Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.01.19-20 bükki hétvége

2019.01.24

 

 BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Évnyitó bükki hétvége                                           

Helyszín, időpont: Bányász- és Fekete-barlang, 2019.01.19-20                             

Esemény jellege: barlangi túra, felszíni túra, kutatás, oktatás

Az esemény célja: technikai 2-es tanfolyamra előkészítő, alapfokú vizsgára felkészítés, túravezetői képesítés megünneplése, Bányás-barlang kutatásának a segítése            

Résztvevő PFBKE tagok: Gordos Erik, Matuszka Fanni, Marosvári Etelka és Marosvári Róbert

Próbaidős v. támogató tagjaink: Csepreghy Panni, Nagy Alexandra, Vági Domonkos és Nagy Edit

2018-as tanfolyamról: Kalup Csilla, Zudor Gábor és Erős István EP                          

Résztvevő külsős személyek: Nagy Imre, Taknyász, Rántó András Dis és Piri Attila (bár a Bányászban mi vendégeskedtünk J )

 

Összefoglaló:

Hivatalosan első barlangos hétvégém, amit túravezetőként erősítettem.

Sok tekintetben az „egyik első barlangi túra, amin…” kifejezés juthat majd később az eszünkbe erről a hétvégéről... Ahogy írtam nekem az első hivatalos túravezetésem, valakiknek az első beszerelése volt barlangban, valakinek az első köteles barlangja. Nagyon változatos technikai tudású emberek verődtek össze, ami miatt komoly tervezés is volt a csapatok beosztásával. Viszont a korán elkezdett szervezés, felkészítések és az érdeklődő neveket látva  már hetekkel előtte borítékolható volt a remek hangulat.

Szállásul a Létrás-tetői házat választottam ez közel helyezkedik el a két barlanghoz akár gyalog is. Ott vadonatúj ajtó várt és a régi minimális komfort, de nekünk megfelelt.

Mindkét napra kaptunk mindkét barlangba engedélyt, ugyan a Bányászba csak a 120m mélyen található lezárásig. Ám mivel a hétvégén velünk tartott Dis és Piri Attila is, volt párunknak lehetősége lemenni a Bányászban mélyebbre is és segíteni a kutatókat.

Szombat

Fekete-barlang, első csapat, túra oda-vissza: beszerelő Domonkos + Erik, EP. Második csapat, túra oda-autós támogatás vissza: Etelka, Robi, Csilla és Edit. Az első csapat beszerelt, a második csapat jóval tovább maradt túrázni a barlangban.

Bányás-barlang. Dis és Piri a végponton dolgoztak. Macsó + Taknyász, Panni, Szandi, Fanni és Gábor segítettek a kb. 30m mélyen található első akna alján található kutatást segítő speciális felszereléseket és anyagokat lejuttatni kb. 200m mélység alatti zónába ill. feltermelni a bontási anyagot a végpont közeléből magasabb szintekre.

Vasárnap

Fekete-barlang: túra oda-vissza: beszerelő Szandi + Macsó, Taknyász, Panni és Gábor

Bányász-barlang 80m mélységig Erik+ EP, Csilla és Edit (mi visszafelé túráztunk). Végpontra menő csapat: Dis, Piri + Fanni, Domonkos és Etelka ill. velük ismét pár kutatást segítő speciális felszereléseket és anyagokat (:D)… Dis szerint végre elindulhat a Törpilla-akna alján található törmelék stabilizálása a jövőben a letermelt anyagoknak köszönhetően.

img_20190120_094154.jpg

vasárnapi Bányászba induló csapat (Etelka fotózta)

Tanulságok azért most is adódtak a barlangokban számomra. Sajnos csak a vasárnapi Bányászba induló csapatról készült kép. Köszönöm szépen a részvétel és hogy mindenki a tőle elvárható maximumot hozta! Külön köszönet a természetnek, hogy havas hétvégét adott!

Gordos Erik