Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.05.05-14 Szögligeti T2 barlangász tanfolyam

2017.10.12

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény:  Tavaszi bentlakásos szögligeti T2 barlangász tanfolyam                                       

Helyszín, időpont: Szögliget, Alsó-hegy, Bükk, Szlovák-karszt; 2017.05.05-14                            

Esemény jellege: oktatás

 

Az esemény célja: A barlangi túravezető tanfolyam első lépcsője. A magasabb szintű technikai tudás elsajátítása a beszerelés technikával (kötélpálya kiépítése a függőleges barlangszakaszokon) együtt.                           

Résztvevő PFBKE tagok: tanulók: Gordos Erik és Matuszka Fanni; oktatók: Egri László és Tarczi Zsófia                                     

Résztvevő külsős személyek: ez az MKBT Oktatási Szakosztályának a tanfolyama különböző csoportok résztvevőivel...

 

Összefoglaló:

Az alpafokú és T1 felkészítést a barlangász csoportok maguk végzik. Aztán központilag kerül sor egy vizsgára az MKBT Oktatási Szakosztályának a szervezésében a nyár elején. Utóbbi időkben évente egyszer (tavasszal) van megrendezve a szögligeti, bentlakásos barlangjáró T2 tanfolyam szintén az OSz szervezésében, amit a túljelentkezések miatt egy felvételi is megelőz. Ezt négy hónappal később egy sziklafalas és egy olyan barlangos részvizsgával tehetik sikeressé a résztvevők, ahol a tanfolyam ideje alatt nem voltak...

A T2 tanfolyam nagyjából úgy épül fel, hogy a tanulók az első napokban alapos elméleti oktatást kapnak. A hét első felében kb. 5 fős (ált. 3 tanuló és 2 oktató) csapatokban járják a barlangokat. Előtte este összepakolnak, utána a barlangról beszerelési vázlatot készítenek és megbeszélik a tanulságokat egymással. Mindig van egy olyan csoport is, aki barlang helyett az aggteleki sziklafalon gyakorol. A hét közepén van egy közös nap a szögligeti sziklafalnál. A hét második felében megkeverik a csoportokat és ugyanúgy barlangba ill sziklafalra küldik őket. A hétvégéig mindenkinek teljesítenie kell egy-egy oktató előtt sok apró részfeladatot, ami egy ellenőrzőhöz hasonló listán szerepel...

 

Oktatók: Dr. Nagy Dénes Ákos (tanfolyam szervező), Börcsök Péter, Csomor Miklós, Kun Botond, Németh András, Németh Tamás, Tarczi Zsófia, Várkonyi Andrea, Szigetvári István, Hegedűs András, Egri László és Csondor Kata

Tanulók: Bauer Márton, Gordos Erik, Juhász Csilla, Juhász Péter, Kuzmich Ambrus, Matuszka Fanni, Nyírő Ádám, Rehány Nikolett, Farkas Vince, Marija Milanovic, Vanja Ciric és Tibor Labanc

 

05.07 péntek:

Esti érkezés. Pakolás. A helyek elfoglalása a házban vagy sátrakban. 

05.06 szombat:

Délelőtti gyorstalpaló előadás Dénestől a beszereléseket illetően. Délután a mi ideiglenes csoportunk a Széki- ill. November 7-zsombolyt szerelte be Boti és Andi oktatókkal. A szabad percekben kiemeléses tármentést gyakoroltunk még aznap.

05.07 vasárnap:

Elméleti előadások napja olyan témákban mint pl.: beszerelés, beszerelési vázlat, húzórendszerek és kötelek.

tanfolyamosok--nemeth-andras-kepe.jpg

Tanfolyamosok (Németh András képe)

05.08 hétfő:

A csoportommal (Ambrus és Marija) a Vecsembükki-zsombolyt szereltük be. Velünk levő oktatók a Modor és a Zsófi voltak. Kiemelős társmentés gyakorlása volt még a téma...

05.09 kedd:

Almási-zsomboly bejárása Zsófival és Tamással aznap. Elég hamar végeztünk. A felszínen húzórendszerek összeállítását gyakoroltuk még.

05.10 szerda:

Hosszú közös nap a szögligeti sziklafalnál. 4 fő állomás volt és forgószínpad szerűen vettünk át olyan témákat mint pl.: 1 spanyol társmentő módszer; 2 kiemelős-, kétkrollos- és kötélvágós társmentés; 3 húzórendszerek (visszafutásgátló, flaschenzug és obendorf) + nittfúrás kézi nittelővel; 4 kötélhidak.

05.11 csütörtök:

Újra kevert csoportok. Mi (Ambrus és Vanja) a Fekete-barlangba mentünk Tamással és Miklóssal. Gyakoroltunk társmentést (szimpla csiga és shunt), ellensúlyos húzást és flaschenzug használatát.

delutani-gyakorlas-es-tanulas--modor-kepe.jpg

Délutáni gyakorlás és tanulás (Modor képe)

05.12 péntek:

Nagy-bikkfa-zsomboly Jujuval, Bandival és Katával. Szabad percekben nitten átszerelést gyakoroltunk sérülttel, ill. ellensúlyos társmentést.

05.13 szombat

Jutalom beszerelés: Szabó-pallagi-zsomboly. Eső. Ambrussal és Laccal beszereltünk a Drúz-aknáig, majd Fanni és Péter szerelte ki Botival és Bandival. Kifelé csomón átszerelést gyakoroltunk sérülttel. Délután még próbáltuk pótolni az addig elmaradt kis részfeladatokat a ház körül. Este értékelés. Buli.

05.14 vasárnap

Takarítás és irány haza.

 

Ez egy elég intenzív tanfolyam. Kevés szabadidő van abban a kilenc napban, de megéri elmenni nagyon. Sok új dolgot lehet tanulni és remek társakat megismerni. Egy megtörtént este velem:

18:00 Hívnak telefonon. "Bocsi, de épp kötelet mosunk. Hívj vissza egy óra múlva!"

19:00 Hívnak. "Ne haragudj, de épp egy társmentés közepén tartunk. Talán egy óra múlva ráérek."

20:00 Csörgök. "Bocsi tényleg, de most a közös megbeszélés van."

21:00 Telefon... "Nagyon sajnálom, de megbeszéljük a holnapi barlangot és várunk a pakolásra."

22:00 Ismét a mobilom. "Ú, pont pakolunk végre, de már tuti ráérek nemsokára..."

23:00 Hívnak telefonon. Kimegyek a házból. Esik. Egyik kezembe a telefon, másikban végre a vacsorám...

 

Gordos Erik