Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.08.23-09.01 Canin, Prez(-ET5-Boegan) kutatás

2019.09.26

BESZÁMOLÓ, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Esemény: Prez-ET5-Boegan kutatása a Caninon                                          

Helyszín, időpont: Abisso Cesare Prez - ET5 - Abisso Eugenio Boegan, Canin, Sella Nevea, Olaszország, 2019.08.23-09.01                           

Esemény jellege: kutatás

Az esemény célja: az előző években talált részek további kutatása északi irányban, ha lehetőség van                           

Résztvevő PFBKE tagok: Egri László és Gordos Erik                               

Résztvevő külsős személyek:  Modor és Boros Norbert Kinder

Nem kizárólagos PF-es kutatás. A Gortani Team nem oly régi nyári táboraiból szűrődtek ki a résztvevők...

Összefoglaló:

Rövid tömör összegzés

A hazaérkezésünk utáni facebook posztom jól összefoglal mindent tömören:

„ Aug. 25-31 között voltunk lent. Végül éjféli ébredéssekkel dolgoztunk. 2 óra ébredés-reggeli. 3 óra út a végpontra. 5-6 óra munka (mászás, térképezés). 3 óra vissza a bivakba. 2 óra vacsi és fekvés du. 4-kor (a du-i esők miatt)... Kb. 700m-t térképeztünk fel, ebből 500m új rész. ÉK-en lettek új járatok kürtő mászás után; ill. két hosszabb ún. fosszil (régi, vízszintes) járat ami ismert részeket köt össze (viszont így gyorsabb lesz a közlekdés). Következő idők célja egy nagy vetőn túljutni lesz majd, az ún. North Face-en. Térkép pár hónap múlva lesz publikálható állapotban.... Elég nagy léptékú kezd lenni a dolog odalent, álló bivak helyek kiadóak a jövőben ;) 

Ha több is érdekel... Mi is történt a Prezben az elmúlt években?

Az olasz Progressione barlangász magazin 64. számában jelent meg angol nyelvű cikkünk a 2008-2017-es időszakot felölelve: 

http://www.boegan.it/2018/04/the-boegan-system/

2015-ben vettem részt először a Gortani Team nyári Canin kutató táborában. Most csak onnantól írok főbb eredményeket. 

0-abisso-cesare-prez--bollettino-1971-.png 1-hosszmetszet--peb_section_overview--laszlo-egri-.jpg

1971-es és 2017-es hosszmetszetek (Bollettino 1971 éa Egri László 2017)

2015-ben a fő cél a Abisso Cesare Prez első magyar bivakhelyének a kialakítása volt egy előző évben talált száraz, magas hasadék végén kb. 400m mélységben, kb. 4 órányira a felszíntől. Innen a kb. 500m-es mélységben levő Ablakok aknájának (Pozzo della Finestra) a teteje volt megcélozva kutatási környéknek. Meglepetésünkre egy nagyobb esőzésnek köszönhetően a bivakunk közvetlen közelében találtunk új jelentősebb részt -Tihanyi vízhang-termét- és annak környékét jártuk be akkor. Közben a felszínről napi be- és kiszállással folyt a barlang poligon felmérése a bivakig.

https://www.pfbke.hu/cikkek/beszamolok/2015.08.20.-30.-canin--abisso-prez--erik-.html

2016-ban a Tihanyban kezdtünk el kürtőt mászni (amit minden évben azóta is egy napot folytatunk). Nyugat felé törtünk -a Prez kialakulásáért nagyban felelős vető-hasadék mentén- és meglett az ET5 hosszabb fosszilis járata és egy mélyebbi, eléggé feltáratan aknája, aminek aljától az ott látottak és a régi térképe alapján feltételezhetően szűkebb, vizesebb? szakaszok következhetnek az ET5 végpontja felé.

https://www.pfbke.hu/cikkek/beszamolok/2016.08.27.-09.04-canin--abisso-increduli--abisso-prez-et5.html

2017-ben az ET5 mi szitünkön levő nagyobb aknájából próbáltuk sok oldalazó-hasadék mászással tartani az északi irányt és bejutottunk az Abisso Eugenio Boeganba. Útközben -ami még kiemelendő hogy- alpesi barlangokra nem igazán jellemző gazdag cseppkőképződményekkel találkoztunk kisebb átmérőjű huzatós szakaszokon helyenként. Ezután készültek az eredményekről már publikálható térképek és cikk is.

https://www.pfbke.hu/cikkek/beszamolok/2017.08.19-26-nyari-canin-tabor.html

2018 Az ET5 SzH-terméből indult a fő kutatási irány északi irányban... Át a kegyetlen Valéri-ágon majd sok fúrással jutottak egyre feljebb az ún. Majmok Bolygója környékére a fiúk.. ja, én nem voltam ott.

https://fotelbarlangasz.blogspot.com/2018/09/2018-nyari-kiscsoportos-barlangkutatas.html

Amíg együtt a csapat a felszínen

Aki időnként kijut a Caninra kutatni, annak már ismerősek a kijutási fázis állomásai...

Pénteki indulás, üdvözlés, pakolás, tervek szövögetése az úton, sör bontás, esteledés, Hermagor elmellőzése majd a leparkolás a régi felvonóház parkolójában Sella Neveaban éjfél körül... Most is valami hasonló történt nálunk négyünknél (Modor, Lac, Kinder és én)...

Röviddel érkezésünk után Kagyóék is megérkeztek. Jóhangulatú vinnyogó röhögés vette kezdetét az üres parkolóban, jó sokáig az éjszakában itt-ott pár esőcseppel ránk cseppenve. Megtisztelő a kör tagja lenni, 600 km-re hazulról, az aszfalton éjjel. Szerintem mindenki fejében ott van a dolog, hogy pár nap múlva már odalent leszünk és még jobban fogunk szórakozni... mégha nehéz is lesz néha.

Kagyóék (Kagyó, Gema, Sándor Zsolt, Krónikás és Kökény Áron) egy még júliusra tervezett, ám az időjárás miatt elhalasztott akciót jöttek megvalósítani most augusztus végén az OP3-ban és a felszínen.

Szombaton Lac és Kinder átvitték a felszerelésünk egy részét a Gilberti-háztól a Prez bejáratához, így másnap majd könnyebb lesz a cuccolás négyünknek.

Én és Modor elmentünk a Magyar-barlanghoz és nem több mint egy órás bent tartózkodás után megszereztünk egy nekünk ott hagyott kb. 50m-es kötelet.

Gema, Áron és Krónikás lementek az OP3-ba. Kagyó és Zsolt a felszínen foglalkoztak egy régebben igéretesnek tartott bontással. Estére Kagyó már nem volt lelkes. El is döntötték, hogy másnap a többiek után mennek inkább.

Az éjszakát a Gilberti hátsó/alsó részén újonnan kialakított -számunkra luxusnak számító (értsd van villany és száraz hely)- szobácskájában töltöttük Irene jóvoltából ingyen. 

Vasárnap hajnalra arra ébredtem, hogy egy ágyban fekszem pedig egy pár perce még kint ültünk a teraszon iszogatva és Lacot figyeltük, ahogy a távoli sötét hegyoldalban próbálja bekalibrálni a DistoX-et (lézeres távolságmérő)... Ezen a napon elváltak az útjaink a többiektől.  Mi a hágó felé vettük az irányt, ők ketten pedig a többiek után az OP3-ba indultak. Elindult a kis kalandunk ismét erre az évre. Mi dél körül értük el a Prez bejáratát.  A beszállással kicsit megcsúsztunk, mert két kisebb (de később veszélyessé válható) jégtömböt kellet likvidálnunk a bejárat alatt. Olyan fröccsenős jég volt... Üthette az ember pajszerrel fentről, messziről vagy óvatosan... vizes lett az overallja. Ez a hideg huzattal igazi üdvözlet a Preztől a messze járt fiainak. Fejenként 2-2 baggel most valamivel lassabban jutottunk el a bivakig, mint ahogy szoktunk. Be kellett még melegednünk úgy látszott... Tapasztaltam, hogy tavaly pár dolog átépült a kötélpályán (pl. már a régi olasz bivakot nem érintjük) és így valamivel egyszerűbb az útvonal. Van 2-3 szűk rész viszont, ami igazán egy olasz barlangi mentőgyakorlatért kiállt a jövőbe már... Kicsivel a bivak előtt a Tavacska akna  (Pozzo de laghetto) teteje eléggé hangos volt a víztől, de a bivak mögötti Tihany relatíve csendes volt. A bivakban 2 év óta semmi se változott. Fel se tudom fogni, hogy azóta nem voltam itt, és minden ugyanolyan mégis. Behelyezünk még egy tölcsért a sátor mögötti vízvevő helyre. Megelégedve konstatáljuk, hogy még jobb így a hozam a csapból ezáltal. Elég speciális egy bivak ez, négy fő is alig fér el, kicsit hűvös és huzatos is tud lenni eléggé a Humboldthoz képest (bivak a Gortaniban), de a sátor bőven emeli az életkedvet pár fokkal és az hogy a sátorból kinyúlva csapról vízet tudunk vételezni... az valami elképesztő. Viszatérve a nap történéseihez... a késésünk és az addig begyűjtött meteorológiai előrejelzések miatt másnapra rövidebb munkanapot terveztünk nem túl messze a bivaktól. Ezért ráérősebb ébredést lőttünk be és felhúztam az ébresztőt reggel 2:00-ra.

7-bivak-sator-kivulrol--modor-kepe-.jpg 8-bivak-sator-belulrol--kinder-kepe-.jpg

Bivaksátor kívülről és belülről (Modor és KInder képei)

Legfontosabb szabályok a Prezben:                                                                               1. Itt nem lehetnek érzelmeid!                                                                                            2. Akasszál kantárt!

Hétfő 2:00 ♪ Körutazáson a Balkánon... ♪

A koreográfia a következő ébredéskor: szól a Bikini, Modor felkel, csend, mi 10 perccel később veszünk csak erőt felkelni, majd egyszer csak beindul a reggeli főzés, zenélés és ürítés.

Hétfőn a még 2016-ban elkezdett Tihany terem mászását folytattuk Modorral, az ún. Hullámvasút kötélpálya tetejéről. Falon, álló standból biztosítottam, ő pedig ment fel a mászókerettel. Közben kitaláltam, hogy lehet pruszik zsinórokkal kényszer-kényelmi beülőt kötni az órákon át tartó standban álláshoz. Nagyjából 15-20m-t haladhattunk. Közben azt tapasztaltuk, hogy a fal olykor hosszabb és kis átmérőjű oldott kürtőket rejt maga mögött.  (Egyébként, ha átnézünk a hasadék túlsó oldalára pengéhez hasonló peremű, nagy sima kőfoltokat látni "kinőve" a falból...) Valószínűleg a fal tetejében a egykor fentről érkező vizek oldották ezeket ilyenné. Szerencsére az alattunk levő objektumok (beszorult instabil, poros sziklák) miatt ma már nem kell a teremnek ezen a részén vízbetöréstől tartani. Később a héten a fiúk fellőttek a Distoval és azt mondták kb. 15-20m-re álltunk meg a tetejétől. A jövőben már igyekszünk oldal irányba mászni a terem falán, az olykor beomlő víz irányába. Nem látni oda, mert a fal  domborúsága pont nem engedi, de felettünk igéretes dolog nem látszik igazán.

Kinderről kiderült, hogy van érzéke a Disto kalibráláshoz és kezeléséhez, ő még egy olyan korból jött ahol mérőszallaggal és függőkomplasszal mértek. Ő és Lac a fél napot aznap a bivak melletti mellékhelység körül töltötték kalibrálva és gyakorolva, mert az volt a legalkalmasabb hely szerintük a képzeletbeli kocka oldalainak és átlóinak méréséhez. PF, mi így nyaralunk.

2-nagyitott-hosszmetszett--peb_section_page_02--laszlo-egri-.jpg attekinto-terkep--peb_plan_overview--laszlo-egri-.jpg

nagyított hosszmetszett és áttekintő térkép (Egri László)

Kedd 0:00 ♪ ...ülök egy száguldó vonaton... ♪

Ébredés most már időben, éjfélkor. Ma nem lesz lazulás. Az összállítás a következő: én Modorral megyek a Majmok Bolygójába mászni egy könnyebb falat, Lac és Kinder pedig a térképező csapatot fogják alkotni.

Egyébként a korai kezdésekkel a felszínen gyakori délutáni esőzésekből származó esetleges hozzánk lejutó vizeket akartuk elkerülni. Később, már itthon visszanéztük a közeli meteorológiai mérőállomás (Bila Peč) rögzített adatait és összehasonlítottuk az általunk megfigyelt jelenségekkel. Lac a következő dolgokat szűrte le: "Annyira egyenletlen eloszlasú es lokális jellegű a csapadék, hogy meg a Bila Peč is túl messze van ahhoz, hogy az adatok és a lenti tapasztalataink között egyszerű közvetlen összefüggést keressünk és találjunk. Az éjféli keléssel, és korai visszaérkezéssel jól belőttük a biztonságos mozgáskeretünket. Továbbra sincs azzal ellentmondó esemény, mely szerint a Tihanyi vízhang-termében az árviz 20mm köruli csapadéknál fordul komolyabbra, mindazonáltal fontos az óvatosság."

Kb. fél 3 körül el is hagytuk a bivakot szépen sorjában. Fél 6 körül érkezhettünk a Majmok Bolygójába Modorral. Elég hosszú már ide az út eljutni, és ezt a hét további részében egyre hosszabbnak éreztem. Megkaptam az instrukciókat a mászáshoz és nekiindultunk a kb. 20-25m-es falnak.

6-ereszkedes-kozben-a-bivak-fele--modor-kepe-.jpg 9-kurtomaszas-megkezdese-a-majmok-bolygojaban--erik--modor-kepe-.jpg

még ereszkedés közben a bivak felé, ill. másnap a kürtőmászás megkezdése (Modor képei)

Úgy lehet elképzelni a helyet, mint egy babszem alaprajzú terem, ami 25-30m magas lehet, egyik oldalán (ÉNy?) kb. 15m magasságból víz esik be, nagyobb tócsát alakítva lent, majd ez a víz meandert vágva lefolyik a babszem domborúbb oldala mentén (DNy?) a lentebbi részekbe. A babszem alaprajz középső zónája pedig egyfajta sík terület, más nézőpontból gallériának is nevezhető egy lentebbi helyhez képest... Mi a vízhez képest a túloldalt másztunk (DK?). Van itt egy alacsony kúszós járat is ami D felé tart az SzH-terem fölé (!), a végén vízzel és kisebb légréssel ameddig belátni... Azért próbáltam leírni a Majmok Bolygóját ennyire, mert mióta elértük a Boegant két éve, jellemzően találunk durván ilyen morfológiájú termeket, kürtőket. A térképezhetőséget pedig még jobban nehezíti, hogy olykor több tíz méteres mélységű-magasságú meanderek vannak, amelyek nem függőlegesek és még több szinten is érinthetjük őket. Lacnak nehéz dolga lesz a frissebb térkép megrajzolásával.

Délelőtt elértem pár utánpótlást beszerző visszaereszkedés után a fal tetejét és döbbenve vettem tudomásul, hogy semmiféle ablak sincs a vízzel ellentétes irányban, csupán lentről tűnt úgy... Viszont a víz felé lehet majd a terem plafonjában(!), ami régen egy meander volt traverzálva haladni holnap... Ekkor jött a felismerés, hogy ez az egész Majmok Bolygója terem vagy kürtő... egykor egy aktív meanderből alakult ki. A víz szépen visszafelé maga alatt oldotta a kőzetet és ilyen szép nagy térfogatot eltűntetett... Erre lehet érdemes lesz a jövőben is figyelni, hogy valószínűleg nem lesznek ablakok a vízzel ellentétes plafon részben. Hanem érdemesebb lehet majd eleinte biztosabb távolságról megkezdeni a mászást, egy idő után pedig igyekezni oldalazva a vízesések fölé kerülni a jövőben... 

Dél körül elkezdtük magukat kievakulni a bivak felé. Laccal és Kinderrel az SzH-teremben találkoztunk pont a mebeszélt időben. Ők aznap a Tihany alatti, törmelék álfenéken túli, vetőhasadék alja feletti, déli falban található fosszilis járatot mérték fel. Ebben még 2015-ben jártunk. Csak nem lett felmérve azóta se, mert zsákutcának ítéltük, a vége kemény üledékkel elzárul. A kanyarjai miatt elnevezték Üzekedő kígyóknak. A bivakban este kis rajzolgatás után kiderült ez egészen eljön a bivakunkig, valahol alattunk ér véget... Aztán a nap egyik fontos találata lett, hogy a Végtelen kuszodával párhuzamosan végigjártak egy másik járatot, ami megkapta a Túl hosszú meander nevet. Mindkettő Meseországot köti össze lényegében az SzH-teremmel. Viszont ezentúl már a Túl hosszú meanderben fogunk közlekedni, mert kényelmesebb.

Csendes haladás következett a bivak felé, csak a gépek és karabinerek csattogása és súrlódása hangzik órákon át, egy-két szó hogy "Szabad!" néha. A lent tartózkodásunk alatt megbeszéltük, hogy nem lehet majd elérzékenyülni, mert azt büntetésből szétszedjük majd a bivakban szórakozásképpen. Szerintem mindenki tartotta is magát a mi kis Első Prez Szabályunkhoz, nem esett szó bánatról, fáradtságról, örömről stb.. Gépek lettünk pár napra. 

Szerda 0:00 ♪ ...Kiszállok, én csak foglalom a helyet... 

Folytattuk a mászást a Majmok Bolygójában. 2 majomhíd taggal beléptem a falról a terem feletti meanderbe. Ilyenekért jó barlangászni. Pont annyira szűk, hogy alig lehet elférni a mászócuccal; de még annyira széles, hogy ingába essek a terembe, ha megcsúsznék. A lépések pedig olyanok, hogy első lépés még ok, de a következőnek már megsemmisül és csúszni fog a lépés, mert kissé mállott a kő felszíne. A sisak héha a sík plafonhoz koppan. Kb. 5m-enként tettünk megosztásokat biztosító kötélnek. Kb. 25m után egy Y-elágazáshoz értünk. A csomópontban alattunk 10m-rel az a hely lehet, ahonnan a víz tovább esik a Majmok Bolygójába. Jobbra (É) tart egy szűkebb meander (ebbe másnap ment be Kinder és Modor), egyenesen/enyhén balra fordulva pedig ez a meander tart még kb. 10m-t (onnantól drasztikusan veszít a mélységéből, mondhatjuk, hogy onnantól az alján sétálunk a meandernek).

11-a-majmok-bolygoja-feletti-meander-y-elagazasa--jobbra-e--balra-a-panni-fulkeje--modor-kepe-.jpg 13-a-majmok-bolygoja-feletti-meander-y-ellagazasa-alatt--kinder-kepe-.jpg

A meander Y-elágazója, jobbra É, balra Panni fülkéje, előre megy még 10m-t; második képen Modor jön vissza lentről (Modor és KInder képei)

A legérdekesebb rész viszont a meander Y-elágazójától balra (D) található. Olyan mintha a plafonról egy gigantikus nagy kötömb leszakadt volna. Kb. 1m-es belmagasságú átjáró fülkét kialakítva. (Azért írom, hogy átjáró mert az egyenesen/enyhén balra forduló továbbmenő meanderhez jutunk vissza, ha itt óvatosan átkúszunk). A huzatnak és a fentről érkező telített vízcseppeknek köszönhetően nagyon gazdagon van borítva heliktitekkel és kis függőcseppkövekkel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy annyira benne voltam a meanderben való előretöréshez, hogy még Modor szólt, hogy nézzek már el magam mögé :D . Reggel 9 óra, éjfélkor keltünk, hogy ez a szakasz végre megadja magát. 

12-panni-fulkeje--tele-heliktitekkel-es-kisebb-fuggo-cseppkovekkel--modor-kepe-.jpg 17-kinder--modor-kepe-.jpg

heliktitek és kisebb függő cseppkövek, Kinder (Modor képe)

A Panni fülkétől kezdődően a meander mélysége megszűnt (furcsa hogy az alján csordogáló kis víz ilyen gyorsan ekkorát mélyít a Majmok Bolygója felé). Benne kanyarogtunk hófehér csipkés falakkal ÉNy-i irányban, kb. 10m-es belmagassággal maximum. Izgatott az ember ilyenkor, de mondtuk magunknak, hogy csak óvatosan és ne menjünk túl messze. Ám, jön még egy kanyar és még egy kis mászás, és csak meg akarjuk azt még ma nézni... :) Végül egy magassabb ÉNy-DK irányú hasadékba jutottunk és innen fordultunk vissza. Idő volt visszatérni ill. nem voltunk benne biztosak, hogy ez árvízveszély szempontjából milyen hely. Ahogy haladtunk kifelé a Majmok Bolygója alatt már várt minket Lac és Kinder. Próbáltunk kommunikálni messziről, de nem sokat értettünk egymásból. Amikor már ereszkedtem, a kérdésükre leszóltam, hogy: Van találat!. Síri csönd lett, csak Modor pályajavító fúrásai hallatszottak még fent messzi felettem, nincs érzelem, Kinder egy könnycseppet elmorzsolt elfordulva. Lac barlangásznak minősített, és levette jelképes kezét rólam. 

Ők aznap azt hiszem, a tihanyi Hullámvasút kötélpálya feletti kürtő pályáját alakították át. Az ET5 fossziljában egy bontási lehetőséget néztek meg (elég sok oldalágnak tűnű járat tűnik el bonthatónak tűnő homokos üledékben). Ám nem volt mégse ígéretes az a pont. 

Lac és Kinder azt figyelte meg a két nap alatt, hogy a Meseország alatti meander ugyanaz a meander ami a SzH-terembe a Boegan felől érkezik. A mélysége nagyon nagy lehet, nyilván elég szűk és eltömödött pár helyen, ill. nem is teljesen függőleges. A ET5 mi szintünkön levő akna talpjáról induló járat irányára is gyanakszunk, hogy lehet a régebbi térképen pár fokkal rossz irányúnak határozták meg a végpont felé.

Este, délután 2 körül indult a tűzrakás a bivakban és a Prez mixezés. A Prez mix pálinka elfogyasztása fokhagyma és vasabi darabkákkal. Lehet később a Prez mix rendszeres fogyasztása harmadik alapszabály lesz még a Prezben. Úgy érezztük lent magunkat a kis sátrunkban, mintha valami űrszondában lennénk esténként.

Én holnap kimegyek

Csütörtök 0:00 ♪  ...valaki másnak vettek ide jegyet♪ 

Ezt a napot az újonnan talált szakaszok közös alaposabb bejárására és térképezésére szántuk. Egyre nehezebb volt nekem felkelni, talán a többieknek is. Ahogy monotonon haladtunk ismét órákon át a már jópárszor bejárt szakaszokon, amelyek semmivel se kényelmesebb hajnali fél 5 körül, az jutott eszembe, hogy ha még találunk ma is valamit, akkor jővőre már 3,5 óra is lehet majd a végpont elérése a bivaktól. A Majmok Bolygójában azt morogtam: én holnap kimegyek, erre Lac annyit, hogy akkor mindenki kimegy. Mély ponton voltam. Valahogy hideg is volt. Aztán ahogy jött a reggel 7-8 egyre jobban magamhoz tértem miközben Lacnak segítettem térképezni. Most Kinder és Modor mozgott együtt előttünk. Igyekeztek mindenhova benézni, ahová lehetett. A Majmok Bolygója feletti meander Y-elágazásánál jobbra bereszkedtek és bemásztak, elmondásuk alapján É-ra tart és az ott tapasztaltak alapján halálzónának emlegették (valami időnkénti nagyobb víz ott penge élesre szabta a falakat). A találatunk végén levő ÉNy-DK-i irányú hasadékban majd lehet egyet felmászni a jövőben (valami beszorult kő fölé, talán ÉNy-ra majd) ill. van egy érdekes hely a végén lent, ahol mintha É-ról csordogálna be a víz.

18-az-y-elagazas-utani-e-i-iranyban--modor-kepe-.jpg 19-az-y-elagazas-utani-jobbra-ereszkedes-utan-e-i-iranyban--kinder--modor-kepe-.jpg

Az Y-elágazástól bereszkedve jobbra a vető felé, Kinder (Modor képei)

Amikor este a vázlatos térképrajzot elkészítette Lac beigazolódott a sejtésünk, hogy ez az új hasadék ugyanaz a vetőhasadék, ami az egész Prezt határolja É felől. Az új végpont nincs túl messze attól a helytől ahol a Prezből levállunk az ET5 fosszilba. Tulajdonképpen az elmúlt években mentünk egy bazi nagy kört majdnem. Ha ott összekötnénk a két pontot a jövőben, jelentősen gyorsulna az eljutás a Majmok Bolygója felé. Elneveztük ÉNy-i átjárónak az új hasadék részt. A Majmok Bolygója feletti Y meander alágazás É-ra tartó ága borítékolhatóan bele futott a vetőbe. Ki kellene deríteni, hogy ez a vető 1. milyen vető (normál vagy feltolódás), 2. kb. melyik irányba mennyit mozdultak a blokkok... (Az a helyzet, hogy az oldott falakon nagyon nehéz megfigyelni bármilyen rétegződést vagy elmozdulási jegyet (vetőkarc, ásványlépcső), ami segíthetne).  Azt szeretnénk, hogy a déli blokkban talált fosszilis, relatíve vízszintes járatoknak a folytatását megtalálnánk a vele szemben levő északi blokkban... és ezzel a lehetőséget északi -eddig térképen üres foltként jelölt- területek meghódítására. El is neveztük az akadályt North Facenek.

Péntek 0:00  kapcsolom az ébresztőt szundira... 0:10  Kizárom, magam a mából... 

Péntekre levezető napot terveztünk be. Mivel nem kellett hajnalban sokadszorra átkúszni a Valérián ismét, szívesebben ébredtem fel én is. Én és Kinder kiszereltük, megfordítottuk, majd ismét beszereltük a Hullámvasút kötelét; mert a csomók alatt apró tépéseket fedeztünk fel a kézi mászógépeink miatt. Tervbe volt még, hogy pár helyen kézi nittelővel plusz megosztásokat csinálunk a kötélpályákra, hogy azok legyenek kényelmesebbek és még biztonságosabbak a Tihany környékén. Ez a terv ott hiúsult meg, hogy  nem találtunk kézi nittfúrót a bivakban, a fúrógép pedig máshol volt. Helyette megpróbáltuk a másnapi kimenetelt elősegíteni legalább azzal, hogy rendet rakunk a bivak körül és leltárt kezdünk el készíteni.

Érdekes módon általában az utolsó előtti napon voltak találatok a Prezben az elmúlt években. Meglepetésünkre nem volt ez idén se másképpen. Lac és Modor azzal a hírrel jöttek vissza dél körül, hogy az ET5 fosszillal párhuzamosan találtak egy kényelmesebben járható másik elég hosszú fosszilt, ami a Prez-ET5 határán levő kis terem környékéről csatlakozik be az ET5 fosszil utolsó harmadába. Ez lett az ET6 fosszil :D . Lőttek is gyorsan egy kb.150m-es poligont. Eredetileg azzal a céllal mentek a Prez- ET5 határához, a kis terembe, hogy abban kicsit felmászva két ablakot /lyukat megnézzenek, mert tavaly víz hangját lehetett fentről olykor hallani. Egy kisebb meander pedig visszajut innen az Erik hídja feletti hasadékba, ez lett az Újhullám.

20-az-uj-et6-fosszil--lac--modor-kepe-.jpg 3-vazlatos-rajz-a-2019-ben-talalt-uj-reszekkel--egri-laszlo-.jpg

az új ET6 fosszil, Lac (Modor képe), ill. vázlat a 2019-ben talált új részekkel

Éljen a Prez! Éljen a Prez!

szombat 0:00 ♪ ...ebből a tolakodó, buta világból! ♪

Szokásos reggeli rituálék... kicsit még nehezebb a kizsilipelés az űrszondánkból. Lac és Kinder kicsivel hamarabb indul kifelé... Modorral mi még pár dolgot a bivak körül elrendezünk és indulunk mi is kb. 3 óra körül. Már az első szűkületnél a Tavacska akna tetejénél megmutatja a barlang ki az úr. Második holtpont nálam. Már egy ideje elindultunk, de még csak az első szűkületen próbálom átrángatni a bageket, és még hol a vége... Közlöm Modorral, hogy most furán fogok viselkedni, ez a hajnali izmozás nem az én stílusom, aztán próbálok csak 1-1 kötélszakaszt legyűrni... Halljuk magunk felett időnként a másik párost, a 100-as aknában (Pozzo della strettoia, az olaszok Keskeny aknának nevezték el) már be is érjük őket. Javul a közérzet is reggel 5-6-ra már. Bármilyen nehéz a bag rajtunk, azt kiálltjuk: Éljen a Prez!, bármilyen szűk átbújni valahol, azt kiálltjuk: Éljen a Prez! adjuk kézről-kézre a bageket a szűkületben, azt kiálltjuk: Éljen a Prez! Utolsó kis emlékeztető pofonjai ezek nekünk az útra, hazulra egy évre a barlangtól. Elteszük és megköszönjük. Éljen a Prez!

8 óra körül van, elég hűvös a felszínen. Pár perc után kicsit dideregve várjuk, hogy menjen már el felőlünk a hegy árnyéka. Pár fotót készítünk. 1-2 sörtől pedig be kell valjam, eléggé mosolygunk. Pakolgatunk, lepihenünk egy órára, aztán elindulunk a Boegan-katlanon át a Gilbertihez.

21-mar-kint-modor--erik--lac-es-kinder--modor-kepe-.jpg 23-uton-visszafele.jpg

már kint Kinder, Erik, Lac és Modor; úton hazafelé (Modor és Kinder képei)

Az estét a Predil-tónál töltöttük. Előtte persze vettünk olasz kajákat és Grappát a kis esti pihenőnkhöz. Amikor már eléggé alpáriak voltunk megjelent egy fiatal modell páros, akik közvetlen közelünkben kezdtek el fotózkodni a teljesen kihalt tó partján. Eléggé szürreális volt. Éjszaka szokatlan volt a csillagos ég alatt aludni.

vasárnap 

Hazaérkezés. Következő akció tervének a szövögetése.

Jövőbeli tervek

Frissebb publikálható térkép készítése a következő akcióig. Ennek oroszlán része Lacra hárul sajnos.

A bivakig tartó út még egyszerűbbé átszerelése pár helyen, esetleg szűkületek tágítása egy felszínről naponta be- és kiszálló csapatnak.

A North Face nevű vető-hasadék északi blokkján megtalálni az északi kitörést. Erre lehet egy próbálkozás pl. a jelenlegi végponti vető-hasadék alján É-ról jövő kis csordogáló víz alaposabb megvizsgálása...

Összekötni Erik hídja környékét a jelenlegi végponttal. Talán az említett mászás majd a beszorult kő fölé közelebb visz minket ehhez majd. Distoval egy 30m-t azért fel tudtunk lőni a sötét lyukba...

A Majmok Bolygója feletti meander Y-elágazának jobb oldali ágát (ami É-ra tart) felmérni. 

Végül pedig az ET6 fosszil végét, ahol az ET5 fosszilba fut bele közlekedhetőbé tenni pár órás munkával (ásni, bontani)

Köszönetnyílvánítás

Köszönjük az otthon maradt családtagjainknak és barátainknak a türelmet és bíztatást! 

Személy szerint már sok napot lent töltöttem a Modorral és a Laccal a föld alatt, de köszönöm nekik is a sok évnyi oktatást, amit kaptam tőlük! Jó volt veled Kinder együtt kutatni, örülök hogy eljöttél velünk!

24-predil-tavi-piheno-modor--erik--lac-es-kinder--kinder-kepe-.jpg

Köszönet a Pac-alpin Kft-nek a támogatást és az Explo.hu-nak a kedvezményeket!

Gordos Erik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van itt hozzávaló, vagy hozzak be whiskyt a ba..áshoz?
Most már csak a Distóval kell beverni 1-2 nittet!
A zapkorpában az a jó, hogy rost, nem gyártja a fost.
Ráüszkösödött a kanálra egy darabka WC papír. Ez megint milyen Michelin csillagos kiszolgálás?
...különben a barlang fog nyerni.
Felmásztak a mászógéppel? Nem volt nekik lézeres felrántó fa..om?

Mondok két szót, utána koccintunk Prez-mixszel, aztán mondhat bárki bármit.”
Elérzékenyülés az veszélyes mezsgye.
Erik, lőjj fel lécci, oda ahol a Modor van, de csalással!
A víz inkább csöpögjön sokáig, mintsem mi ázzunk gatyáig!
Prez alapszabály: 1 Itt nincsenek érzelmek, 2. Akasszál kantárt!