Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.06.13-16 OP3, Canin

2018.11.26

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: OP3 barlang kutatása                                

Helyszín, időpont: Olaszország, Canin-fennsík, 2018.06.13-16                 

Esemény jellege: kutatás

Az esemény célja: 2017-ben talált új részek továbbkutatása                                   

Résztvevő PFBKE tagok: Gordos Erik                                           

Résztvevő külsős személyek: Nem PF-es akció, senki se külsős!

Sándor Zsolt, Welther György Krónikás és Zih József Gema

Összefoglaló:

Vasárnap, július 15-én lezárult egy fejezet az OP3 kutatásban, az új részben (2017-es feltárások), -650m mélységben teljesen kitölti az akna alját az omladék, ott nem tudtunk lejjebb jutni. Jelenleg ez a barlang legmélyebb pontja, az új részekben érezhető jelentős huzat nem itt tűnik el. Van még pár lehetőség, most sem tudtunk minden egyszerübb dolgot megnézni, egy kisebb vízbetörés -600m-en 2 órás várakozásra kényszerítette a csapatot, a vízcsökkenés után inkább a bivak felé vettük az irányt (-200m, Godzilla terem).

Gema

Péntek

Gema terejárójával utaztunk ki este. Furcsa volt hó nélkül aludni a régi felvonóháznál.

Szombat

Kényelmes ébredés, felvonózás, frissítő a Gilbert-házban… Nagy hátizsákkal (esetleg plusz baggel) kb. 1,5 órás nagyjából egy szinten haladó túra a barlang bejáratáig. Kijelölt turistaútvonalat kell követni keletre majd a megfelelő helyen eltérni kicsit felfelé… Hátizsákjainkat a bejárat közelében hagytuk a felszínen szemeteszsákba téve. A barlang bejárata nem volt befagyva, a kezdő akna (50-es akna) alján nagy hó halom található, de jégcsákányra és ásóra nem volt szükségünk. Valahol -100m mélységben lehet ketté válni. Egyik iránnyal a Godzilla-terem tetejébe lehet jutni, a másikkal annak oldalába… Mi utóbbit választottuk. Egyébként a barlang be van szerelve kb. -600m-ig. A Godzillába fentről bejutó irányba kötelet kellett volna betenni. Útközben a kötél egy-két helyen elég csúnyán felfekszik! A Godzilla terembe egy 40-es akna alján (kb. 200m mélységben) lehet bejutni egy nagyon szűk huzatos szűkületen át. Ez a szűkület meander jellegű, féloldalas/hason haladós, nagyjából 10-15m hosszú lehet. Kb. délután 4-re érhettünk a Godzilla-teremben, amely állítólag a Canin egyik legnagyobb terme. Az egész egy nagy ferde lejtő, hatalmas kövekkel egymás hegyén-hátán, hatalmas belmagassággal. Lehet, hogy van a termen belül akár 60m-es szintkülönbség is. Megpróbáltuk bejárni először együtt ill. néha egymástól elválva (bivak helyet is keresve)… Végül bivakoló helyhez alkalmas helyet a szükület utáni bebújás közelében találtunk csak. Vízvételi helyek a falak mentén található csepegésekből lehetséges. Kisebb tereprendezés következett, valószínüleg mi voltunk a teremben először bivakoló barlangászok... A körülnézéssel és a tereprendezéssel jópár óra elment. Úgy terveztünk aznap korábban lepihenünk és másnap egy hosszabb napot tartunk majd.

Vasárnap

Ki a teremből, vissza a szűkületen egy 80-as akna tetejébe… Azon le… Utána következik egy hosszabb hajolgatós, néha átlépős amúgy kényelmesebb meander. A meander alja földes-agyagosabb, a vége felé jó okkal már biztosító kötél van, mert kezd kinyílni egy újabb akna lefelé… Azonban az ún. új rész nem ezen az aknán lefelé megy, hanem az akna tetejében majomhidakkal és kisebb kötéltagokkal lehet átjutni egy másik aknába… Mindez nagyjából -300m mélységben van. Utána 3 akna következik -500m-ig. Mindhárom akna alja nagyon törmelékes. Fokozottan kell figyelni az első ereszkedőnek a veszélytelenítésre! Nagyjából -500m mélyen enyhe vízpermet érheti az embert az aknatalp alján. Itt egy nagyon omladékos, huzatos pár méteres rész következik! Egy instabil, kisebb darabokból álló nagyobb kőtömb alatt lehet bebújni vagy azon túl lefelé szűken… Pár méteres igen szűk lebújások következnek. Aztán egy U keresztmetszetű szűk járatba lehet jutni, amelyben alig lehet elférni, bokamagasságban víz folyik benne és a fejmagasságban beszorult kövek vannak. 4-5 m után ez a pici járat beletorkollik egy újabb aknába. Nem messze szemben, lent egy beszorult kőtömb van (ez később szerepet kapott). A kötélpálya felette megy el. -600m-ig kisebb párkányok vannak csak. -600m-en a következő akna már nem egy bebújással kezdődik. Nem klasszikus aknatalpról van szó, inkább egy nagy felületű álfenék. Kell a kötélbiztosítás még, ha talpon állunk is, mert folyamatosan hallani az alattunk zuhanó köveket. Innen ezért az utolsó 50m-es ereszkedés kicsit eltart, nehogy az esésvonalban legyünk. Tavaly, 2017-ben ennek az utolsó aknának a talpa felett kb. 20m-rel fogyott el a kötél. Idáig volt beszerelve a pálya. Sajnos az aknatalp teljesen fel van töltve aprószemű törmelékkel, huzat sem észlelhető. Kb. este 6-7 lehetett és rögtön indultunk is visszafelé… A kötelet innen kiszedtük -600m-ig úgy emlékszem. Felfelé észrevehetően megélénkült a bejövő vízmennyiség a falak mentén. -500m en a már említett beszorult kötömb tetején kb. 2 órás kényszerbivak volt, mert a szűkületen túli aknatalpon elégé eláztunk volna. A bivakban kb. hajnali 3-4 körül aludtunk el…

Hérfő

Nem szólt a reggeli ébresztő, úgyhogy Gema és én pár perc alatt elkészülve indultunk kifelé, hogy a 11-es legvégső jelentkezési időpontig kijussunk a barlangból. 11-kor ki is értünk. A többiek kb. 1,5 órával utánunk kényelmesebb ébredést követően szintén kiértek. A cuccaink érintetlenek voltak. Vissza a parkolóba kb. 800m-es szintkülönbséggel lesétáltunk csak, hogy jól pihenjünk majd otthon este ;)

ilyen-a-latvany--amikor-elobujunk-3-nap-utan-a-barlangbol.jpg kronikas-es-gema.jpg

Látvány amikor elúbújsz a Caninon egy barlangból...            Krónikás és Gema

Az egész barlangról azt gondolom jól beszerelt (főleg az alsó részek), elég kényelmes benne haladni, ugyan a kötél egy-két helyen felfekszik a felső részeken (amivel talán elhúzással lehetne később segíteni), a bivakban komolyabb munka kell, ha több ember akar lent aludni… Összességében szerintem érdemes kezdőbb társainkat ide vinni, ha alpesi barlangászatot akarnak kipróbálni.

Gordos Erik

op-3-hosszmetszet---uj-resz-kezi-rajz--2017---650m-melyen-van-a-kerdeses-resz-.jpg