Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.04.14-17 Jósvafő, Kuriszlánfői-zsomboly

2017.04.20

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Húsvét Jósvafőn, a Kuriszlanfői-zsomboly bontása                                          

Helyszín, időpont: Kuriszlánfői-zsomboly, Jósvafő, 2017.04.14-17                           

Esemény jellege: barlangi túra, felszíni túra, kutatás

 

Az esemény célja: A Kuriszlánfői-zsomboly ácsolatának a befejezése és a zsomboly bontása                          

Résztvevő PFBKE tagok: Marton Ádám, Matuszka Fanni, Gordos Erik és Füzy Zoltán                              

Résztvevő külsős személyek: Váczi Ábel, Major Erzsébet és Reveland Péter

 

Összefoglaló: 

A tavaly elkezdett ácsolatot sikerült befejezni, hogy végre a bontás elkezdődhessen a zsombolyban. A Húsvét előtti pár napot Ádám szintén Jósvafőn töltötte, hogy beszerezze a hiányzó fa anyagot és pár dolgot előkészítsen...

Pénteken négyen autóval mentek a fővárosból, én pedig busszal Fannival. Dél körüli érkezés után már indultunk is a zsombolyhoz a deszkákkal és szerszámokkal. A délutánt Peti és Erzsébet egyrészt kötéltechnikai gyakorlással töltötte fán, másrészt lelkesen segítettek az ácsolat befejezésében. Minden nagyon hatásosan működött: Ádám mondta a teendőket, a többiek pedig végrehajtották. Szállásunk a faluban, a Szódás padláson volt az ünnepek alatt.

dsc08838.jpg  dsc08858.jpg

Peti és Ádám                                                          Peti, Böb, Zoli és Ádám

Szombaton is a zsombolynál voltunk, de már vittünk a bontáshoz szükséges dolgokat is. Peti és Erzsébet kicsit a fán gyakoroltak, amig a többiek az utolsó simításokat végezték. Aztán lement mindenki a zsombolyba szétnézni, majd nekiálltunk a bontáshoz. Odalent kb. 10-12 köbméter törmelék van amit ki kellene termelni. Ennek a tetején állva két ember tölti a vedreket és felakasztja azt egy csigára, ami ferdén csúszik egy feszes kötéltagon. Magát a húzást a fent levő tekerő ember végzi, aki egy régi kútkereket teker. Ide lenne jó még több ember, mert eléggé fárasztó munka. Középen, a kanyarban, a függőleges és ferde rész között van egy ember aki a csigákat és karabinereket akasztgatja, hogy a munka folyamatos legyen. Összességében egy kényelmes bontási helyről van szó, ötletes technikai megoldásokkal köszönhetően Ádámnak. Az esték jó hangulatban teltek fent a padláson.

dsc08886.jpg   dsc08888.jpg

Ádám, Zoli, Fanni, Böb és Peti                                  Szódás padlás

A vasárnap első felében a Vass Imre-barlangban jártunk. Erzsébet délután hazament. Késő délután még bontottunk a Kuriszlánfőiben. Este pedig felnézett a padlásra az aznap érkező Ábel.

Hétfőn kirándulást tettünk Gergés-lápára és a Szelce-völgybe Ábellel megerősítve. Visszafelé útbaejtettük a Kuriszlánfőit még, hogy elvégezzük az utolsó karbantartó munkákat az ácsolaton a hazaindulás előtt. Húsvét hétfőn eléggé lassan jutottunk haza az autópályán.

dsc08903.jpg    dsc08905.jpg

Markó család és Ábel                                                Szabó Géza, Zoli, Fanni és Peti

A faluban többször beugrottunk a Szabó Gézáékhoz, akik mindig kedvesen fogadtak minket. Gézának és Szabó Eszternek köszönet a kölcsön adott slószokért!

Gordos Erik