Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.03-12 Canin nyári tábor

2021.10.06

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: nyári végi nagy magyar barlangász tábor a Caninon                                          

Helyszín, időpont: Rifuggio Gilberti, Sella Nevea, Olaszország, 2021.09.03-12                      

Esemény jellege: kutatás, túra

Az esemény célja: Gilberti menedékház környékén található barlangok kutatása                    

Résztvevő PFBKE tagok: Egri Borbála és Borzsák Kamilla                        

Résztvevő külsős személyek:  Zih József, Perényi Katalin, Modor, Boros Kinder Norbert, Kunish Péter és Gyöngyvér, Gacsó Zoltán Birka, Nagy Zsófia, Stavinovszky Viktor, Kalotai Zsófia, Konkoly Tege Péter, Gyovai Tamás, Zádor Zsófia... elnézést ha valakit kihagytunk!

Nem PF-es kutatás. Több magyar csoport tagjai együtt kutatnak a Gortani Team neve alatt.

 

Összefoglaló:

Szeptember elején hosszas és utolsó pillanatos hezitálások ellenére végül győzött a hegyek utáni vágyunk, és elindultunk Kamillával, hogy csatlakozzunk egy kissé szerteágazó lehetőségekkel teli hétvégére a Caninra. A korábbi (Lacnak és Erikek köszönhetően 50%-osan Papp Ferences) Prez bivak négyfős csapatából Modor és Kinder kinn maradtak élvezni a hegyet még egy kicsit - ők vártak bennünket a Gilbertinél. Az időjárás kivételesen fordítva volt szeszélyes, mint ahogyan az lenni szokott, így történt, hogy a felvonó tetejére érve 5 fokkal több volt, mint a völgyben, és hogy az egész hétvégés "lóg-az-eső-lába" előrejelzés verőfényes napsütéssé változott.

Első nap (szeptember 3, péntek) a Increduli-barlang magyarok által felfedezett részeit néztük át Modor vezetésével és jegyeztük föl a további kutatási pontokat. Megállapítottuk, hogy egy nyári táborban ez egy kellemes és hasznos program lehet azoknak, akik nem óhajtanak leereszkedni a bivakba (és szakadt overáljukkal szeretnének villogni).

canin-fennsik-az-increduli-barlang-koryneken.jpg

a Canin-fennsík az Increduli-barlang közelében

Másnap (szombat) reggel lepacsiztunk a Sismába induló csapattal (Tapsi, N.Zsófi, Kagyó, Birka), a Novellit kutató Gema-Kati párossal és a barlangászok jegesmedve-lelkű rémével, majd az FTSK-Cavekids képviselőivel (Kalotai Zsófi, Zudi, Tege, Kiskovi) elindultunk a RoLo - Magyar-barlang átmenő túrára, mely a tömény élvezet mellett hasznosságával is kitűnni igyekezett. 8 begnyi szemetet hoztunk ki az Enyémke teremből és egy kicsit a Humbold bivakból is. Jórészt kötelek, némi múlt évezred-beli karbidmész és vasak maradtak lenn. 12 órásra sikerült a túra, mivel összesen nyolcan voltunk és többnyire együtt közlekedtünk. Megkönnyebbülve értünk ki a 2 fokból a 4 fokba és szorongva kerestünk a fű közt a sárga beget, amiben Stavi a megbeszéltek szerint a bakancsainkat odatranszportálta - ám nem találtuk sehol! Akkor még nem sejtettük, hogy további 4 óra szopás vár ránk. Először nem találtuk az ösvényt, ezért a hegyoldalban szerencsétlenkedtünk 1 órán át. Már éppen a kényszerbivak gondolatát ízlelgették a többiek, amitől én halálra rémültem és inkább megtaláltam az ösvényt (életem eddigi egyetlen tájékozódási sikere). Innen zökkenőmentesen értünk el a nyári táborig, majd meglett a jelzett ösvény is, egy fenyőfáról figyelő áhított sárga beggel, amiben nemcsak bakancsok voltak, hanem víz és sör is. A kiszáradástól immár megmenekültünk (8 emberre 2 sör?!), úgyhogy másfél óra után a holdfényes éjszakában a Gilberti felé vettük az utunkat, elbúcsúzva a hegyről lemenő FTSK-Cavekids különítménytől. A Gilbertiben második éjszaka sajnos nem aludhattunk, így jó ötletnek tűnt, hogy Kamilla és én beköltözzünk a kazánházba, ahol aztán a kazán meglepetés-szerűen zúgni kezdett.

Vasárnap, eme nem túl pihentető éjszaka után Modor és Kinder, akik már nagyon vágytak szívszerelmeik után, elbúcsúztak. Kicsivel később mi is lejöttünk a hegyről Kamillával és egy kristálytiszta hegyipatak vizét jól összebarnáztuk a cuccmosással.

Ezúttal passzívan is pihentünk, a tónál vagy 12 órát aludtunk, s végül hétfőn (szeptember 6) Perényi Katival együtt hazafelé vettük az irányt.

Nehéz szívvel jöttünk el otthonról, de visszaszokni sem volt könnyű...

Egri Borbála