Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.17-26 Jósvafői bontótábor

2020.09.09

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény:  Jósvafői bontótábor

                                        

Helyszín, időpont: Villa Negra, Zöld Kőevő-barlang, Jósvafő (Huszita-, Gazda-, Marton-, Borzsák porta); 2020.07.17-26                         

Esemény jellege: felszíni túra, kutatás

 

Az esemény célja: csapatépítés                           

Résztvevő PFBKE tagok: Marosvári Róbert és Etelka, Holl Balázs, Marton Ádám, Csepreghy Anna, Nagy Edit, Farkas-, Markó-  Gazda-, Egri-, Szabó-, Rosales-, Kovács-, Maucha-, Ligeti család                                 

Résztvevő külsős személyek: Takács-, Králl család, Imrefi Ildikó, Panka és Váczi Ábel

Összesen több mint 30 fő...

 

Összefoglaló:

A Mindennél Nagyobb Terem

Feltárás a Zöld Kőevő-barlangban

 

Még nem járt ott senki, amikor már megkapta nevét. Amikor benéztem a lyukba, a többiek kérdezgették a felszínen „Mit látsz? Mi van ott?”, mire én: „Ez minden eddiginél nagyobb hely lesz”; ami nem merész kijelentés egy olyan barlangban, ahol addig nagyrészt féloldalasan, fél kézzel, fejünket elfordíthatatlanul bontottunk magunk alatt.

A jósvafői Nagyoldal lankáin található barlang bejáratát 1967 körül mutatta meg először egy helyi pásztor a Papp Ferenc Barlangkutató csoportnak, akik közül Szabó Géza mászott le az akkor hozzávetőlegesen 10 méter mély, rendkívül szűk aknába. Azóta érintetlenül maradt, viszont az elmúlt évtizedekben az akna még jobban eltömődött: 4 m mélységet sem érte el, mikor megkezdtük a kitermelést.

A munkák kezdetekor szembesültünk olyan problémákkal, amik miatt igencsak speciális kiépítésre volt szükségünk. A vödrök nem fértek le a szűk aknába, a lent dolgozók pedig borzasztó küzdelem árán tudtak csak kimászni a hasadékból a felszínre a szén-dioxidban. A problémákat persze megoldottuk: a barlang formájához illeszkedő, hevederrel megerősített szatyrokat varrtam ponyvából, Marosvári Robi pedig kifejlesztett egy fák közé feszített hevederrendszert, amely a kitöltés kitermelése mellett személy felhúzására is alkalmas.

a-kihuzorendszer-hasznalat-kozben-tervezojevel-es-alkalmazojaval--foto-szabo-geza-.jpg eloszor-az-uj-reszben--etelka-kepe-.jpg

A kihúzórendszer működés közben és kép már az új részből (Szabó Géza és Etelka képei)

A munka meghozta gyümölcsét, 2020. júliusában 12 méter mélységben továbbjutottunk a Mindennél Nagyobb Terembe, ahol gyönyörű képződményekre bukkantunk. A terem K-i falán nagy felületen vannak ép és visszaoldott borsókövek, a NY-i oldalon 15 m hosszú pasztell-sárga cseppkőlefolyás tündököl. Az agyagos kitöltésre a korábban felszínről beszóródott anyag törmeléklejtőt képez. A járat aknaszerű, de kötél nélkül is járható, jelenlegi végpontja 33 méterre van a bejárattól. Az új rész szintén szén-dioxidos, de a korábban használt szellőztetőrendszer meghosszabbításával a végpont közelében is friss levegőhöz tudunk jutni.

Munkánkat nem fejeztük be, épp ellenkezőleg, még sok lehetőséget tartogat számunkra a barlang, de mindennél előbbre tartjuk a tartós képződmények megóvását.

A felfedezés egyesületünk idei nyári bontótáborának alkalmával történt. A tábor három kutatási területünk köré szerveződik, a Zöld Kőevő mellett a Kuriszlánfői-zsomboly és a Villangera bontását is végezzük. Utóbbi bontási helyen a legfiatalabb generáció számára is lehetőséget nyújtunk önmaguk és a barlang összhangjának megteremtéséhez, szóval kislapáttal, kisásóval ott is megtelt néhány vödör. A Kuriszlánfői-zsomboly bejáratához Marton Ádám irányításával ácsolat épült 2016-ban, megvalósítva a régebben félbehagyott bontás újragondolását. Itt is nagy erőkkel haladunk a mélység felé.

csoportkep--foto-molnar-balazs-.jpg  ---cimerallatunk-----foto-izapy-juli-.jpg

Csoportkép és a "címerállat" (Molnár Balázs és Izápy Juli képe)

Nem tudunk elszakadni Jósvafő környékéről, folyton visszatérünk. Csoportunk 1954-ben alakult, és már a kezdetektől kötődik ehhez a vidékhez. Ma sok bel- és külföldi túránk és kutatásaink mellett, kisebb-nagyobb időközönként szintén megjelenünk itt, az elmúlt pár évben pedig újra dolgozunk is.

Marosvári Etelka

zold-koevo-barlang-terkep-2020.jpg