Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.04.01-02 Angol barlangászok fogadása, kalauzolása a Bükk barlangjaiban

2017.06.26

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Angol barlangászok fogadása, kalauzolása a Bükk barlangjaiban

Helyszín, időpont: Bükk, István-lápai-barlang, Szepesi-Láner-barlangrendszer (Szepesi-barlang), 2017.04.01-02.

Esemény jellege: túravezetés

Az esemény célja: kapcsolat építés, Magyarország élettelen természeti értékeinek külföldiekkel történő megismertetése

Résztvevő PFBKE tagok: Egri László, Gazda Attila, Gordos Erik, Marosvári Róbert, Matuszka Fanni, Szabó Etelka

Összefoglaló: 2017. tavaszán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság azzal a kérdéssel kereste meg egyesületünket, hogy angol barlangászok egy csoportja a Bükk-hegység, és egyúttal Magyarország második legmélyebb barlangját – az István-lápai-barlangot – kívánja meglátogatni, melyre a Papp Ferenc Barlangkutató Egyesület kutatási engedéllyel rendelkezik. A kérdés lényege abban állt, hogy az Egyesület tagjai, mint a barlang kutatói el tudják-e, el akarják-e vállalni a külföldi barlangászok kalauzolását eme barlangban.

Mivel az egyesületünk tagjai közül elégséges lelkes jelentkező sorakozott fel az ügy mögé, az Igazgatóság az angliai barlangászokat hozzánk irányította.

A kapcsolatfelvétel, levelezések során kiderült, hogy 12 főről van szó, az Imperial College Caving club tagjai, akik egy hetes magyarországi tartózkodást terveznek március végén - április elején, melynek során a Bükk-hegység és az Aggteleki-karszt egyes barlangjainak bejárását szeretnék megejteni.

Mivel az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a legjelentősebb, leglátványosabb, turisztikai bemutatásra legalkalmasabb barlangjaiba saját maga is vezet túrákat, itt a túrák megszervezésében csupán adminisztratív segítséget nyújtottunk.

A Bükkben végül is két barlang látogatását beszéltük meg: István-lápai-barlang, Szepesi-barlang. Így a viszonylag nagylétszámú csoportot (végül is csak 11-en érkeztek) két felé lehetett osztani, mely a barlanglátogatás írott feltételei és gyakorlati túravezetési szempontok miatt is szükséges volt. A túrák szombaton és vasárnap is zajlottak mindkét barlangban, a külföldi résztvevők nagy megelégedésére. A búcsúzáskor úgy éreztük, hogy újdonsült ismerőseinkben nem maradt semmiféle hiányérzet sem a látnivalók, sem az izmok átmozgatásának tekintetében.