában. Ma este még a kis házikóban alszunk, este palacsintázunk.

3-lyuku-akna-beszallasa--modor-kepe-.jpg     a-lapito-a-mogottes-aknaval--modor-kepe-.jpg

2016.08.31. (szerda)

Reggel visszaköltözünk 2 éjjel után a lenti táborhelyre. Minden úgy van, ahogy ott hagytuk. Modor, Andrea és Dini az Increduliban kimásznak a 3-lyukú aknában (annak a beszállásával egy magasságban levő) kis gallériát... Ákos tovább járja a felszínt aznap. Zsófi, Viktor és én a Canin-csúcsra megyünk. Fel a Marussich-háztól a jelzett, itt-ott vasalt, máshol kissé kitettebb útvonalon a nyugati gerincen. A térélmény garantált. Ajánlom mindenkinek, hogy felfelé menjen a kitettebb részen inkább, ha fel akar menni. A déli oldal helyenként nagyon törmelékes, figyelni kell! Lefelé a teljesen hiánytalan Via Julia vasalt úton jövünk. Kisebbek a hófoltok a fal északi lábánál, mint tavaly. Egy-egy visszahúzódott hófolt körül figyelemre méltó üregek/depressziók tárulnak fel. Beléjük mászni elég veszélyes lehet a csúszós jég, ill. a teljesen instabill kőtörmelék miatt. 

zsofi-es-viktor-uton-a-caninra.jpg           canin-labanal-viktor-es-a-megmaradt-hofolt.jpg

2016.09.01. (csütörtök)

Andrea és Ákos hazaindulnak. Modor, Dini és én 4 baggel+mászókerettel a Prezbe indulunk. Amit tudtunk megtettünk az Increduliban a héten, most már a Prezzel is kell foglakozni. Az időjárás is jónak igérkezik csapadék terén. Zsófi és Viktor útbaejtik a bejáratot velünk, majd lemennek a fennsík északi oldalába túrázni. 4 óra alatt érünk le a bivakig. Közben pár képet készítünk. Ismét előjönnek az emlékek, mint amikor a betonplacchoz értünk pár napja. Modor amíg kiszereli a Tavacska aknából a 90-es kötelet, addig mi rendberakjuk a bivakot. Bevezetjük egy 15m-es gumi tömlővel a vizet a bivakba a sátor mögötti hasadékból. Jövőre kell még vinni csapot :) . Halljuk a túloldalról (a tavaly talált Tihany teremből), hogy zuhog a víz. Később megtudtuk a felszínen akkor esett az eső. Este átmegyünk a Tihanyba és kiépítünk egy menekülő csúszópályát. Csak emlékeztetőnek: közvetlen a bivak sátrunk felett a hasadékba felmászunk 10-15m-t, majd vízszintesen 10m után szűkebb bebújással jutunk oda. Egy laza és egy feszes kötél tagot rögzítünk a terem egy magasabb túloldali pontjától, az éles kőtömbök felett, az alacsonyabb bebújásig. Erre azért van szükség, hogy ha a vízesés jobban beindulna, akkor a vízpermetben gyorsabban és biztonságosabban átjussunk a bivak felé... Éjjel a bivakban lehorkolok mindenkit és tehénkedek álmomban többiek megdöbbenésére.

fent-dini--viktor--akos--andrea--lent--erik--zsofi-es-modor--modor-kepe-.jpg        a-bivak-feletti-felmaszas-a-tihany-fele--modor-kepe-.jpg

2016.09.02. (péntek)

Modor mászik a Tihanyban... 5-10m kitettebb traverzálás egy hasadékban (benne megeszorult sziklálon), aztán előjön a fúró, majd a mászókeret a nyílt falon. Próbálom lentről biztosítani, van kisebb káosz a kötelekkel. Dini nittben ülve pihen, a karbidlámpával magát melegítve. 2-2,5 óra után 25-30 m magasan Modor kelet felé kimászik egy stabil placcra. Tulajdonképpen a Tihanyból keletre tovább menő hatalmas hasadék felső részén vagyunk. (Tavaly, a Tihanyból egy törmelékes részen túl: lereszkedtünk 25-30m-t és egy keletre menő hasadékban találtuk magunkat.) Innen nem messze, felettünk van egy ablak amit eredetileg megcéloztunk, dehát úgy tűnik erre megy a barlang... Inkább erre folytatjuk. Kb. 5m széles hasadékban, 2db 5-7 m-es horror lépcsővel, explos beszereléssel megyünk 40-50m-t enyhén lefelé. Elszűkül a hasadék és egy beszálláshoz érünk, jó mélynek tűnik. Ereszkedünk 35-40m-t és magtaláljuk a tavaly lent hagyott bagünket a hasadék alján. Kicsit Modor elszontyolodik. Itt már jártunk, itt hagytuk abba idő hiányában akkor. Van még időnk, folytassuk! Kelet felé a hasadék alján 20m múlva 5-7m-t ereszkedünk szűken, majd 10m múlva látunk egy érdekes ablakot 10m magasan... Dini traverzálva, fúrogatva kimássza és egy agyagos fosszilban találjuk magunkat. (Ilyet találtunk tavaly is amikor lereszkedtünk ebbe a hatalmas hasadékba... 50-60m-rel visszább, de kb. ez a magasság, az kompaktabb kitöltésű, huzat nélküli.) Van huzat. Benne kényelmesen kúszva, minimálisan fel-le mászogatva 20-25 m után bejutunk egy kisebb terembe. Itt vár Dini és mondja, hogy lábnyomokat lát! Szerinte az ET5 egykori kutatójának a nyomai lehetnek. Egyik irányba megy a fosszil tovább és kb. 10 perc kicsit lejtős, agyagos foszilban haladva egy oldott falú aknához jutunk. Látni egy régi standot a beszállásnál. Látni a nyomokból, hogy akik nagyon régen a fosszilban jártak nem néztek igazán körül. Számtalan helyen lehetne bontogatni. Talán még bivakolni is, bár kicsit huzatos a hely. Az ET5 aknába benézve akár ott is lehetne felfelé mászni ablakokat keresve majd... Útközben visszafelé a bivakhoz, elrendezük a felszereléseinket gondolva már a jövő évi akcióra.

et5-regi-standja--dinamikus-kotel-es-sziklaszegek--modor-kepe-.jpg     prez-et5-osszekoto-csapata--erik--dini-es-modor--modor-kepe-.jpg

2016.09.03. (szombat)

Kényelmes ébredéssel, délelőtti indulással 4,5 óra alatt kiérünk a Prezből. A bejárati aknába találkozunk meglepetésemmel Krónikással és Csabával. Ők szedik ki az felső akna kötelét és lezárják a bejáratot.  (A lezárás fa 'ajtóval' történik, ennek köszönhetően eltűnt a jég a Prez felső aknájából az elmúlt években.) Krónikásék utána még túrát tesznek a Boegan katlanban is. A táborhoz egyszerre érkezünk Zsófiékkal délután. Megtudjuk tőlük, hogy az autójuk miatt kénytelenek voltak lemenni a hegyről. A lenti parkoló aszfaltozása közben kárt tettek az autójukban és elszállították azt megjavítani az olaszok. Kis tűz mellett ülünk este, majd lefekszünk. Krónikásék későn jönnek vissza.

2016.09.04. (vasárnap)

Tábor bontás. A kifeszített ponyvát igazán nem is használtuk idén. Krónikás és Csaba marad még túrázni a hegyen. Valahogy nem könnyebb a cuucunk hazafelé, pedig vittek le szemetet a hét közben a többiek. Elég sok a turázó, hétvége van, szép idő. Megszakadok és izzadok. Kora délután már az autóba pakolunk, de csak estére érünk haza. 

 

UTÓGONDOLATOK:

Kaptunk jópár gratulálást az akciót illetően, de ahogy Modor írta: "Nagyon szépen köszönjük! Csapatmunka volt. Sok év, sok ember munkája van benne!!"

Marco Sticotti üzenete: "...Ha jól értem, elértétek az ET5 híres galériáját közel az aljához. A régi felfedezők, számos alkalommal beszéltek arról a galériáról!!..."   Bennem már lent is valami tisztelet lett úrrá  a régi felfedezők iránt. 30-40 éve az ET5 szopó járatain lejutni a 1370 tszf magasan levő jelenlegi összekötettésig lenyűgöző teljesítmény számomra.

Jövőre lesz mit csinálni. Az Increduliban mászni, tágítani lehet a szűk/nedves D(é)N(e)S-spirállon... A Prezben kimászni a Tihany teremben levő ablakot, mászni az ET5-ben, bontani az össekötő fosszilban stb.

Ahogy Börcsök Péter írta: "Itt már egyesülnek a Boegan, S3, S20 as barlang vizei az ET5-el. Jó az esély mert a meglévő összes rendszer egyesülésénél vannak.​ Ebből az irányból könnyebb a lejutás a  továbbkutatásra.​ A rendszer folytatása É-i irányban teljesen ismeretlen jelenleg. A Camosci völgyben a Foran del Muss és a Gortani között kell húzódnia."

boegan-katl-terk-2.jpg               terkep.png

 Kellenének emberek a kutatáshoz. A Canin viszont kemény hely, ezt mindenki tudatosítsa!

Köszönet a társaknak, a itthonról időjárást küldőknek, Ádám Zsoltinak a telefonos segítségekért!

"..A Canin fennsík, ahol: nappal leégsz, este izofóliában összebújhattok, napokig vihar lehet, holdtöltekor sétálhatsz a fehérlő sziklákon, éjjel kifeküdve nézheted a csillagokat a legmélyebb csendben, a vadak nem tartanak tőled, a vizet havat olvasztva kell megszerezned, az egyensúlyod fejlesztheted a karron bukdácsolva, eljutni a szaróhelyre esélytelen befűzött bakancs nélkül…" Hogy is szoktam írni? PF 2016, mi így nyaralunk! Gordos Erik