Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.12-15 Divača-Trieszt második alapfokús hétvége

2022.04.16

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Alapfokú barlangjáró tanfolyam második hosszú hétvégéje                                      

Helyszín, időpont: Divača-Trieszt, 2022.03.12-15

Esemény jellege: barlangi túra, oktatás

Az esemény célja: kötéltechnikai oktatás, barlangjárás alapjainak a gyakorlása                         

Résztvevő PFBKE tagok: Szabó Etelka, Csepreghy Anna, Vági Alexandra, Vági Domonkos, Gordos Erik és Kovács Márton                                       

Résztvevő külsős személyek: alapfokúsok: Gönczöl Zsolt, Mándli Balázs, Maticsek Krisztina és Pusztai Árpád

 

Összefoglaló:

A barlangjáró alapfokú tanfolyamunk második hosszú hétvégéjén Divača és Trieszt környékére látogattunk el. Az volt a célunk, hogy mindennap egymáshoz közeli kisebb, kötéltechnikai tudást is igénylő barlangokat látogassunk meg. 

Táborhelyünk szokásosan a divačai Divaška jama mellett volt. Egész hétvégén napos; este pedig csillagos, hideg időnk volt. Az éjszakai hőmérséklet a katlan alján levő sátrainkban érezhetően még alacsonyabb volt, mint a pár méterrel magasabban levő peremén. Reggelente a vizes palackok megfagytak.

101-grotta-ercole-31-6vg.jpg             102-grotta-dell-alce-89-62vg.jpg

A Grotta Ercole 31-6 VG (-91m) és a Grotta dell' Alce 89-62 VG(-43m) hosszmetszeti térképei

A szombati nap első barlangja a Grotta Ercole (Herkules, -91m) volt. Itt négy éve is jártunk az akkori alapfokúsokkal. Szerintem pont jó barlang annak, aki először ereszkedik barlangban kötélen. Domonkos szerelte be. A beszereléséhez kb. 70m kötél szükséges. Nagy része a köteles részének inkább meredekebb lejtő, aminek a beszereléséhez sok variáció létezik (köszönhetően a sok alapcsavarnak/dübelnek és pár természetes kikötéseknek). Miután mindannyian megérkeztünk az aljára: lejátszottunk az ott levő labdákkal, az egyenetlen talajon egy hosszú hajúak vs rövid hajúak barátságos mérkőzést természetesen slószban, egymás szemébe világítva.

1-ercole---domi--1-.jpg           1-ercole---kriszti--1-.jpg

Az Ercole utolsó fala (Domi képe) és páran már a túra után a felszínen: Marci, Szandi, Panni, Erik és Árpi (Kriszti képe)

A második szombati barlang végül a Grotte dell'Alce (Szarvas, -41m) lett. Ez kb. 800m-re van az Ercole-től. Az egész környék olyan, mintha valakik kőfalakkal elválasztott telkei között járnánk ritkás erdőkkel és mezőkkel tarkítva. Számtalan kisebb zsomboly található a környéken. 

Az Alce-nak két bejárata van. A hosszmetszeti térképén ügyelni kell arra, hogy a bal oldali aknája a K-i, a jobb oldali aknája pedig a Ny-i! A Ny-i, kis aknához (-10-15m) kb. 20m kötél szükséges magasan a fákról indítva, ezt Panni szerelte be. A K-i, nagyobb, szűkebb bejáratú aknát (-20-25m) én szereltem be. Ehhez kb. 40m kötél kell. Vigyázni kell a peremével (!), mert pár nagyobb kődarab nemrég eshetett be és pár követ az erős, élő gyökerek fognak. Kettéosztódva, egymással szembe indulva mentünk egy átmenő kört a barlangban. Egyébként egy kellemes csalódás volt a barlang: nem fárasztó, száraz, vannak benne látnivalók...

Este, a helyi barlangász csoport tagja: Lozej Borut meghívott minket az esti barlangi túravezetésére a Divaša jamába. Miközben a tűz körül sütögettünk, a parkolóba befordult egy neonfényben pompázó, zenét játszó buli busz valami 50. születésnapot ünneplő ittas csoporttal. Négyen le is mentek tőlünk tőlük függetlenül a barlangba egy gyors köre. Borut elég jó arc.

1-ercole---kriszti--2-.jpg     2-alce---balazs.jpg

Zsolt és Balázs még az Ercole-ban (Kriszti képe) ill. Zsolt, Kriszti és Árpi az Alce-ban (Balázs képe)

A nem ismert barlangok kiválasztásában és az egész tervezéshez nagy segítséget nyújtott az olaszok CSR-FVG nevű mobilos alkalmazása és a catastogrotte.regione.fvg.it honlap. Mindkettő az utóbbi években óriási fejlesztésen ment át, le a kalappal mennyi infót tesznek elérhetővé!

A vasárnapi soron következő első barlang a Grotta di Ternovizza lett volna. Ez az olaszok szintén kezdőknek ajánlott köteles barlangja. Mire odaértünk az utolsó pontig ahol még parkolhatunk: már ott öltözködött 4-5 autónyi olasz barlangász. Eléggé meglepődtek rajtunk :) Mondták, hogy nagy létszámban aznap ott lesznek és oktatást tartanak. Nagyon segítőkészen a már említett mobilos alkalmazás segítségével más hasonló barlangokat ajánlottak. Úgy döntöttem, a az aznapra tervezett második, szintén közeli, bónusz barlangba megyünk elsőként. Kérdeztem mit tudnak a Grotta Crisale-ról (?) Nem tudtak róla semmit... 

Szóval, Grotta Crisale (-104m)... Nem egyszerű megtalálni a bejáratát. Egy ritkán járt, (amúgy hangulatos) erdős hegyoldalban van; a sok avar, hullott ág és kiálló sziklák nehézkessé teszi a megközelítését kicsit. Ugye, ez egy ráadás barlang lett volna a Ternovizza után és a feléig terveztünk lemenni. Annyi cuccunk is volt csak hozzá. Szandi szerelte be. A bejárati aknához kell egy 20m kötél, az első tágasabb lejtő/folyosó után egy szűkület után melegebbé válik a levegő lent. Konkrétan ki lehet választani a barlang ún. hideg pontját. A második lejtő/folyosóban van egy könnyebb lemászás, amibe a későbbi felmászás miatt érdemes berakni egy kötelet (ha szabályosak akarunk lenni 20m kötél kell). A harmadik lejtős/folyosó végén van egy nagyobb akna. Nincsenek igazán jó kikötési pontok. A dübellek berohadtak, mozognak... az érintetlen állócseppköveket pedig sajnáltuk megkötni. Ekkor Szandival arra gondoltunk, milyen jó lett volna lehozni Kovács Marci nittelős kisbegét... (pár alapfokús közben odafent dübelezte szét a környéket, amig az indulásra vártak). Innentől elkezdődött a tanfolyamosok megismertetése az expedíciós beszereléssel... A térképen látható 4-es és 9-es pontok között elhasználtuk a maradék 40m-es kötelünket. Megjelent a vörös agyag. Kb. 70m mélységben kifogytunk felszerelésből, ez várható volt. Kifelé az alsó szűkebb szakaszok nem voltak túl komfortosak a már saras cuccunkkal. Végül ezzel a barlanggal elég sok időnk elment aznap és épp elég fárasztó is volt. Mondjuk Etelka + Zsolt és Balázs simán még mentek volna másik barlangba :)

103-grotta-crisale-6249-6121vg.jpg  3-crisale---kriszti.jpg 3-crisale---erik---2-.jpg

Grotta Crisale (-104m, 6249-6121VG) hosszmetszeti térképe ill. az bejárása után (Kriszti és Erik képei)

A Crisale után elmentünk a Monte Grisa monumentális templomához, ahonnan kiváló látvány tárul elénk Trieszt városára. Pont napnyugtakor értünk oda és szó szerint rohamozták a helyiek a fennsík peremét. Csak egy tipp: hogy itt a templom környéki erdőben 2-3 ember kíválóan tud vadkempingezni (saját tapasztalat). A táborhoz vezető úton még útba ejtettünk egy pizzériát. Az Al Brigantino-ba mentünk be Opičinában. A lányokat előreküldtük, bemehetünk-e (?)... Aztán mi többiek is megjelentünk műnyúlban, le is kísértek minket a pincébe enni. Szerintem jó az ár náluk, az étterem inkább házhozszállítással foglalkozhat. 

Harmadik napra, hétfő reggelre a Crisale-ban használt 40m és 20m köteleink 2cm-es vörös agyag borításba fagytak egy begben az éjszakai fagy miatt... Aznapra  a  Grotte Nemec és a Noé volt betervezve.

104-grotta-nemec-75-89vg.jpg  105-grotta-noe-23-90vg.jpg

A Grotta Nemec (-113m,75-89VG) és Noé (-123m, 23-90VG) hosszmetszeti térképei 

A Grotta Nemec és a Noé Aurisina település két ellenkező oldalán található. Bent szerencsére van egy nagyobb parkoló már, ami régebben nem volt. Egy csapat aznap mindkét barlanghoz előbb ment: előkészíteni a beszállást, lent megvárni a másik csapatot, kiindulni és átmenni a másik barlanghoz megint előkészíteni a beszállást... A Nemec-et Panni szerelte be, ehhez szükség lett volna 60m kötélre (hogy tisztességes bevezető szár is legyen), nekünk volt 40m... Ezt alul becsültem. Végül is többszöri visszamászással a lehető legspórolósabban egy kötélköpeny durranással megint csak expedíciósabb beszerelés valósult meg az alapfokúsoknak. A veszélyzónától az első akna aljáig cm pontossággal ért a kötél, semmi több. Szükség van még egy 20m-es kötélre egy utolsó meredekebb lejtő miatt, ami az első óriás terembe vezet. A beszerelésről megint csak elmondható, hogy sok verzió lehetséges, nagy a választék alapcsavarokból és ragasztott ringekből. A első óriási teremből lehet balra (É-ra) menni egy mellék ágba: ott sétálós látványos nagyobb légtér van, de lehet menni jobbra-lefelé (K-re) is. Ott egy hosszabb-magas folyosó van. Oda pár helyre már kerültek vastagabb kapaszkodókötelek, amik régebben nem voltak (egy gödör elkerülésére, és két emelkedőre).

4-nemec---kriszti--3-.jpg     4-nemec---kriszti---1-.jpg 

A Nemec első aknájából felfelé nézve ill. Kriszti és Szandi (Kriszti képei)

Délután megvalósult a Noéba való leereszkedés is. Ez az először ide érkezőknek nyújt nagy élményt igazán a kb. 60m-es utolsó, fal nélküli, egy kötéltag miatt. Domi és Szandi berakott két kötélpályát (100m és 40m+40m kötélből). Én és Marci a felszínen maradtunk. A felszínen kellemes tavaszi idő volt. A lentiek megnézték alaposan mindkét rövid mellékágat is. Az utolsó két ember már sötétben mászott ki.

5-noe---balazs--3-.jpg    5-noe---balazs--2-.jpg

A Grotta Noé aknája és a lenti egyik oldalágában (Balázs képei)

5-noe---kriszti---1-.jpg    5-noe---kriszti---3-.jpg

Grotta Noé: Kriszti, Árpi, Domi és Szandi ill. ugyanazok plusz Panni kötélen még (Kriszti képei)

Utolsó nap, kedden célba vettük a Golokratna (olaszul Voragine dei Corvi, Hollók verme?) nevű barlangot. A szlovén oldalon található. Sežana felől autóval földúton megközelíthető. A környéke nagyon hangulatos, elvileg hosszabb (a karsztot bemutató) tanösvény és bringaút vezet erre. Mivel az határ közel, látni a nyomait az egykori határőrzés miatti nyomoknak: kis töbrökben kialakított egykori udvarok, épületek képében. A Golokratna hasonló a Noéhoz, csak nagyobb az aknája, lent pedig kevesebb az oldalág. Megint egy csapat jóval hamarabb elindult előkészíteni a beszállást. Konkrétan 3x rossz helyen kezdtem beereszkedni, mire megjött a másik csapat és elsőre megtalálták a beszállást. Szóval a beszállás a DK-i oldalon van, ahogy az ösvényen a beszakadáshoz érünk-> a bal oldalon. A földön, a sziklában van 2-3 erős alapcsavar. Szemben, a DNy-i oldalon jobbnak tűnik a beszállás látszólag, az ott levő dübelek elég régiek. Mivel én feladtam a dolgot, Etelka szerelte be a barlangot egy 100m-es kötéllel. Páran a felszínen maradtunk. Domonkos fáradhatatlanul lement a tanulókkal, de vitt egy könyvet magával. Lent van egy cseppkövekkel gazdagon borított, kis oldalága, ami kb. 20-30m-es aknába torkolik. Közben Domonkos leült izofóliába burkolózva és könyvet olvasott a törmelék lejtőn, amíg arra várt, hogy mindenki visszaérjen és kimásszon.

6-golokratna---erik--3-.jpg  6-golokratna---kruszti---4-.jpg

Golokratna a DNy-i oldalról nézve jobb oldalt a helyes beszállás ill. az akna alján Szandi, IzoDomi és Kriszti (Erik és Kriszti képei)

6-golokratna---kruszti---1-.jpg    6-golokratna---kruszti---2-.jpg

Golokratna: Domi várakozik, és az aknája lentről-oldalról nézva (Kriszti képei)

A Golokratna után visszamentünk Divačába tábort bontani. Pontosabban Szandit és Domit kivéve, akik még maradtak a környéken pár napot. Elbúcsúztunk egymástól. A közös kötélmosás elmaradt a mosó cucc hiánya és a hideg miatt. 

Minden beszámolót valami értékeléssel zárok... Szerintem a kitűzött célok közül sok minden megvalósult. A tanulók kaptak bőven gyakorlási lehetőséget kötélen közlekedni. Én magam még visszamennék a Crisaléba végig szerelni és a Golokratnába is. Az csapatok ütemezése nem volt a legjobb a részemről most. Lehet pont kevesen voltunk ketté válni, de már sokan együtt mozogni... Kapott beszerelési lehetőséget a feltörekvő hármasunk. Tökéletes beszerelés láthattuk, hogy nincs. Remélem feltűnt mindenkinek, hogy mennyire fontos a második beszerelő szerepe a beszerelésnél! A kötélvédőinkkel valamit kezdeni kell... Most voltunk olyan helyeken, aminek a pályáját nem mi fúrjuk be vagy nincs kitalálva  a végleges közlekedő pálya: a kötél sok helyen felfeküdt -> sok kötélvédő kellett -> de csipeszes felhelyezésűek vagy kötélre simuló kötélvédőek kellenének a gyorsabb közlekedés érdekében. Én rájöttem, hogy szeretek beszerelési vázlat nélkül + nagyjából elég felszereléssel ilyen egyszerűbb kisebb barlangokba menni. Kovács Marci lehet nem is tudja, de sokat tanultam tőle a hétvégén. Gondolom idén még visszamegyünk a környékre egy Kačna jama akció miatt esetleg ősszel... Ha lenne még egy külön, már közepesen nagyobb zsombolyokat célba vevő túra az még jobb lenne.

Köszi mindenkinek a részvétel! 

Gordos Erik, 2022.04.17