Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.19-26 Nyári Canin tábor

2017.08.31

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Canin nyári tábor                         

Helyszín, időpont: Olaszország, Canin-fennsík, Sella Nevea, 2017.08.19-26

Esemény jellege: kutatás

Az esemény célja: Az Abisso degli Increduli és az Abisso Cesare Prez-ET5 kutatása        

Résztvevő PFBKE tagok: Egri László és Gordos Erik

Résztvevő külsős személyek: Modor, Krónikás, Börcsök Péter, Kun Botond, Zih József Gema és Perényi Kati (Igazából senki se külsős, ez egy közös akció :)

Összefoglaló:

Az Abisso degli Increduliban tavaly talált új részek térképezése. A tavaly összekötött Abisso Cesare Prez és ET5 barlangokból bejutás az Abisso Eugenio Boegan barlangba!

Modor beszámolója: https://fotelbarlangasz.blogspot.hu/2017/09/nyaricanin-2017-augusztus.html

 

4-5 órája ereszkedünk. A Tavacska-akna tetejében egy oldalsó, K-i irányú hasadék aljára ereszkedünk. Ny-ra a kb. 90m mély akna tátong. A begjeinket és magunkat átpréseljük egy huzatos lyukon lefelé, ami a vecsembükki beszálláshoz hasonlít. (Ezen jutott át '14-ben Modor, Pucz és Dénes.) Rövid ereszkedés és egy kb. 40m-es enyhén lejtő haladás után elérjük a bivakot. Modor és Lac már ott vannak a felállítva hagyott sátornál. Látszólag érintetlen. Megállt itt az idő. Összenéznek és hallom:

"Ismét kirekesztettük magunkat a világból pár napra."

Ez az a pillanat, amikor az akció igazán elkezdődött. Csak mi négyen leszünk a következő öt napban egymásnak, és a barlang.

 

2017.08.19. (szombat)

Péter, Gema, Kati és Krónikás egy nappal hamarabb kiutaztak. Ahogy mentünk (Boti, Modor, Lac és én) a Gilberti-háztól a Boegan-katlan felé találkoztunk is velük. Szemből jöttek párosával.

A Canin arról szól, hogy cuccolsz innen-oda. Akár felszínen vagy, akár a mélyben...

Szóval ők is mentek pár kiló felszerelésért a házhoz, hogy aztán elhozzák a táborba. Az új táborhely egyébként közelebb van a házhoz, és a Prez bejáratához is. (Régebben is a Boegan-katlan adott otthont a magyar barlangászoknak nyaranta.) Esőre állt az idő. Pár flakont megtöltöttünk a szikláról összegyűjtött vízzel. Majd mivel nem találtunk elég havat, és a hét további részére száraz időt jósoltak: elmentünk a régi táborhelyre elhozni a műanyag kannákat. Ott sajnos azzal szembesültünk, hogy az egyik hordó teteje felnyílt és a tartalma elázott. Estére visszaérve alaposan rákezdett az eső. Lac mesélte, hogy a szikláról lefolyó esővizet nem bírta elnyelni a tölcsér, amikor fel akarta töltenni a kannákat. Volt, hogy kis jégdarabok estek; volt, hogy mint a pingvinek álltunk a sebtében kifeszített ponyva alatt; volt, hogy a ködben alig láttunk sátortól-sátorig. 

eleredt-az-eso-a-boegan-katlan-fele-vezeto-uton.jpg  a-regi-tabor-helyrol-gyorsan-atvittuk-a-hordokat--hogy-tudjnk-esovizet-gyujteni-inni--ho-keves-volt-olvasztani-.jpg

              Esőre állt az idő, úton a Boegan-katlan felé                      A régi táborhelyről az új táborhely felé     

2017.08.20. (vasárnap)

Napfényes reggel. Szárította mindenki a cuccait a hófehér kövekre kirakva. Jóízű reggeli. Felmerül a kérdés, hol lehet az ET5 és az S20 bejárata? Péter és Gema átvette a szót

"Oh, hát az egyszerű. Nem kell semmilyen GPS! Ott az a karr, annak mentén fel kell menni, attól a bokortól balra... Oda kell, menni meg kell nézni! Ott van az."

A mi négyesünk a már szokásos cuccolással foglakozott pár órát a ház és a katlan, ill. a katlan és Prez között aznap. A Gema, Kati és Krónikás hármas pedig az Increduliba ment. Pétertől nagyon sok értékes információt és tanácsot kaptunk a térképeket böngészve. Az Increduli hármas kicsit későn ért vissza. Kicsit eláztak odalent és elég hideg is van ott. Talán jobb lett volna, ha a tavalyiak közül valaki szintén velük tartott volna. Igazat megvallva nem tudom pontosan mi is történt ott ezen a héten. Szerdáig ez a hármas térképezte a tavaly talált új részeket az biztos.

borcsok-peter-tanacsokat-ad--modor-es-lac.jpg  naplemente-a-sella-bila-pecrol.jpg

                       Péter értékes tanácsokat adott                                Naplemente a Sella Bila Pecen (hágó)

2017.08.21. (hétfő)

Hétfőn búcsút vettünk egymástól. A bivakoló csapat már nem találja a felszínen az Increduli csapatot pénteken, ők ugyanis szerdán elmennek... Kényelmes ébredéssel, indulással és érkezéssel elértük a -420m-e levő bivakot délután. Boti begje útközben nem vette komolyan a beharangozott 2-3 szopós szűkületet.

"Gyertek Montenegróba, ha barlangot akartok!"

Minden érintetlen volt odalent tavaly óta. A sátor ugyan kicsit nedves volt, de sikerült később kiszárítanunk. Pár napra száraz időt mondtak. Általában az eső délután-este szokott leesni. Ezért Lac kezdeményezésére ráálltunk a korai fekvésre és korai ébredésre. Ez a bivak olyan, hogy a kezed kinyújtod a sátorból és csapról jön a víz! 20:00 lámpaoltás.

lac-lefele-a-bivak-fele-2--modor-kepe-.jpg  bivak-fele-a-100-as-aknaban-boti-es-lac--modor-kepe-.jpg

                    Lac a lefelé bivakhoz                         Boti és Lac a 100-as aknában, a bivak felé (Modor képei)

2017.08.22. (kedd)

5:00 "Körutazáson a Balkánon"  Lac és Boti térképezett a Prez-ET5 határától visszafelé a Prez addigi utolsó bemért pontjáig. Aztán a felső, biztonságos útvonalat mérték fel (Tihany-teremtől ET5 felé) A nap végén pedig a Tihany-teremben levő, eső esetén beinduló vízesés alatti menekülőpálya (feszített és lazább híd) köteleit cserélték ki.  (Tihany=Vízhang-terem)

Én Modorral tartottam pofozni itt-ott a közlekedő útvonal biztonságosabbá tételében. A nap közepén a Tihany-teremben nekiállt folytatni a megkezdett kürtő mászást. (Tavaly ott hagytuk abba, ahonnan az új, felső, víz szempontjából biztonságosabb útvonal indul oldalra az ET5 felé.) Mászott kb. 20-25m-t mászóállvánnyal, felfelé-oldalazva. Párszor kénytelen volt visszaereszkedni kiszedni a megosztásokat, vagy mert kifogyott az aksi, vagy mert eltörött a fúrószár. Végül is abban maradtunk a jelenlegi aknatalp felett 40-50m-rel (felfelé még egyszer ennyivel), hogy egyelőre szüneteltessük az itteni munkát! Ígéretesebb helyre kellenek az erőforrások. A nap végén még fúrtunk pár majomhidat, hogy könnyítsük az eljutást az ET5 felé. 20:00 Lámpaoltás.

modor-a-tihany-terem-kozepen-nekiall-a-kurto-maszasnak--kb-20m-es-fel-munkanap-utan-megszakitottuk--modor-kepe-.jpg  et5-fosszil--az-et5-akna-es-a-prez-kozott-2--modor-kepe-.jpg

             Modor és a Tihany-terem kürtőmászása                           ET5 fosszil térképezése (Modor képei)

2017.08.23. (szerda)

5:00 "Nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az életet" ♪ Boti és Lac a Prez-ET5 határán levő termecskétől térképeztek az ET5 nagy aknájáig egy huzatos, hideg kb. 100m hosszú térdeplős, kúszós, homokos-agyagos aljzatú fosszilis folyosóban.

Modor és én beereszkedtünk az ET5 nagy akna aljára, ez kb. 15-20m-es ereszkedést jelent. Valahol középen, túloldalt találtunk egy régi standgyűrűt. (A fosszil ablakában 2db régi sziklaék van) Teljesen lent, az ET5 valószínűleg egy K-re tartó szűk iszapos falú hasadékban folytatódik. Itt a víz időnként felduzzad pár métert a nyomokból ítélve, de feljebb talált Modor épp lábnyomokat! Az akna legalább 40m-t tarthat felfelé, pár irányba reményteljes ablakokat sejtett, a víz legalább két helyről jön be, és fogalmunk sincs az egykori felfedezők honnan jöhettek be. Ami érdekesebb: az a mi fosszilis folyosónk ablakával egy szintben levő másik ablak volt, kifelé tekintve az aknába balra, DK-i irányba. Oda Lac vállalta a max 10m-es átmászást pihenésképpen a térképezésük szünetében.

(Érdekes megfigyelni, ahogy az ember beszáll az aknába és nézi a fosszilis folyosó ablakát: hogy egy kulcslyuk alakú metszetet látunk, amelynek az alját jól cementált konglomerátum tölti ki. Ez a konglomerátum szinte függőleges falat alkot az aknában... Egyértelmű, hogy ezeket a kanyargó, egykor összefüggő folyosókat lefejezték a fentről lefelé tartó vizek, hatalmas aknákat kialakítva.)

Odaát sajnos pár méter múlva véget ért a járat. Aztán arra lettünk figyelmesek, mintha felettünk-oldalt, ezt az irányt tartva, egy felső-oldalsó szűkebb hasadék tartott volna az aknából kifelé... Boti és Lac visszatért térképezni. Ferdén felfelé, szándékosan az akna felé (hogy oda is beláthassunk), traverzálva, fúrva, kihasználva a beszorult köveket Modor mászott felfelé kb. 20-25m-t. Egy olyan ponton hagytuk abba aznap: ahol kifogytunk a felszerelésből, ill 1. Ny-i irányba beláttunk az aknába, velünk egy magasságban 2-3 ígéretes ablakkal nem nagyon távol a túloldalt (kb 15-20m); 2. K-i irányba elszűkülve tart a hasadék oldalra-felfelé tovább. Azt hogy holnap merre menjünk komoly dilemma volt. Ez volt a harmadik nap odalent, még csak most tudtunk továbbmenni onnan ahol tavaly abbahagytuk, és már csak egy munkanapunk volt, felszerelésből kezdtünk kifogyni. 20:08 körül ásítoztunk a sátorban, úgyhogy le is feküdtünk aludni.

olasz-standgyuru-az-et5-aknaban--modor-kepe-.jpg lac-majomhidat-kezd-ek-i-iranyba--egy-nem-messzi-parkany-eleresehez--ami-egy-szukebb-hasadekban-van--modor-kepe-.jpg

                                ET5 aknában a régi standgyűrű                          Lac majomhidat kezd építeni (Modor képei)

2017.08.24. (csütörtök)

5:00 "Kizárom magam a mából, ebből a tolakodó buta világból" ♪ Lac és Boti a Prez és ET5 határán levő termecske környékét nézik át. Lefelé valami szopós meader van, el is nevezik Nyaraló-meandernek. Nincs igazán járat tovább. Felfelé pedig egy kitettebb 8-10m-es mászás van, ott fúrni kellene. Tavaly Dénes úgy érezte mintha huzatot érzett volna ott fent. 

Modor és én folytatjuk a tegnapi munkát. A Pétertől kapott tanácsokat figyelembe véve a K-i szűkebb hasadékot választottuk. Bár nagyon csábítóak a túloldali ablakok is az aknában. Nincs idő, nincs annyi felszerelés! Majomhíddal K-re másztunk kb. 10-15m-t, ahol ugyanazzal szembesültünk mint korábban egy szinttel lejjebb: elszűkül, véget ér, DE felfelé-oldalra ismét lehetne próbálkozni. Utolsó alapcsavarok, és akkumulátor... Modor próbálkozik a szabadmászással is, végül a fúrásnál maradt bölcsen. Közben Lac és Boti az ET5 aknától kezdték a térképezést felénk. Hallják a kiabálásunkat. Volt az a pillanat is amikor épp kimászott volna, de beakadt a rövidkantár az alatta levő nittbe....

Modor már fent van. Berakja az Y-t. Csak annyit mond jöhetek. Direkt nem kérdezem mi van fent. Nyugodtan szedem ki a már felesleges megosztásokat. Felérek, óvatosan kilépkedek a veszélyzónából... Megy a járat! Ez a mániája, kimászik minden lehetetlen szituációt, aztán bevár, hogy én menjek előre.

ek-i-iranyba-tartunk-a-hasadekban--felfele-oldalra...--modor-kepe-.jpg   heliktites-ag-kezdete-es-erik--modor-kepe-.jpg

                   Modor és a K-i irány                                   Az új rész iílyen látványosan indul (Modor képei)

Kb. 45 fokos, 10m-es jól tapadó emelkedő járat. Utána cseppkövek! Rengeteg. Huzat. Modor leordítja a többieknek, hogy azonnal jöjjenek. Nem is értjük mit tökölnek, aztán jönnek... Egy törmelékes peremű kis akna tart lefelé (kb 10-15m), ezen óvatosan átlépve egy ÉK-i irányú kb. 50m hosszú homos-agyagos aljzatú, térdeplős-kúszós fosszilis járat megy. Kezd magával ragadni a felfedezés öröme. Azon túl egy legalább 40m magas terem, 25-15m-es átmérővel (SzH-terem). Ennek a teremnek a DK-i csücskében víz hangját halljuk. Pár métert lemászva, DK-re tartva kb. 20m-t egy szűk meanderben bejutottunk a Boeganba! Modor ment előre, már előre érezte, fokozottan figyelt a nyomokra. Lábnyomok, csokipapír és egy kis bivakoló hely maradványa. Ebben a teremben van a kis vízesés, amit hallottunk. A víz lefelé megy tovább, valószínűleg a barlang is ebben a meanderben ÉNy-ra. Az SzH-teremből indul egy fosszil K-i irányba: 30m-t mentem be, kemény-kavicsos az aljzata, huzatos, kúszós, 30m után keresztirányban (É-D) másik fosszil metszi, a találkozásuknál törmelékes peremű kis aknával (10-15m), víz hangja hallatszik. Ez valószínűleg a vízesés vize. Későre jár. Úgy döntünk nem térképezünk, csak gyorsan visszafelé bemérjük a poligonokat.

"Ba@d meg, túl sok a felmérendő irány!" Elindulunk vissza a bivakba. Kb. 1.5 órányira van jelenleg a legtávolabbi munkapont. Modor elöl az explós beszerelést közlekedővé alakítja. Én körömfestékkel jelölöm ki a bemérendő pontokat. Boti kezeli a disztót. Lac pedig utolsóként kúszik a matek füzettel, amibe jegyzetel.

lac-lefele-oldalra-egy-szuk-meanderben-mielott-a-boeganba-bejutunk--modor-kepe-.jpg  feltart-kb-50m-hosszu-fosszil-az-et5-es-boegan-kozott--modor-kepe-.jpg

        Lac a Boegan előtti szűk meanderben                   Modor és egy fosszil Boegan előtt (Modor képei)

2017.08.25. (péntek)

Elhagytuk a bivakot. 45 perc után még csak 60m-re voltunk az első szűkületen túl. A Prez lealázz, ha kell! Odakint a 25 fokos hőmérséklet különbség megütött. Szép az idő, jó a kedvünk. A katlan felé útba ejtettük a DPV (Davanzo-Picciola-Vianello) házat is, mert ott jó a térerő és szólni akartunk a szeretteinknek.

Hívjuk a barátnőnket, a feleségünket 5 nap után. Foglalt. 30 perc után... még mindig.

A házban azt a pálinkát visszavettük, amit még mi magyarok hagytunk ott régen. Egész héten nekem köszönhetően az alkohol hiánycikk volt. Bocsi! Délután még lendületben voltunk. Nem is vacsoráztunk. Inkább átvittünk pár kiló felszerelést a Gilberti-házhoz. A Canin arról szól, hogy cuccolsz innen-oda. Akár felszínen vagy, akár a mélyben... A házban nagyon kedvesek voltak, valakinek a szülinapja volt és minket is megkínálnak tortával. 1-2 sör és elég volt bőven nekünk :). Sötétedéskor a turisták csak azt látták, hogy négy magyar nagyon vidáman baktat felfelé a hágón. Modor időnek hitte a magasságmérő állását.

elhagyjuk-a-bivakot--boti--modor-kepe-.jpg  modor--lac--boti-es-erik-szelfie.jpg

                   Búcsú a bivaktól Botival  (Modor képe)                                 Modor, Lac, Boti és Erik

2017.08.26. (szombat)

Szerintetek mit csináltunk? Cuccoltunk, ismét.... Ezen kívül volt tábor bontás, takarítás és hazautazás. Volt egy perc amikor elindultunk az üres katlanból a hágó felé és megköszöntük magunkban, csendesen mindent a Caninnak. 2017. PF mi így nyaralunk!

"Tudod mi az igazán patkány dolog? Nem az, ahogy odalent élsz a bivakban. Hanem az, hogy ezek után fogod magad, beülsz a guruló konzervdobozva és 600km-t utazol, hogy Budapesten élj!" Lac

21192243_1412820135434147_4983814537307567744_n.jpg

Kötelező cuccos kép: Lac, Erik, Boti és Modor

 

A sikerhez az előző táborok részvevői kellettek, a kitartás és a szerencse. Köszönet a támogatóinknak és a szeretteinknek a türelmet!

Gordos Erik